Novemberi könyvajánló: Ha szívesen kizárnád a külvilágot

Nincs is jobb dolog így az ősz derekán, mint este egy puha takaróval és egy forrócsokival behuppanni a kedvenc foteledbe egy igazán magával ragadó állatos tematikájú könyvvel. Már csak azt kell eldöntened, melyikhez lenne kedved, ugyanis több mint 10 kötetet ajánlunk!

Ha úgy érzed, kellene valami újdonság, mert a könyvespolcodon már mindent kiolvastál, akkor csemegézz a Petplace novemberi könyvajánlójából! Igyekeztük minél sokszínűbbé tenni válogatásunkat, így találsz benne regényeket, ismeretterjesztő, pszichológiai, sőt kisállatoknak szóló szakácskönyvet is. Tehát pokrócokat és bögréket elő, kezdőjön az olvasásmaraton!

Thomas McNamee - A macskák lelki élete

Minden cicatulajdonos arra vágyik, hogy megértse, mit is szeretne bundás kedvence kifejezni. A macskák lelki élete című kötet szerzője összegyűjtötte az elmúlt évek bársonytalpúakkal kapcsolatos kutatási eredményeit, és ezek alapján próbálta megfejteni, hogy milyen hajtóerők, ösztönök mozgatják a cicákat. Személyes kedvencem például az a rész, ahol McNamee arra keresi a választ, hogyan képesek a macskák épp azt a személyt kiszúrni egy szobában, aki nem kedveli őket.

Thomas McNamee - A macskák lelki életeForrás: Petplace

A macskák lelki életének nagyszerűsége szerintünk mégis abban rejlik, hogy az olvasó nem egy szimpla pszichológiai tanulmányt tart a kezében, hanem egy megható történetet egy nem szívesen örökbe fogadott, majd mégis a család kedvencévé váló fekete kiscicáról, melynek során egyre tisztább képet kapunk arról, hogyan lopták be magukat a bársonytalpúak a szívünkbe.

Ha pedig elraktározzuk elménkben a könyv tanulságait, még jobb társai lehetünk doromboló kedvenceinknek, és felismerhetjük, mennyi mindent tehetünk érte, ha valóban odafigyelünk arra, amit igyekszik közlni velünk.

Thomas McNamee - A macskák lelki élete
Jaffa Kiadó
2792 forint

Dr. Jan Pol - Meg ne fogd a tehén farkát!

"Sokan úgy tartják, egy állatorvosi karrier akkor veszi kezdetét, amikor első alkalommal dugjuk be a kezünket egy állat végbelébe." Dr. Pol állatklinikája sokak kedvenc késő esti műsora, beleértve engem is. Ezért amikor megtudtam, hogy Amerika kedvenc állatdokijának már könyve is létezik, nem volt kérdés, hogy elolvasom-e.

Dr. Jan Pol - Meg ne fogd a tehén farkátForrás: Petplace

És egyet kell értenem a könyv leírásával, miszerint "Dr. Jan Pol nem hétköznapi állatorvos." Számomra hihetetlen, hogy több mint négy évtizedes munkával a háta mögött még mindig mekkora erő van benne, amikor mondjuk ki kell húznia egy tehénből a borját. Merthogy a doktor páciensei között nemcsak kutyák és macskák akadnak: a fehéregerektől kezdve a teheneken és birkákon át egészen a lovakig mindent látott és kezelt már.

Becsületes, őszinte, vicces és roppant találékony személyiség. A könyvből nem csupán az életútját követhetjük végig, de sokat tanulhatunk belőle. Dr. Jan Pol amellett, hogy megosztja velünk tapasztalatait, az olvasottakból az állatok iránt érzett szeretete és tisztelete is érződik: vagyis, hogy adott esetben egy patkányt vagy egy tyúkot is szerethet ember úgy, ahogy más a kutyát vagy a macskát. A "Meg ne fogd a tehén farkát!" néhol eseménydús, szórakoztató, de nincs hiány gyomorforgató részből sem. Szívből ajánlom minden állatimádónak!

