Magawa, a patkány, akit hőssé avattak és nyugdíjat is kap

Az életmentő, hős állatokról többnyire senkinek sem egy patkány, sokkal inkább egy bombakereső kutya, vagy egy éber macska jut eszébe, aki megmentette családját a tűzvésztől. Nos éppen ezért itt az ideje kicsit más szemmel néznünk a rágcsálókra is.

A patkányok népszerűségéről nem mondhatnánk, hogy az egekben van, vagy legalábbis nem jó értelemben. Hiszen az emberiség hosszú évszázadok óta félelemmel tekint rájuk, és sajnos nem is alaptalanul.

A patkányok, illetve a testükön élősködő bolhák nagyon súlyos, gyakran halálos betegségeket terjesztettek, járványokat okoztak, vagyis nem véletlenül viszolyognak tőlük oly sokan. Ám napjainkban már egészen más szerepet is betölthetnek a kétlábúak mindennapjaiban.

Nincs könnyű életük

A patkányok nagy része a nagyvárosok csatornarendszerében él, ahol rendszeresen – és joggal – irtják őket, hiszen egyebek mellett vesztettséget, szalmonellát, és sok más egyéb betegséget terjesztenek.

Szintén jelentős patkánypopuláció találhatunk a világ különböző laboratóriumaiban. Elvégre könnyen szaporítható, kis méretű állatok ők, akiket szinte senki sem szeret, ezért számos kísérlethez ideális alanyok lehetnek: gyógyszereket, és különféle eljárásokat tesztelnek rajtuk, így mára talán nincs is olyan szervük, amit a kutatók ne tettek volna próbára.

Patkánynak lenni tehát napjaink tudományos világban elég nehéz, de nem volt ez másképp korábban sem. Az első mikrohullámú sütőt például úgy találták fel, hogy a kutatók több tucat élő patkányt és hörcsögöt lefagyasztottak, és azt figyelték, milyen melegítés hatására térnek vissza az élők sorába – ha egyáltalán visszatérnek.

Egy patkány, aki rácáfolt rossz hírnevére

Bár egyre többen tartanak patkányokt házi kedvencként, attól azért még mindig fényévekre vagyunk, hogy a társadalom hősökként kezelje őket. Megítélésükön pedig még a népszerű rajzfilm, a L'ecsó sem változtatott túl sokat.

 Épp ezért szokatlan, hogy él a Földön egy jól megtermett, 1,2 kilós patkány, aki még díjat is kapott hőstettéért. Magawa egy afrikai óriás tasakospatkány, ezért nem hasonlít teljesen az Európában élő rágcsálókhoz. Magawa ráadásul nem laboratóriumi, hanem aknakereső patkányként szerezte hírnevét a háborúk és polgári zavargások sújtotta Kambodzsában.

Hőssé avatták és nyugdíja is van

A 2014-es születésű Magawa kiképzése az APOPO nevű belga nonprofit szervezet érdeme, akik pontosan tudták, hogy a patkányok kifejezetten okos és tanulékony élőlények, étellel ráadásul egész jól motiválhatók.

Magawa kiképzése során megtanulta kiszagolni és jelezni, ha taposóaknát vagy más, fel nem robbant lőszert (annak egyik összetevőjének szagát) érzékeli.  

Magawa ezzel egyike lett a HeroRat nevő program résztvevőinek, melynek során jó célokra képeznek ki ki patkányokat.

Az állatokkal jellemzően aknákat kerestetnek, emellett kiszagolják a tuberkulózist is, nemcsak Kambodzsában, de számos más országban is. Könnyű testúlyuk miatt az aknák nem robbannak fel alattuk, viszont kapargathatják a felszínét, mintegy jelezve a kiképzett egységeknek, hogy hatástalanítani kellene valamit.

Magawa egyetlen percig sem tétlenkedik, ennek köszönhetően 2021-re az általa megtalált taposóaknák száma átlépte a 70-et, emellett sok más egyéb lőszert is kiszagolt az ősi Angkorvat templomok környékén.

Olyan ügyesen teljesítette küldetéseit, hogy ő lett a világ első patkánya, akinek odaítélték egy brit jótékonysági szervezet legrangosabb kitüntetését, egy aranymedált. Csakhogy az idő vasfoga Magawát sem kímélte, így mostanra jócskán megöregedett.

A keresőpatkányok átlagéletkora tudniillik körülbelül nyolc év, Magawa pedig már a hetedik életévén is túl van, így mozgása ennek megfelelően lelassult. Ideje volt tehát visszavonulót fújnia, és nyugalomban eltölteni nyugdíjas éveit. Természetesen az újoncok kiképzésében azért továbbra is segít. 'Kollégái' pedig egy hatalmas búcsúbulival lepték meg nyugdíjba vonulásának tiszteletére.

Alábecsüljük a patkányokat

Kevesen tudják, de Kambodzsában napjainkban több eddig fel nem fedezett taposóakna van, mint ahányan ott élnek. Ennek fényében eléggé elszomorító, hogy az elmúlt 40 év alatt több mint 60 ezren így lelték halálukat, 25 ezren pedig noha életben maradtak, de megcsonkított végtagokkal kellett folytatniuk mindennapjaikat.

De más országokban sem rózsásabb a helyzet. Ezért (is) kellene jobban megbecsülnünk a keresőpatkányokat, ők ugyanis 30 perc alatt vizsgálnak át olyan alaposan és hatékonyan egy adott területet, ami a fémdetektorokkal közlekedő embereknek 4 napba telne.  

Érdekesség, hogy egyedül 2020-ban 4,4 millió négyzetméternyi terület vált biztonságossá a keresőptakányok áldásos munkájának köszönhetően. A rágcsálók hatékonysága egyébként részben abban rejlik, hogy pontosan egyfajta kémiai anyag szagát keresik, más fémek pedig nem vezetik őket félre.

Kutatások során továbbá már az is bebizonyosodott, hogy a patkányok az emberhez hasonlóan gyűjtik és dolgozzák fel az információkat. Gondolkodnak, összegeznek, majd meghozzák a lehető legjobb döntést. És akkor még nem említettük gazdag érzelemvilágukat, melynek köszönhetően például ösztönösen segítik egymást - beleértve az idegen patkányokat is - anélkül, hogy viszonzást várnának cserébe.