Az új koronavírus-fertőzés kutyáknál és macskáknál is okozhat szívizomgyulladást

A háziállatok esetében viszonylag ritka a Covid-19-fertőzés, de a kutatók szerint ha egy kutya vagy macska megfertőződik, az emberhez hasonlóan náluk is kialakulhat szívizomgyulladás, az új koronavírusban szenvedő emberekhez hasonlóan.

Ki ne imádná a cicája vagy kutyája közelségét, és azt, hogy bármikor puszikkal, ölelésekkel tudjuk elhalmozni őket. Ezt sok gazdi akkor is megteszi, ha épp beteg, ami nem túl szerencsés. A tudósok szerint Covid-19-fertőzés esetén sem ajánlott összecsókolni Cirmit és Buksit, hiszen a kutatók azt mondják, bár viszonylag ritka, hogy a társállataink elkapják tőlünk az új koronavírust, azért előfordulhat.

És mint egy új kutatás kimutatta, a társállatoknál is felléphet szívizomgyulladás (miocarditis) a Covid-19-ben szenvedő emberekhez hasonlóan - írja az MTI.

A társállatok is megfertőződhetnek az új koronavírussal, és mint arra egy új kutatás rámutat, szövődményként - az emberhez hasonlóan - náluk is kialakulhat szívizomgyulladásForrás: 123rf.com

Több macskát és kutyát vizsgáltak, mindegyiknél szívbetegség lépett fel

A Veterinary Record című állatorvostudományi folyóiratban publikált tanulmányukban a kutatók bemutatták azokat az eseteket, amelyekben legelőször azonosították a SARS-CoV-2 először Nagy-Britanniában megjelent alfa variánsát (B.1.1.7.).

Két macskának és egy kutyának lett pozitív a PCR-tesztje, illetve két másik macskánál és egy kutyánál mutattak ki antitestet vérükben kettő-hat héttel az után, hogy szívbetegséget diagnosztizáltak náluk.

Ezen állatok esetében több gazdánál lépett fel légzőszervi betegség hetekkel az előtt, hogy állatuk beteg lett, vagy pozitív lett a Covid-19-tesztje - olvasható a Phys.Org. tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Minden állatnál fellépett heveny szívbetegség, köztük súlyos szívizomgyulladás.

Először írták le ezt a komplikációt társállatok esetében

Tanulmányunk bemutatja a Covid-19 alfa variánsával megfertőződött macskák és kutyák első eseteit, és nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy a társállatok is megfertőződhetnek a SARS-Co-V-2 vírussal - mondta Luca Ferasin állatorvos, a tanulmány vezető szerzője.

Majd hozzátette: bemutatták a súlyos szívrendelleneségek jellemezte atipikus klinikai tüneteket, amely jól ismert komplikáció a Covid-19-ben szenvedő emberek esetében, de háziállatok esetében még soha nem írták le.

A fentiekkel nyilván nem ijesztgetni akarunk, hiszen a kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy háziállatok esetében viszonylag ritka betegség a Covid-19. És hozzátették, hogy megfigyeléseik szerint a fertőzés emberről terjedhet állatra, nem pedig fordítva.