Miért eszi meg néha a hörcsög a saját kölykét?

Tüneményes, apró kis rágcsálók, akik boldogan játszanak a mókuskerékben, és naphosszat édesen falatozak. Legtöbbünknek valószínűleg ez az első gondolata a hörcsögökről, de a kannibál természet egészen biztosan nem jutna eszünkbe.

Pedig a jelenség létezik, az ehhez vezető okok pedig elég szerteágazóak, ezért megpróbáltuk összeszedni, miért falja fel néha a hörcsög a saját kölykét, és mit tehet ez ellen a gazdája, már ha egyáltalán tehet.

Fészekrakó hörcsögök

A nőstény hörcsög - más emlősállatokhoz hasonlóan - gondosan előkészíti a terepet az utódok világra hozására, ergo meleg fészket rak nekik. A vemhesség időtartama körülbelül 3 hét a hörcsögöknél, és egyszerre akár 20 kölyök is születhet. Sok gazda észre sem veszi a vemhességet, csak utólag tűnik fel neki a fészek, illetve az aköré elhelyezett táplálék, ami szintén az anyaállat 'műve'.

A nőstény hörcsög gondosan előkészíti a terepet az utódok világra hozásáraForrás: 123rf.com

Szintén más állatokhoz hasonlóan a nőstény hörcsög is gyakrabban és többet táplálkozik a vemhesség és a szoptatás ideje alatt, ezért a gazdinak ilyenkor érdemes extra adag magról, gyümölcsről, zöldségről, gabonáról, na és persze friss, tiszta vízről gondoskodni. Bár utóbbi egyébként is kötelező. A jutalomfalatokkal viszont spóroljunk, nehogy véletlenül kóros elhízás legyen a vége.

Miért eszi meg néha a hörcsög a saját kölykét?

A fenti dolgok ismeretében valljuk be elég nehéz elképzelni, hogy születésük után az anya egyszeriben gondol egyet, és felfalja a kölykeit, bizonyos biológiai faktorok miatt azonban nincs kizárva ennek a lehetősége. De vajon melyek ezek? Íme, a leggyakoribbak:

A vemhesség, az ellés és a gondozás rengeteg energiát felemészt, amit ha a nőstény nem tud pótolni, akkor elképzelhető, hogy félelmében megeszi a kicsinyeitForrás: 123rf.com

Stressz: a stressz az első számú kiváltó ok, amiért egy nőstény hörcsög kiolthatja kölykei életét. Az ok nagyon egyszerű: a vemhesség, az ellés, majd az azt követő gondozás rengeteg energiát kivesz a rágcsálóból, hátha még tíz, vagy esetleg annál is több utódról kell egyidejűleg gondoskodnia.

A megnövekedett stressz-szint ilyenkor azt eredményezheti, hogy a nőstény inkább megöli a kölyköket. A jelenség fiatal hörcsögöknél a leggyakoribb, és a szülőség terhei mellett az is előidézheti, ha a gazda túl sokszor rápillant a szülés utáni első napokban. Ezért az ellés után célszerű nyugton hagyni kedvencünket legalább egy hétre.

Félelem: értelemszerűen minden anya szeretné megóvni kölykeit, a hörcsögökön azonban annyira eluralkodhat ez az érzés, hogy gyilkolásba fordul. Félelmet kiválthatnak az emberek, más állatok, illetve a különféle zajok is, a gazdinak ezért gondoskodnia kell a nyugodt környezetről.

Illatok: az ok, amiért nem szabad megfogni a kishörcsögöket pontosan az, mint amiért nem szabad hazavinni egy látszólag elhagyatott őzgidát sem. Utóbbinál ha az anya a saját szaga helyett az emberét érzi meg rajta, akkor többé nem hajlandó gondoskodni róla, és a sorsára hagyja az erdőben, míg előbbi teljesen összezavarodik, így akár meg is ölheti az utódot. (A nöstény hörcsögök azzal segítik elő a kötődést, hogy rengeteget mosdatják a kölykeiket.)

Alultápláltság: ahogy fentebb már írtuk, a vemhesség, az ellés és a gondozás egyaránt rengeteg energiát felemészt, amit ha a nőstény nem tud pótolni, akkor elképzelhető, hogy félelmében megeszi a kicsinyeit. Azért félelmében, mert bepánikol attól, hogy így nem tud majd megfelelően gondoskodni róluk.(Nagy alom esetén nem pusztítja el az összes kölyköt, csupán a legkevésbé életképeseket, az anyák ugyanis ezáltal biztosítanak nagyobb túlélési esélyt az életerős utódoknak.)

Mit tehetünk gazdaként, hogy ezt megelőzzük?

A fentiek alapján szerintünk egyértelmű, de azért vegyük csak sorra még egyszer:

Ha egy mód van rá, ne mozdítsuk el az apróságokat az anyjuk mellőlForrás: 123rf.com

Nyugodt környezetet biztosítunk számára: vagyis nem engedünk a közelébe más háziállatot (ez egyébként sem ajánlott), és amennyire lehet, igyekszünk teljes csendet tartani a hörcsög közvetlen környezetében legalább az ellést követő pár hétben.

Csekkoljuk a kölyköket, de nem nyúlunk hozzájuk: ha egy mód van rá, ne mozdítsuk el az apróságokat az anyjuk mellől, a szülés utáni első héten pedig a lehető legkevesebbszer nézzünk rá kedvencünkre. Pontosabban kedvenceinkre.

Ne éheztessük: természetesen egyébként se, de a vemhesség, az ellés és a gondozás idejére bátran tegyünk a hörcsög lakóterébe akár 2-3-szor több élelmet, mint normál esetben. Ha a fenti dolgokat betartjuk, akkor minimalizáljuk annak az esélyét, hogy hörcsögünk megegye a saját kölykét.