Tízből kilencen nem találják meg a különleges rovart ezen a képen

Ha legközelebb Angliában, Skóciában vagy Írországban jársz, és találkozol egy mozgó fadarabbal, csak nyugalom, nem a képzeleted járatja veled a bolondját, hanem az állatvilág egyik mesteri rejtőzködőjébe botlottál.

A sárgafoltos púposszövőt többnyire még a gyakorlott rovarlesők is könnyen szem elől tévesztik, mivel hibátlanul beleolvad a környezetébe.

A mintegy 5 centiméter átmérőjű sárgafoltos púposszövő nappal mozdulatlanul hever vagy a földön, vagy a fák törzsén, miközben végig álcázza magát. Te felismered őt?

Ezek az állatok Európában őshonosak, egészen pontosan Anglia, Skócia és Írország erdeiben, legaktívabb időszakukat pedig május és július között élik. Repülni éjjelente szoktak, hogy elkerüljék a rájuk leselkedő ragadozókat, elsősorban a madarakat és denevéreket.

Nevét sárgásbarna színéről, valamint a szárnyain megtalálható foltokról kapta, melyeknek köszönhetően úgy néz ki, akár egy törött fadarab. A sárgafoltos púposszövő nem jelent veszélyt a kertre, ellenben magához édesgeti a madarakat és a denevéreket, akik így megfoghatják a valódi kártevőket is.