Dr. Jan Pol - Meg ne fogd a tehén farkát!
Jaffa Kiadó
2352 forint

Jennifer Pulling - Macskák

Egyszerre könyv és játék az, amit Jennifer Puling író, újságíró és színpadi szerző jóvoltából a kezünkben tarthatunk. Ahogy a neve is sugallja, a könyv a macskák szerelmeseinek készült, és igyekszik feltárni az ő jellemük és bájuk titkait.

Jennifer Pulling - MacskákForrás: Petplace

A kötetben több mint 50 macskafajtáról olvashatunk színes, szeretetteli és lebilincselő leírásokat, melyek egytől-egyig gyönyörű fotókkal illusztráltak. És hogy miért egyszerre könyv és játék? Mert a fotókat ki is pattinthatjuk, így azok szinte életre kelnek, a könyv pedig látványos műtárggyá változik.

Plusz érdekesség, hogy Jennifer Pulling 2002-ben megalapította a Catsnip nevű jótékonysági szervezetet, amely Szicília kóbor macskáinak megmentését tűzte ki célul. A Macskák című könyvben ezzel a történettel is megismerkedhetünk.

Jennifer Pulling - Macskák
Kossuth Kiadó
4242 forint

John Bradshaw - Macskafejjel: Legyél a cicád legjobb barátja a tudomány segítségével

John Bradshaw biológus, egyetemi oktató és szakíró több évtizede tanulmányozza a házi macskák és kutyák viselkedését. Az Innovatív Állatjóléti Kutatók díjazottja, és a Brit Állatorvosi Társaság által alapított Wooldridge-emlékérem kitüntetettje arra tette fel életét, hogy megfejtse kiskedvenceink legbelsőbb titkait, hogy aztán a levont tanulságokkal a birtokunkban még jobban megismerjük és megérthessük őket.

John Bradshaw - Macskafejjel: Legyél a cicád legjobb barátja a tudomány segítségévelForrás: Petplace

Miért szeret a macska fára mászni? Mit fejez ki a dorombolással? Szereti egyáltalán az embert? Csak néhány kérdés, ami foglalkoztathatja a bársonytalpúak rajongóit, és amiket az író igyekszik megválaszolni. Tehát ha szeretnénk megtudni, mi jár cicánk fejében, és mit tehetünk azért, hogy jobban érezze magát, akkor ez a könyv nekünk szól. Végszóként pedig íme a kedvenc idézetem a könyvből:

"Winston Churchill, aki Jock nevű macskáját a „különleges személyi asszisztensének" hívta, egyszer így jellemezte az orosz politikát: „egy paradoxon belsejében elrejtett talányba csomagolt rejtvény; de talán létezik hozzá kulcs". Ezt akár a macskákról is mondhatta volna."

John Bradshaw - Macskafejjel: Legyél a cicád legjobb barátja a tudomány segítségével
Jaffa kiadó
2792 forint

Steve Mann - Kismancsból tappancs: Kézikönyv boldog kiskutyák felneveléséhez

Eddigi életünk során olvastunk már jó kutyás könyvet, de talán egyiken sem érződött úgy az állatok szeretete és tisztelete, mint a Kismancsból tappancson. Steve Mann több mint három évtizede dolgozik hivatásos kutyatrénerként és viselkedés-szakértőként.

Steve Mann - Kismancsból tappancs: Kézikönyv boldog kiskutyák felneveléséhezForrás: Petplace

A tréner, akit kiskorában "fura kutyás gyereknek" hívtak, eddigi pályafutása során már több tucat gazdinak segített megtalálni az összhangot kedvencével, ezért úgy gondolta, itt az ideje könyvbe foglalni tudományos alapokon nyugvó, újszerű módszereit, hogy mi is boldog, mégis fegyelmezett ebeket nevelhessünk.

