Mi történik a tengeri teknősökkel? Több oka lehet ennek a változásnak

A sokat látott természettudósok sem tapasztalnak minden nap olyan mértékű változást, mint ami a tengeri teknősök fészekrakó helyeit illeti - a Zöld-foki-szigeteken a korábbi 10 725 fészek helyett idén már 200 ezer körülit számoltak meg. Ennek több oka lehet.

Ha bírod a teknősöket, akkor egy jó hír: a fészekrakó tengeri teknősfélék száma megnőtt a Zöld-foki-szigeteken, méghozzá nem is akármilyen mértékben! 2020-ban mintegy 200 ezer fészket számoltak meg a tíz szigetből álló szigetcsoporton, de 2015-ben még csak 10 725 ilyen fészek volt - írja a The Guardian honlapját idézve az MTI.

A nyugat-afrikai államot az álcserepes teknősök harmadik megnagyobb fészekrakó helyének tartják Florida és Omán után. A hüllők száma azonban olyan meredeken növekedett az elmúlt években, hogy a tudósok szerint ma már ez lehet akár a legnagyobb fészekrakó hely is.

A tengeri teknősök idén mintegy 200 ezer fészket építettek a Zöld-foki-szigeteken, a gyarapodásnak számos oka lehet. A kép illusztrációForrás: 123rf.com

Miért építettek ennyivel több fészket a teknősök?

Ennek a fontos változásnak számos oka lehet. Bár a koronavírus-járvány feltartóztatására elrendelt utazási korlátozások is elősegítették azt, hogy a térség emberektől háborítatlan legyen, a szakemberek szerint a helyi fajmegőrzési intézkedések idézték elő a látványos növekedést.

A fajmegőrzési erőfeszítések a Zöld-foki-szigeteken 20 éve kezdődtek, ennyi idő telik el, amíg egy bébi teknős felnőttként visszatér arra a helyre, ahol kikelt a tojásból - mondta Albert Taxonera, a helyi biodiverzitási projekt alapítója és társigazgatója.

A zöld-foki-szigeteki természetvédők több száz kilométernyi tengerpartot felügyelnek a fészkelőszezonban: megmérnek minden teknőst, nyomkövetővel látják el őket, és biztosítják, hogy biztonságban visszatérhessenek a tengerbe. 2018 óta a szigetországban büntetéssel sújtják azt, aki megöl vagy megesz egy tengeri teknőst, illetve kereskedik az állatokkal.

Számos alfaj veszélyben van

Nemcsak ebben a térségben nőtt meg ezeknek a kedves állatoknak a száma; Indiában és az Egyesült Államokban is felfigyeltek a fészekrakó teknősök számának gyarapodására.

Ez egyrészt a fajmegőrző programoknak köszönhető, másrészt az óceánok "termékenysége" is hozzájárul számuk növekedéséhez. Ha egy adott évben az óceán tápanyagsűrűsége magas, a teknősöknek több energiájuk lesz a fészekrakáshoz. Másik lehetséges tényező, hogy világszerte csökkent a teknősök egyik fő természetes ellensége, a cápa állománya.

Persze, azért így sem teljesen rózsás a helyzet, mert mint arra az MTI összeállítása is felhívja a figyelmet, a több fészek ellenére is számos veszély leselkedik a tengeri teknősfélékre, számos fajuk, alfajuk egyedszáma meredeken csökken. A kérgesteknősök sok alfaját a kihalás szélén álló fajok közé sorolja az IUCN vörös listája, a közönséges cserepesteknőst már szinte kihaltként tartják számon. A tudósok szerint ennek fő oka a halászhálók használata, továbbá a műanyagszennyezés.