Hallottál már az elefántról, aki lezuhant a függővasútról?

Tuffi, az elefánt még 1950-ben, tehát már több mint 70 éve zuhant ki a wuppertali függővasúton egy szerelvényből, de a történetről a mai napig beszélnek az emberek. Ismerd meg te is ezt a nem mindennapi sztorit!

Ha szereted az elefántokat, vagy érdekelnek a különös sztorik, városi legendák, esetleg is-is, akkor szerintünk biztosan hallottál már Tuffiról, az elefántról, aki még 1950-ben zuhant ki a wuppertali függővasúton egy vagonból.

A történet igaz, képek viszont nem maradtak az utókorra, csupán montázsok, amelyek közül most mi is mutatunk egyet. 

A wuppertali függővasútról

Ez a különleges lebegő vasút a világon egyedülálló, felfüggesztett egysínű vasútvonal. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az itt közlekedő vonat kocsijai egy sínen siklanak, de a sín nem a vonat kerekei alatt, hanem a tetejénél fut.

Néhány kép alapján nekünk a Batman-filmkből ismert Gotham City jut róla eszünkbe.

A függővasutat a nagyközönség 1901-től használja, de még ma is - némi modernizáció után - a közlekedés leggyorsabb módja, és napi szinten 82 ezer utast szállít, írja a Morzsafarm. Majd hozzáteszik, hogy különleges alkalmakkor az úgynevezett császári kocsi is közlekedik a lebegő vasúton.

Tuffi esete, vagyis inkább esése

Az 1950-es évben már egész sokat tudtak a marketingről, ugyanis azt remekül kitalálták az illetékesek, hogy egy cirkuszt remekül népszerűsíthetne egy, a wuppertali függővasúton utazó elefánt. Az állatot fel is tették a vonatra, de ő nem élvezte egy cseppet sem. Miután ijedtében vad rohangálásba és trombitálásba kezdett a vonaton, ő maga is kiesett a szerelvényből. 

12 métert zuhant a vonat alatt csobogó, nagyon sekély Wupper folyóba, és bár sokan biztosra vették, hogy nem éli túl, az elefánt csak kisebb sérüléseket szenvedett. A pottyanás után kapta új nevét is: a Tuffi az olasz tuffare szóból ered, és mártózást jelent.

A történet igaz, hogy már több mint 70 éves, de még a mai napig is megmozgatja az emberek fantáziáját - sőt, még egy dalocska is született róla.

Ma már egy ilyen "utazzon már egy elefánt a vonaton, jó móka lesz" akció elképzelhetetlen volna, akkoriban viszont annyira nem adtak az állatvédelemre, hogy mind az ezt engedélyező hivatalnokot, mind a cirkuszigazgatót csupán pénzbírsággal büntették - írja az Urbanlegends.hu.

Súlyos baleset a függővasúton

Nem voltak ilyen szerencsések azok az utasok, akik 1999 áprilisában utaztak az egyik szerelvényen. Az ugyanis kisiklott, és a Wupper folyóba zuhanó vagonokban sokan megsérültek, öt utas életét is vesztette. 2013-ban pedig az áramvezető sín adta meg magát, és esett az úttestre, ami miatt egy vonat kint rekedt a nyílt vonalon.

Mindezek ellenére is teljesen biztonságos, gyors és mind a helyiek, mind a turisták szemében népszerű közelekedési eszköz a lebegő vasút, amelynek az elmúlt években fokozatosan cserélték ki a pálya- és tartószerkezeteit. 

És az is biztos, hogy a wuppertali függővasút nagyon különleges, ahogy az erről lezuhant elefánt története is.