Idén is csodálatos élmény a darvak vonulása a Hortobágyon

Már több mint 125 ezer darumadár érkezett a Hortobágyra. Megfigyelésük páratlan élményt jelenthet számodra, és bepillantást enged ebbe az időszakba, valamint a csodálatos madárvilágba is.

Itt az október, beköszöntött az ősz, ezzel együtt pedig megindult a darvak vonulása is a Hortobágyon. Csodálatos, felemelő, máshoz nem hasonlítható élmény ennyi madarat egy helyen látni, és gyönyörködni bennük!

Hogy mégis mennyi madár időzik most a Hortobágyon? Korábbi hírek még több mint negyvenezerről számoltak be, de a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának Facebook-oldala szerint ez a szám azóta jóval magasabbra nőtt: ők október 9-én már több mint 125 ezer daru észleléséről számoltak be a közösségi oldalon.

A darvak útja a Hortobágyon vezet keresztül

Ezek a fenséges madarak Észak-Európából indulnak el dél felé. Általában az ősz beköszöntével, szeptember második felében repülnek ide hozzánk, és hónapokat töltenek itt.

A darvak európai vonulási útvonalai közül az egyik Magyarországon vezet keresztül, az egyik legnagyobb darugyülekező hely pedig a Hortobágyi Nemzeti Park területén van. A madarak Észak-Európából szeptember második felétől kezdve folyamatosan érkeznek, és a komolyabb fagyok beköszöntéig maradnak is a pusztán- írja az MTI.

És hogy merre mennek, miután fagyosabbra fordul az időjárás? Naná, hogy még délebbre: Észak-Afrikába, Tunéziába, illetve Szudánba, ahol a telet töltik, majd a tavasz beköszöntével elindulnak visszafelé.

Ne hagyd ki a darulest!

Ha szeretnél részt venni a darufigyelő programok valamelyikén, akkor ide kattintva ki tudod választani a kedvencedet. Ne lepődj meg azon, hogy több program teltházas - mi úgy láttuk cikkünk születésekor, hogy a hajnali autós, illetve kisvonatos darulesre vannak még szabad időpontok, illetve egyénileg is el lehet menni megnézni ezeket a fenséges madarakat.

De szerintünk érdemes többször is visszanézni az oldalra, mert mi valószínűnek tartjuk, hogy lesznek még időpontok!