Süni költözött a kertbe

Hogyan tovább, mire figyelj nagyon, ha egy sün költözött a kertedbe? Mert a cukiság megfigyelése és az örömködés mellett bizony lesz teendőd, de ne félj, mi is segítünk!

Ha régóta vágytál arra, hogy édes és hasznos kis sünöcske vagy még jobb esetben sünöcskék járjanak a kertedben, és megtettél mindent azért, hogy becsalogasd őket az otthonod zöld részébe - sikeresen, akkor a következő kérdés valószínűleg nálad is a „hogyan tovább".

Először is, szerintünk élvezd ki a felismerés boldog perceit, és örülj a süniknek, lesd meg őket este szép halkan, és mutasd meg a párodnak, családodnak is. Ne csapjatok zajt, mert akkor megijednek, és volt-nincs sünike.

A sünöknek szabad bejárást kell biztosítani a kertbe, és előny, ha találnak élelmet és búvóhelyet isForrás: 123rf.com

Tudtad? A sünök amellett, hogy nagyon cukik, és irtó szórakoztató nézni, ahogy sietnek, esznek... egyszerűen csak léteznek, nagyon hasznos vendégek is a kertben, hiszen megeszik a férgeket, bogarakat, kártevőket.

Mire figyelj, ha sün költözött a kertedbe?

Az első dolog talán, ami eszedbe juthat, hogy ha a sün bejött a kertbe, akkor ott biztonsággal tudjon közlekedni. Ahogy nekünk, úgy a süniknek is nagyon fontos, hogy ne érje őket baleset, ha A-ból B-be tartanak. Ráadásul ők esti, éjszakai állatok, amikor a sötétben még kevésbé látják, hová lépnek, és már meg is van a baj.

Ezért próbáld meg betemetni a kertben a nagyobb gödröket, üregeket. Csukd be a föld alá vezető pinceajtót, fedd le a lefolyót és ha van kerti tó vagy medence, akkor azt is. Ha ez nem kivitelezhető, akkor a kerti tónál jó öltet lehet egy kis fapalló használata, amin a süni ki tud mászni, ha belepottyanna a vízbe.

Fontos, hogy a sünik mindig biztonságosan tudjanak járni-kelni a kertben, és ahol bementek, ott ki is tudjanak menni – ezért ne számold fel a sövényt, vagy mondjuk a hátsó kertben lévő régebbi fakerítést.

A sünök etetése a kertben

Ahogy a vadon élő állatok, úgy a sündisznók is megtalálnak a természetben mindent, ami ahhoz kell, hogy életben maradjanak – jóllaknak a kerti rovarokkal, férgekkel, akár meztelen csigákkal is. De azért ősszel jól jöhet nekik egy kis kiegészítő etetés. Tehetsz ki nekik apróra vágott főtt tojást, kis rántottát (ne fűszerezd), vásárolhatsz kimondottan süniknek való eledelt, de tüskéshátú vendégeid odáig lesznek például az alutasakos macskakajáért is.

Tiszta, friss vizet is tegyél ki nekik minden nap. A tejet viszont kerüld, mert bár szeretik a sünik, könnyen hasmenésük lehet tőle.

Télen nem kell etetni a sünt, mert hibernálva tölti a leghidegebb hónapokat – nagyjából novembertől március-áprilisig alszik téli álmot.

Védett hely és nyugalom

Amire még feltétlen szükségük lesz, az egy csendes, nyugodt zug a kertben, ahol be tudnak kuckózni. Télen a téli álom miatt, nyáron pedig azért, mert akkor jönnek világra az utódaik, akiket a fészekben gondoznak, nevelgetnek. Készíthetsz nekik te magad is házikót, de az is jól jöhet nekik, ha a kert egy csendesebb zugában otthagysz egy kupac levelet és ágat, vagy nem piszkálod a komposzttárolót. Abba nemcsak azért szeretnek beleköltözni, mert kényelmes és megfelelő védelmet nyújt nekik, hanem azért is, mert az ott élő rovarok állandó táplálékellátást jelentenek számukra. Tisztára, mint egy ötcsillagos hotelben!

Sün a kerti avarkupacbanForrás: 123rf.com

Kertészkedj megfontoltan

Ami pedig a kertészkedést illeti, fő a megfontoltság, ha süni lakik a kertedben. Kerüld a vegyszerek és a lombfúvó használatát, fűnyírás előtt alaposan nézz körül, nehogy rámenj egy kis tüskéshátúra, és ha eddig égetted az avart, akkor a süni jelenléte legyen még egy ok, hogy ezt ne tedd többé. Ugyanis bármelyik levélkupac alatt megbújhat, és szó szerint percek alatt tragédiával végződhet a süni vendégeskedése a kertedben.