Végre megszületett: aláírták Magyarország első állatvédelmi kódexét

Az Állatorvostudományi Egyetem kezdeményezte, de már 14 másik szervezet is aláírta hazánk első állatvédelmi kódexét, amely nemcsak a társállatok, hanem minden állat védelmére született.

Nem szeretjük a nagy szavakat, de úgy gondoljuk, eddig még sosem látott, példaértékű összefogás eredményeképpen egy nagyon fontos dokumentum került elfogadásra a hazai állatvédelemben: megszületett Magyarország első állatvédelmi kódexe.

Ezt az okmányt a kezdeményező Állatorvostudományi Egyetem mellett 14 másik szervezet, többek között az Országos Rendőr-főkapitányság, a Magyar Állatorvosi Kamara, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert írta alá az állatok világnapja alkalmából - írja az MTI-re hivatkozva az Index.

Magyarország első állatvédelmi kódexét a kezdeményező Állatorvostudományi Egyetemen kívül 14 szervezet írta alá elsőként. A dokumentum nemcsak a társállatok védelmére, hanem minden állatért jött létre. A kép illusztrációForrás: 123rf.com

Hazánk első állatvédelmi kódexe minden állatot véd

Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektorának szavait is idézik, aki emlékeztetett: az állatvédelmi kódex egységben született meg az Állatorvostudományi Egyetem, a tudományos élet képviselői, a legkülönbözőbb kormányzati szervek és a civil szféra tagjai, az önkéntes állatvédők támogatásával. Vagyis ezt nem csak a hivatalos szervek fogadták el, hanem olyan civilek és más szervezetek is aláírták, akiknek az állatok védelme a legfontosabb. 

Méghozzá minden állaté. A kódex ugyanis nemcsak a társállatok védelmére irányul, hanem minden egyes állatéra. És az alapító aláírók igenis hisznek abban, hogy összefogással ez egy elérhető cél.

A rektor hangsúlyozta, hogy olyan állatszerető, értékelvű közösség született, amelynek tagjai önkéntes elkötelezettséget vállalnak a szakmai alapokon és együttműködéseken nyugvó állatvédelem mellett.

Hazánk első állatvédelmi kódexe minden állatot védForrás: 123rf.com

Illusztris névsor

Az első aláírók, vagyis az alapítók az Állatorvostudományi Egyetem honlapja szerint a következő szervezetek: 

 1. Állatorvostudományi Egyetem (kezdeményező)
 2. Agrárminisztérium, Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos
 3. Országos Rendőr-főkapitányság
 4. Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
 5. Magyar Állatorvosi Kamara
 6. Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
 7. Fővárosi Állat- és Növénykert
 8. Országos Magyar Vadászati Védegylet
 9. Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft.
 10. NOÉ Állatotthon Alapítvány
 11. Állatmentő Szolgálat Alapítvány
 12. Hangya Közösség
 13. Ebugatta.hu
 14. Kutyabarat.hu
 15. Hunland Trans Kft. 

Ki írhatja alá a kódexet, és hol olvasható?

A kódexet aláírhatja minden állatokkal foglalkozó, valamint állatokról kommunikáló magyarországi szervezet, amely magáénak érzi és elfogadja a dokumentumban foglaltakat, és erre buzdítanak is minden ilyen egyesületet - írja az Index. 

Az okmány szövegét ide kattintva tudod elolvasni, és ha ismersz olyan szervezetet, akik aláírhatják, mi is arra kérünk, hogy hívd fel erre a figyelmüket. Hiszen az állatvédelem közös ügy, fogjunk össze és tegyünk érte mi is!