A szuper fotókkal illusztrált kötetben a nemzetközi szinten is elismert tréner az ember és a kutya között kialakuló kötelék felbecsülhetetlen értékére helyezi a hangsúlyt, és minden olyan eszközt és technikát megtanít, amelyek segítségével igazán mély kapcsolatot alakíthatunk ki négylábú társunkkal, és kalandos utazásként gondolhatunk majd vissza az együtt töltött csodálatos évekre. Na és, hogy miért hívták Steve Mannt "fura kutyás gyereknek"? Ezt nem árulom el, legyen elég annyi, hogy ha elolvassuk a könyvet, biztosan belopja magát a szívünkbe.

Steve Mann - Kismancsból tappancs: Kézikönyv boldog kiskutyák felneveléséhez
Alexandra Kiadó
2774 forint

Sheila Norton - Állatdokik Hope Greenben

Aki másra sem vágyik egy hosszúra nyúlt munkanap után, mint egy könnyed kikapcsolódásra egy jó könyvvel, annak nyugodt szívvel ajánlom Sheila Norton - Állatdokik Hope Greenben című regényét. Különösen, aki szereti a csendes, nyugodt angliai kisvárosokban, falvakban játszódó sztorikat, melyek talán egy nagyvárosi ember számára túl lassúak, mégis akadnak ezekben érdekes életek, sorsok, történetek.

Sheila Norton - Állatdokik Hope GreenbenForrás: Petplace

Sam besokkalt londoni életével, szerelmi élete sem éppen tökéletes, ahogy állatorvosi recepciósként végzett munkája sem teszi igazán boldoggá. Egyszerűbb, csendesebb életre vágyik valahol vidéken, állatokkal és gyerekekkel. A barátja, Adam azonban pont a másik véglet: esze ágában sincs vidékre költözni, és nem igazán rajong a gyerekekért meg az állatokért.

Vagyis Sam válaszút elé kerül: hogy tiszta fejjel gondolkodhasson, meglátogatja nagymamáját Hope Greenben, ahol a várakozásaival ellentétben cseppet sem unalmas az élet. Ez többek között Joenak, a nyers modorú, zsémbes állatorvosnak köszönhető (aki csak az állatokkal kedves), na meg Davidnek, a kutysétáltató srácnak. Ja igen, és természetesen a rengeteg állatnak. Az igazi kalamajka viszont csak akkor kezdődik, miután kiderül, hogy Sam gyereket vár...

Sheila Norton - Állatdokik Hope Greenben
Lazi Könyvkiadó
2393 forint

Lili Chin - Kutyanelv: Ebtestbeszéd (Kutyakedvelők Kalauza Legjobb Barátjuk Megértéséhez)

A mókás rajzok alapján az ember azt hinné, ez az apró kis kézikönyv elsősorban gyerekeknek szól, de szerintem ha valaki abszolút kezdő a kutyák testbeszédének megfejtésében (mint például én, mert világéletemben macskáim voltak), akkor kiindulásnak tökéletesen megteszi.

Lili Chin - Kutyanelv: Ebtestbeszéd (Kutyakedvelők Kalauza Legjobb Barátjuk Megértéséhez)Forrás: Petplace

Az nem újdonság, hogy a kutyák sokféle módon kommunikálnak, és nem pusztán ugatással és farok csóválással. Ha pedig nem értjük, vagy félreértjük a kutya testbeszédét, akkor mindkettőnk élete komplikáltabb lehet. A "Kutyanyelv" segítségével megismerhetjük, és meg is érthetjük mindazon finom jelzéseket, amelyekkel a kutyusok megpróbálják értésünkre adni érzéseiket. Hiszen hozzánk hasonlóan ők is éreznek félelmet, dühöt, boldogságot, szomorúságot és meglepetést.

A kiváló illusztrációk segítenek kitalálni, mire figyeljünk, és hogyan különböztethetjük meg az egymáshoz nagyon hasonló kifejezéseket és megnyilvánulásokat. Ha pedig összehasonlítjuk a rajzokat, észrevehetjük a legfontosabb különbségeket, összefüggéseket.

