Komplikáltnak látod a szerelmi életed? Az éticsigáké rosszabb

Az éticsiga az egyik legigénytelenebb házikedvencként ismert, ettől függetlenül jó pár fontos dolgot meg kell ismerni, mielőtt az ember magához venné: például azt, hogy a hímnős csigák éppoly nehezen választanak párt, mint az emberek. Elvégre akárki mégsem termékenyítheti meg a petéiket.

Az éticsiga ideális kisállat lehet mindazoknak, akik bár vágynak saját házikedvencre, mégsem szeretnének annyit foglalkozni vele, mint amennyit mondjuk egy kutya vagy egy macska igényel.

Hiszen a csiga nem harap, nem karmol, nem ugat, nem karmolja össze a bútort és nem kell kivinni sétálni sem. Ez a puhatestű akár 15 évig is elélhet, vagyis bőven lekörözi a rágcsálókat. A csiga emellett nem igényel drága, különlegesen felszerelt terráriumot, és ritkán esik áldozatául valamilyen betegségnek.

Milyen az ideális éticsiga lakhely?

Egy olcsó, közepes méretű műanyag terrárium, egy zárható, de jól szellőző fedéllel idális élőhely egy csiga számára. De a célnak megfelelhet egy régi akvárium, egy rárögzíthető hálóval is. Az otthon alját béleljük ki tőzegmohával, vagy úgynevezett vermikulittal, vagyis egy természetes eredetű szilikátásvánnyal.

Ami pedig a terrárium berendezését illeti, a táblakrétával biztosítható a kalcium a csigaház számára, egy üreges (akár kisállatkereskedésben is megvásárolható) fatuskó, vagy felborított agyagedény pedig ideális rejtek- és alvóhelyül is szolgál.

Honnan szerezzünk éticsigát?

Csigákat vásárolhatsz interneten vagy kisállatkereskedésekben, vagy ha kertes házban élsz, akkor csak menj ki az udvarra, mert ha szemfüles vagy, akkor onnan is begyűjthetsz pár éticsigát.

A begyűjtött csigák számára berendezni egy terráriumot annyit jelent, hogy imitálni kell azokat a feltételeket, melyek között találtad őket.

Ha viszont valamilyen egzotikus fajtát szeretnél, vedd figyelembe a rá jellemző viselkedést, amikor berendezed az élőhelyét.

Mivel táplálkozik a csiga?

A csigák (napi szintű) megfelelő táplálékát képezi a banán-, alma-, vagy uborkaszeletek, csakúgy, mint a friss (és megmosott) zöld levelek, de ide sorolhatjuk például a gyermekláncfű levelét, a fejes salátát és a spenótot is.

Kerüljük az egzotikus növényeket, melyek nem honosak csigánk természetes élőhelyén. Ha azt tapasztalod, hogy a kedvenced érintetlenül hagyta a növényeket, akkor minden bizonnyal nem ízlik neki. Érdekesség, hogy a csigák jutalomfalat gyanánt - kis mennyiségben - időnként kaphatnak vízbe áztatott macskaeledelt is.

Viharos szerelmi életük van

Talán te is elcsíptél már párosodó étcsigákat az erdei avarban, egy napsütötte tisztáson, a kert zöldellő ágyásai között vagy éppen a teraszon. Pásztorórájuk azonban egy szemernyit sem romantikus, sokkal inkább életveszélyes, ugyanis a csigák ilyenkor teljesen védtelenek a rájuk leselkedő ragadozóktól.

Ráadásul egy meglehetősen hosszú, két-három órás procedúráról beszélünk.  

A csigák először óvatosan, lassan körözve felmérik potenciális partnerüket, lehetőséget adva az esetleges visszavonulásra. Ha a szimpátia kölcsönös, lassan közelednek egymás felé, összeérintik csápjaikat, haslábaikat, végül - látszólag - szerelmes ölelésben egybeforrnak.

David George Haskell amerikai biológus szerint mind a csigák udvarlása, mind a közösülése olyan, akár egy tökéletesen koreografált diplomáciai tárgyalás. Hiszen hiába kétneműek, egyáltalán nem mindegy, hogy kit engednek közel magukhoz.

Egyszerre nő és férfi

Az éticsiga (és úgy általában a csigafajok) hermafrodita élőlény, vagyis egyszerre rendelkezik hím és női nemi szervvel, és képes mindkét fajta ivarsejt előállítására. A párzó egyedek egyszerre cserélnek ondócsomagot egymással (amelyet a peterakásig párzótasakukban tárolnak) és egyszerre is termékenyülnek meg.

Azonban míg a spermiumot korlátlan számban és könnyedén előállítják, addig a petékkel már más a helyzet: azokat csak rendkívül nehezen és korlátozott számban képesek termelni.

Ezek után tehát nem vethetjük a csigák szemére, hogy miért vacilálnak ennyit azon, hogy kiszemeltjük vajon tényleg alkalmas-e az utódnemzésre. Ha pedig a páros egyik tagja végül mégsem szeretne közelebbi kapcsolatot létesíteni, a beteg csigákéhoz hasonló szaggal, valamint ivarszervei lezárásával tudatja ezt a másik csigával.