Megérkezett Szása, a Fővárosi Állat- és Növénykert legújabb sztárja

Gondozói pedig hamarosan megkezdik az összeszoktatását Nivával, aki már régebb óta a budapesti állatkert lakója, és aki sajnos az év elején megözvegyült.

Norbi, az elpusztult hím szibériai tigris helyét most Szása veszi át, aki 2009-ben, Németországban látta meg a napvilágot, majd még kölyökként, néhány hónapos korában került a Veszprémi Állatkertbe.

Megérkezett Szása, a Fővárosi Állat- és Növénykert legújabb sztárja

Veszprémben épp most kezdődik egy nagymacska komplexum kialakítása, az építkezés idejére pedig a gondozóknak új átmeneti otthont kellett találniuk az ottani állatoknak, így többek között Szásának is.

Mivel Niva mellé épp egy hímet kerestek, Szása nem is kerülhetett volna jobb helyre a Fővárosi Állat- és Növénykertnél.

A hím szibériai tigris szeptember 20-án érkezett, a látogatók pedig máris megcsodálhatják a kifutón. "Jelenleg új otthonával ismerkedik, felméri a terepet, megismeri a gondozókat, és persze kitapasztalja azt is, hol kapja az ennivalót és az ivóvizet" - olvasható az intézmény közleményében.

Miután pedig Szása megismerte és megszerette új otthonát, gondozói szépen lassan megkezdik a Nivával való összeszoktatását is.

Még nem mutatták be őket egymásnak

A közleményből az is kiderül, hogy Szása már tudja, hogy a közelben egy nőstény tigris is van, akivel hamarosan meg is ismerkedhet, ám egyelőre egymástól elválasztva, két szomszédos kifutóban élnek.

"Az összeszoktatás ideje alatt figyelni fogjuk az állatok reakcióit, és ha eljött az ideje, össze is fogjuk engedni őket."

Niva eddig már öt kölyköt hozott világra és nevelt fel sikeresen Budapesten, vagyis a gondozók szerint elméletileg annak sincsen akadálya, hogy a sikeres összeszoktatás után idővel akár Szásával is legyenek közös utódaik.

A tigrisek természetvédelmi célú állatkerti szaporítását összehangoló európai tenyészprogram szempontjából előnyös is lenne a tigrisrománc, csakhogy az igazsághoz hozzátartozik, hogy Niva már nem fiatal, augusztusban töltötte be tizenötödik életévét.

Vagyis Szásánál is mintegy három esztendővel idősebb. Így előfordulhat, hogy már nem születnek kölykei. Az új hím társaságának azonban bizonyára így is örülni fog.