Különleges emlékérmével is ünneplik idén az állatok világnapját

Idén az állatok világnapjára egy különleges, Magyar agár elnevezésű pénzérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank. Névértéke 2000 Ft, és ha tetszik, már be is szerezheted.

Egy kis érdekesség nekünk, állatimádóknak: idén az állatok világnapjára egy különleges emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank, Magyar agár néven. Az érme a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat bemutató sorozat harmadik tagja. Imrei Boglárka fémműves formatervező iparművész tervezte, névértéke 2000 forint, és már több helyen is beszerezheted. 

Ha idén szeretnéd valamivel igazán különlegessé tenni az állatok világnapját, vagy egy hozzád hasonló állatrajongót lepnél meg vele, szerintünk ez az érme remek választás!

Az állatok világnapjára Magyar agár néven különleges pénzérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank. Az érme névértéke 2000 Ft, és már több helyen is beszerezhetedForrás: mnb.hu

Miért különleges a Magyar agár emlékérme?

Az MNB honlapján az áll, az emlékérme előoldala, melyen egy magyar agár félprofilja látható, megragadja ennek a kutyafajtának a jellegzetességeit, jellemét. 

Heves és rendkívül kitartó, céltudatos természetét, mely óriási lélekjelenléttel párosul. Erő és elegancia sugárzik belőle

- írták.

A hátoldalán két magyar agár látható, amint vadászat közben füves pusztán hajtják a vadat. Ahogy az mnb.hu-n fogalmaznak, ez az ábrázolás jól szemlélteti a fajta térölelő mozgását, az olykor 60 km/óra sebességet is elérő kitartó vágtáját. 

A Magyar agár emlékérme hátoldalaForrás: mnb.hu

Az érméről még annyit tennénk hozzá, hogy egy recézett szélű színesfém emlékérméről van szó, amelynek 75 százaléka réz, 4 százaléka nikkel és 21 százaléka cink ötvözetéből készült. Súlya 16 gramm, átmérője 34 milliméter. 15 ezer darabot bocsátanak ki belőle proof-like kivitelben, és máris több helyen meg lehet kapni.

A "Magyar agár" emlékérme október 4-től egy éven át névértéken vásárolható meg a Magyar Pénzverő Zrt. honlapján üzemeltetett webáruházban, illetve a kibocsátást követő első munkanaptól a vállalat érmeboltjában - tették hozzá az MNB honlapján.

Mit lehet tudni a magyar agárról?

Arról te is hallhattál, olvashattál már, hogy 2004-ben az összes hazai kutyafajtát, köztük a magyar agarat is nemzeti kinccsé nyilvánította az Országgyűlés, illetve 2017-ben a Hungarikumok Gyűjteményébe emelték a magyar agarat és további nyolc őshonos kutyafajtát.

A magyar agár a legrégebbi vadászkutyák egyike, amely ellentétben a többi vadászkutyafajtával nem a szaglására bízza a vadászsikereit, hanem a szemére. Őseink is rendelkeztek agárral, amit vándorlásuk során magukkal hoztak a Kárpát-medencébe is. Itt alakult ki később a mai magyar agár fajtánk, hosszas többé-kevésbé céltudatos tenyésztés eredményeként - írták az mnb.hu-n.

A Magyar agár emlékérme előoldalaForrás: mnb.hu

Eleinte csak vadászatra használták a magyar agarakat, de később párban versenyzésre is. Majd egyre népszerűbb lett a pályaversenyeken történő futtatásuk, műnyúl után.

A magyar agár testfelépítése, külleme is elárulja feladatát, ami nem más, mint a vad űzése, esetenkénti elejtése. A sikeres vadászathoz ennek a fajtának a tüzes, heves és kitartó jelleme is hozzájárul.

Ahogy a megjelenésében, úgy a természetében is rendkívüli intelligenciát fedezhetsz fel: nagyon értelmes és intelligens, ragaszkodó fajta. Nyugodt jelleme miatt terápiás kutyának is ideális - zárta a fajtáról szóló gondolatokat az MNB honlapja.