Ezért lehet denevérre is szavazni az év madara választáson

Hatalmas meglepetést és némi felháborodást is keltett a netezők körében, hogy az új-zélandi év madara választáson egy őshonos denevérre is lehet szavazni. Ám ennek jó oka van - közölte a Forest & Bird természetvédelmi szervezet szóvivője.

Arra még mindannyian emlékszünk biológia tanulmányainkból, hogy a denevér nem madár, hanem emlős. Mégis szerepel a 16 éve megrendezésre kerülő új-zélandi év madara választás jelöltjei közt - írja az MTI. De ez mégis hogyan és miért fordulhatott elő?

Ezért került egy őshonos denevérfaj is az év madara választás jelöltjei közé

Nem tévedés vagy vicc áll a háttérben, ilyesmiről szó sincs, hanem azt szeretnék, ha ezúton is felhívhatnák a figyelmet a súlyosan veszélyeztett faj védelmére.

A Forest & Bird természetvédelmi szervezet szóvivője, Laura Keown elmondta: bár a denevéreket tartották felelősnek a globális koronavírus-járvány kitöréséért, a jelöltlistára nem azért kerültek fel, hogy javítsák a megítélésüket.

A pekapeka-tou-roa, vagy más néven az új-zélandi hosszú farkú denevér a szóvivő szerint egyébként is teljesen ártatlan a dologban.

Imádnivaló, különleges és nem okoz betegséget - hangsúlyozta.

Nem mindenki örült a denevérfaj jelölésének

A denevér versenyben való indítása azonban vitát váltott ki a közösségi médiában. "Egy emlős lenyúlta az év madara versenyt. Befogadók akarunk lenni, de azért mégis" - írta az új-zélandi tudományos élettel foglalkozó központ. "Szeretem a denevéreket, de azok nem madarak" - jegyezte meg egy twitterező.

Mások viszont azzal érveltek az indítás mellett, hogy az új-zélandi denevér "madarabb" egyes helyi madaraknál, amelyek viszont úgy viselkednek, mint egy emlős. Az Új-Zéland nemzeti madarának tartott kivi például röpképtelen.

Az év madara szavazás online zajlik, és általában több tízezren voksolnak kedvencükre.