Sünit találtál? Így állapíthatod meg, hogy kell-e neki segítség

Ez a legegyszerűbb módszer, ami segíthet eldönteni, hogy a kertben vagy kirándulás közben talált sünnek kell-e segítség, vagy képes lesz átvészelni a telet.

Az őszi időszakban, tél közeledtével talán veled is előfordult már - vagy ha nem, bármikor simán megtörténhet -, hogy séta, kirándulás, túra közben, vagy akár otthon, a kertben találsz egy sünit. Te tudod, hogy mit kell ilyenkor tenni? Jobb békén hagyni a tüskéshátú barátot, vagy épp segítségre van szüksége, mert egyedül nem bírná ki a közelítő telet és a hibernációt?

Ebben segíthet egy egyszerű módszer, amit a Sünbarát Alapítvány osztott meg a Facebookon egy angliai sünmentő szervezet nyomán. Igaz, a poszt évekkel ezelőtti, de szerintünk annyira fontos és hasznos, hogy most mi is szeretnénk megosztani veletek!

Kell egy teniszlabda!

A módszer lényege, hogy a süni testhosszát a fent említett angliai szervezet munkatársai egy teniszlabda méretével mérték le. Egy 2 teniszlabdányi hosszúságú süni tömege 200 gramm, egy 3 teniszlabdányié 400 gramm, míg egy, kb. 5 teniszlabdányi süni nagyjából 800 grammos.

 Ha tehát láttok egy sünit most októberben, aki 3 teniszlabdányinál kisebb, akkor ő segítségre szorul. Ha nagyobb, és láthatóan nem sovány (azaz nem horpadt oldalú, hosszúkás), és nem látszik betegnek vagy sérültnek, akkor békén hagyható, fel tud még annyit szedni magára, hogy a téli álmot sikeresen teljesítse

- írták Facebookon a Sünbarát Alapítvány munkatársai.

Persze, kinél van teniszlabda minden nap minden percében, ugye? De ha tudod, nagyjából mekkora egy ilyen kis laszti, már nagyjából meg tudod becsülni a talált süni tömegét. Az eredmény nem lesz pontos, de az aprócska példányokat így is megmentheted a biztos haláltól.

Segíts a sünöknek te is

Az őszi időszakban a sünik már a téli hibernációra készülnek, ezért ha süni költözött a kertedbe, biztosan neked is megfordult a fejedben, hogy segítenél neki egy kicsit felkészülni a "hosszú téli álomra".

Ezt a legegyszerűbben talán úgy teheted meg, ha egy kis, alacsony szegélyű edénykében macskaeledelt helyezel ki neki - imádják az alutasakosat, de a száraz ellen sem lesz kifogásuk. 

Tejet viszont ne tölts a süninek, mert bár a közhiedelem szerint imádják - és tényleg el is fogyasztják -, de határozottan nem tesz jót az emésztésüknek.