Lili Chin - Kutyanelv: Ebtestbeszéd (Kutyakedvelők kalauza legjobb barátjuk megértéséhez)
Lingea Kft. Kiadó
2490 forint

Sheila Norton - Charlie: A macska, aki életet mentett

Charlie a kismacska egy valóságos hős, aki a lehetetlent is megvalósítja gazdájáért: a 11 éves Caroline ugyanis éppen egy betegségből lábadozik, és még nem érzi magát túl jól. Nemcsak fizikailag, de lelkileg sem, mivel hamarosan kistestvére lesz, ami nagyon megviseli érzelmileg.

Sheila Norton - Charlie: A macska, aki életet mentettForrás: Petplace

Így amikor Caroline úgy dönt, hogy megszökik, Charlie a nyomába szegődik, és eltökélt szándéka, hogy mindenáron megvédi a kislányt. A kinti világ azonban nagyon hatalmas és veszélyes hely egy kismacska számára. Vajon meddig megy el Charlie legjobb barátja védelmében?

Kedves, fordulatos és izgalmas történet ez egy kiscicáról, és a család fontosságáról. Szerintem egyszerre cuki és szórakoztató az, hogy mindent és mindenkit Charlie szemszögéből ismerünk meg. Aki szerette az Oliver és társai című Disney klasszikust, annak kötelező olvasmány. :)

Sheila Norton - Charlie: A macska, aki életet mentett
Lazi Könyvkiadó
2392 forint

Macskák

Nincs is annál jobb, mint amikor az ember sokkal többet kap egy könyv elolvasásával, annál, mint amit annak terjedelme alapján vár. A Macskák című ismeretterjesztő könyvnél pontosan ilyen élményben volt részem.

MacskákForrás: Petplace

A könyv lenyügőző fotókon és érdekfeszítő adatokon keresztül megismerteti velünk a macskafélék izgalmas világát, méghozzá a házi kedvencektől a ragadozókig. Megtudhatjuk például, hogy a macskák családjának legősibb kövületei 50 millió évvel ezelőttről, az eocén időszakből származnak, innen fejlődött ki az összes ma élő nagy és kis termetű macskaféle.

Vagy, hogy a macskák csontváza mintegy 250 csontból áll. Napestig sorolhatnám az értékes információkat, amikkel gazdagodtam a Macskák elolvasása során, a lényeg, hogy nagyszerűen, tematikusan járja körül a velük kapcsolatos tudnivalókat, így kívül-belül megismerhetjük őket.

Személyes kedvencem, hogy a könyv vége felé haladva többek között kislexikont, hasznos macskás tematikájú weboldalakat, a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat, valamint számos lenyűgöző tényt találunk bundás társainkról.

Macskák
Park Kiadó
3120 forint

Barbara Taylor Laino: Gyorsan, finomat kedvenceinknek - Szakácskönyv

Kedvenceink holisztikus szemléletmódú etetése önmagában külön cikkért kiállt, ezért most nem mennék bele a pro és kontra érvekbe, inkább bemutatom ezt az egyébként nagyon olvasmányos szakácskönyvet.

Barbara Taylor Laino: Gyorsan, finomat kedvenceinknek - SzakácskönyvForrás: Petplace

Barbara Taylor Laino New York állambeli farmján az öneállátásban és a természetes állatnevelésben hisz. Eleinte az volt a célja a farm létrehozásával, hogy macskáit és kutyáit jóízű, friss, teljes értékű, vegyszermentes étellel etesse.

Mielőtt a farmra költöztek, a férjével egy lakásban éltek egy Roara nevű alaszkai malamutkölyök társaságában, akinek már hat hónaposan számos egészségügyi problémája volt. Egy népszerű, drága kölyökkutyatápot adtak neki, de több vizsgálat után az állatorvos érzékenybél-szindrómát, allergiát, forró foltokat és szeparációs szorongást diagnosztizált nála.

A szerző ekkor elkezdte kutatni az állateledelek sajátosságait, valamint mind szakmai, mind magánszempontból tanulmányozta a hollisztikus gyógyászatot és táplálkozástudományt. Juliette de Baiiracly Levy, Kymythy Schultze, Wendy Volhard és Richard Pitcairn útmutatásai és inspirációja segítségével étrendet tervezett kutyája számára.

