Tekintélyt parancsoló éjszakai vadász érkezett a debreceni állatkertbe

Különleges szépségű csúcsragadozóval, egy nagy fülesbagollyal, más néven uhuval gazdagodott a debreceni állatkert. A fiatal hím már otthon érzi magát - talán már csak egy tojó hiányzik mellőle.

Ha teljesen odavagy a ragadozókért, közülük is a fenséges és gyönyörű madarakat tudnád a legtovább szájtátva csodálni, akkor már tudjuk, mit ne szalassz el, ha Debrecenben jársz: feltétlen látogass el a nagyerdei állatparkba, ahol egy hosszú évek óta nem tartott, különleges, őshonos faj képviselőjével sikerült bővíteni az egyébként is szép kis gyűjteményt. 

Az új jövevény egy tekintélyt parancsoló éjszakai vadász, egy uhu, vagy más néven nagy fülesbagoly, aki az MTI közlése szerint a csehországi Ostrava állatkertjéből érkezett a debreceni állatkertbe. 

A fiatal hím uhu, más néven nagy fülesbagoly Csehországból érkezett Debrecenbe. A szépséges csúcsragadozók magányos vadászok, de ha párra lelnek, ahhoz egész életükben hűségesek. A kép illusztrációForrás: 123rf.com

A nagyerdei állatpark igazgatója, Nagy Gergely Sándor tájékoztatása szerint az áprilisban kikelt fiatal hím már birtokba vette röpdéjét, ahol a látogatók is megtekinthetik. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan tojó is érkezhet a jövevényhez - írja az MTI.

Magányos vadász a nagy fülesbagoly

Talán te is olvastad már, hogy az Európa és Ázsia nagy részén megtalálható uhu, más néven nagy fülesbagoly (Bubo bubo) a világ egyik legnagyobb termetű bagolyféléje és éjszakai madara. 12 alfaja közül talán a legszebb és leggazdagabb mintájú tollazata az immár Debrecenben is látható európainak (latin neve még a fentinél is viccesebb: Bubo bubo bubo) van.

A vicces latin név ellenére ezt a madarat nem árt komolyan venni, ugyanis valódi csúcsragadozó: étrendjének jelentős részét 200 gramm körüli kisemlősök teszik ki, de olykor a magánál kisebb termetű ragadozó madarakat is elejti.

Magányosan élő faj, de párja mellett élethosszig kitart, és évről évre ugyanazt a költőhelyet keresi fel. Saját fészket nem épít, tojásait védett sziklakiszögellésre vagy üreg aljába rakja, ritkább esetben pedig más ragadozó madarak fészkét foglalja el - írják róla a debreceni állatkert Facebook-oldalán.

Vörös listán az uhu, hazánkban fokozottan védett

Majd hozzáteszik, hogy a vadászat, a fakivágás, a rovarirtók okozta mérgezések, valamint a gépkocsikkal és a villanyvezetékekkel való ütközések miatt egyedszáma megritkult, ezért a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. Hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.