Magányos, sírdogáló vadmacskakölyköt mentettek a Börzsönyben

A vadmacskakölyök hangosan nyávogva, egyedül kóborolt az erdőben, és már teljesen kimerült, mire a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai rátaláltak. Szerencsére már sokkal jobb állapotban van, és a Budakeszi Vadasparkban cseperedik tovább.

Egyelőre nem tudni, hogyan kószálhatott el a családjától az a fajtatiszta kölyökvadmacska, akire a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai találtak rá a Börzsönyben. Mint arról a vadaspark az MTI-t tájékoztatta, a legyengült állatot - befogását követően - a természetvédelem munkatársai a vadmacska-fajmegőrzési programban együttműködő partnerükhöz, a Budakeszi Vadasparkba szállították, ahol megkapta a szükséges állatorvosi kezeléseket és azóta probléma nélkül cseperedik.

Az időközben elvégzett genetikai vizsgálat alapján bebizonyosodott: a kis kandúr fajtiszta vadmacska.

Vadmacska kölyök. Ugye, mennyire hasonlít a házimacskára? A kép illusztrációForrás: 123rf.com

Genetikai vizsgálattal mutatták ki, hogy a kölyök fajtiszta vadmacska

A kölyök vadmacskára a Börzsöny egy zárt erdős, magas aljnövényzettel borított, a lakott területektől távol eső területén találtak rá a DINPI munkatársai. Az állat hangosan nyávogva, egyedül kóborolt az erdőben, ami a vadmacskakölykök esetében nem szokványos, ugyanis születésüktől számítva körülbelül 5 hónapos korukig anyjukkal és testvéreikkel maradnak, majd megerősödésüket követően válnak csak el egymástól- írja az MTI.

A kimerült, rossz állapotban lévő, akkor mindössze háromhetes kandúrt a DINPI természetvédelmi őre a Budakeszi Vadasparkba vitte.

Mivel a vadmacska fajtisztaságát - többek között a fajra legnagyobb veszélyt jelentő hibridizáció, vagyis a vad- és a házimacska keveredése miatt - csak a külső jegyek alapján nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, genetikai vizsgálatra volt szükség annak érdekében, hogy kiderüljön a fellelt állat fajazonossága. A viselkedésében, külsejében határozott vadmacska-jegyeket mutató állatról a genetikai vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy tisztavérű vadmacska - áll a közleményben.

Mint írják, a Vadasparkban jelenleg elkülönített helyen, minimális humánkontakttal élő egyed további sorsáról - maradásáról vagy természetbe visszavezetéséről - a későbbiekben szakmai bizottság dönt, figyelembe véve a vadmacska-fajmegőrzési program céljait is.

Fokozottan védett macskaféle

Az európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) a Kárpát-medencében őshonos kisragadozó, hazánkban a fokozottan védett fajok közé tartozik. Magyarországon főként a Dunántúli- és az Északi-középhegységben, a Gödöllői-dombságban, a Mecsekben, a Villányi-hegységben, a Dráva mentén, valamint az Alföld néhány ártéri erdejében találhatók meg egyedei.

A faj egyedei az utóbbi években a Börzsöny mellett felbukkantak a Budai-hegység erdeiben is.

A Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésében, 2021 márciusában indult Vadmacska Fajmegőrzési Program célja a főváros közelében, a Pilisben, a Budai-hegyekben és Visegrádi-hegységben élő, genetikailag tisztavérű vadmacskák és a hibridek arányának megismerése, élőhelyük és viselkedésük pontos feltérképezése, hosszú távon pedig a fajmegőrzés - áll a közleményben.