Másfél hét alatt a kiskutya érzékenybél-szindrómája drámai javulást mutatott. Egy hónap elteltével pedig nem tapasztalt nála emésztési zavarokat, forró foltjai és allergiája megszűnt, három hónap múlva pedig a szeparációs szorongása is jelentősen javult.

A könyv amellett, hogy 75 receptet tartalmaz, részletes útmutatást is ad arra vonatkozóan, hogyan szoktassuk át kutyánkat vagy macskánkat a bolti eledelről a házi kosztra úgy, hogy közben a fajta jellegzetességeiről sem feldkezünk meg. Továbbá hasznos tanácsokat kapunk arra is, hogy hogyan egészítsük ki a bolti állateledelt saját hozzávalókkal, mire figyeljünk az életkori sajátosságok tekintetében, valamint listázza a tiltott ételeket.

Bár arra még nem volt alkalmam, hogy a saját cicáimon kipróbáljak egy-egy receptet, a szerző stílusa mégis nagyon szimpatikus, mert nem rámenős, helyette többször megemlíti, hogy mindig kedvencünk igényeit tartsuk szem előtt, és ne akarjunk ráeröltetni semmit, amit nem szeretne.

Barbara Taylor Laino: Gyorsan, finomat kedvenceinknek - Szakácskönyv
Kossuth Kiadó
1692 forint

Bujáky Miklós- Folytassa, Doki!

A Petplace első könyvajánlójában bemutattam Bujáky Miklós - Egy állatorvos történetei nem csak állatokról című kötetét, most pedig jöjjön a történet folytatása. A doktor ezúttal is az eseteiről mesél, méghozzá a tőle már megszokott, olvasmányos stílusban. Kutyákról, macskákról, kecskékről, birkákról, malacokról, miegymásról, miközben megpróbál átadni egy nagyon fontos üzenetet. Nevezetesen azt, hogy „nem minden kulcs nyitja ugyanazt a zárat", vagyis létezik ember és állat között a szimpátia, az egymásra hangolódó személyiségek összefonódása.

Bujáky Miklós- Folytassa, Doki!Forrás: Petplace

A könyvben megismerkedhetünk egy zárt, a külvilág számára bevehetetlen világban élő autista kisfiúval is, aki egy kutya személyében kap esélyt a "kapcsolat" szó megismerésére. A doktor elmeséli, hogy miként kezelhető a halál fogalma a gyermekek szemszögéből.

Hogyan válik egy állatorvosi pályáról álmodozó kamasz vágyálma valósággá? Milyen út vezet idáig?Milyen személyiség szükséges ahhoz, hogy mindez tényleges céllá váljon Hiszen rengetegen álmodoznak arról, hogy egy nap állatorvosok lesznek. Adott egy 19 éves kamasz, aki elkezdi az állatorvosi szakmát, Budapestre költözik nagymamájához, csakhogy nem a fiatalok megszokott életét éli, inkább afrikai sügéreket tenyészt a szobájában, amelyből anyagi hasznot remél, melyet aztán a tanulásba fektethet.

Egyszerre ijesztő és elszomorító egy állatorvos szájából hallgatni annak a tényét, hogy nem minden állatorvos lelkiismeretes. Állattartóként, gazdiként igenis tudunk rossz orvos mellett dönteni. Egy állatorvosnak nem csupán a munkája igényel roppant nagy türelemet, hanem a kedvencek gazdái is, akik gyakran szélsőségesen viselkednek.

Így az állatorvoson csapódik le az emberek érzelmi hullámzása, amit személyiségtől függően olykor nehéz kezelni. Vagyis az állatorvosnak az állattal párhuzamosan annak gazdáját is úgymond kezelnie, tanítania kell, de legfőképp elfogadni. Mindehhez pedig nem pusztán emberismeret szükséges. Ez a könyv megtanít arra, hogy az állatorvosi vizsgálóasztalra közvetett módon ugyan, de a lelkünket is fel kell rakni, mert csak az egyenesen kimondott, őszinte gondoltok fonalát húzhatjuk át a tű fokán.

Bujáky Miklós- Folytassa, Doki!
Könyv Guru Kiadó
2443 forint