Így csalogasd be a sünöket a kertedbe

Néhány egyszerű és könnyen bevethető sünicsalogató tipp következik – ezekkel nagyon valószínű, hogy be tudod invitálni a tüskéshátúakat a kertedbe.

Ki ne örülne, ha édes kis sünöcske költözne a kertjébe – vagy akár nem is egy, hanem több is. Gondolj csak bele: a tüskéshátúak nemcsak kedves kis jószágok, hanem a kártevők ellen is nagyon hasznosak. Megeszik a bogarakat, férgeket, csigákat, de akár a kígyókat és békákat is segíthetnek távol tartani.

A sünöknek szabad bejárást kell biztosítani a kertbe, és előny, ha találnak élelmet és búvóhelyet isForrás: 123rf.com

Mit kell tenned, hogy süni, vagy akár több süni térjen be a kertedbe?

  • Bejárat: A sünök elég nagy területet járnak be, szóval előbb-utóbb útba fog esni valamelyiknek a te kerted is. Hogy eddig miért nem jött be egyik sem? Talán mert nem tud. Ha áthatolhatatlan a kerítésed, akkor ezek a hasznos kisállatok bizony nem képesek bejutni rajta a kertedbe. A drótkerítés sem jó opció, mert abba könnyen beleakadhatnak. Az ideális a sövény- vagy fakerítés, amin találhatnak egy sünibejáratnyi rést, és be tudnak jutni hozzád.
  • Közlekedés: Ha már bent van a süni, hogyan tovább? A tüskéshátúak este, éjszaka járnak, szóval próbálj úgy nézni a kertedre, hogy van-e olyan akadály, ami a sötétben veszélyt jelenthet rá, vagy nagyobb gödör, esetleg kerti tó, amibe beleeshet. Ezeket mielőbb számold fel, illetve a kerti tavat takard le.
  • Eleség: Sokat tehetsz a sünik becsábításáért, ha kiteszel nekik egy kis elemózsiát. Hogy ez mi lehet? Nem kell nagy dolgokra gondolni, például egy kis apróra vágott főtt tojás vagy rántotta is megteszi (fűszerezés nélkül), de odáig vannak az alutasakos cicakajáért is.

Ne felejtsd el megitatni a sünt! Biztos te is hallottad vagy olvastad már, hogy imádják a tejet, nem javasoljuk, hogy ezzel itasd, mert bár tényleg szeretik, a tej hasmenést okozhat náluk. Tegyél ki inkább friss, tiszta vizet egy kis edényben, amit nem tudnak felborítani. A vizet naponta cseréld.

  • Búvóhely: A süni az ételen kívül búvóhelyet is fog keresni a kertedben. Érdemes az őszi leveleket és ágakat egy csendesebb zugban kupacba hordani, ahol a megfáradt kis vendég bebújva megpihenhet. Ha gondolod, akár süniházat is építhetsz neki.

Milyen a sünbarát kertészkedés?

Három szóval jellemezve: amikor odafigyelsz a sünökre. Vagyis úgy kertészkedsz, hogy feltételezed ezeknek a cuki és nagyon hasznos kisállatoknak a jelenlétét. És például fűnyírás előtt végigmész a kerten, átnézve a magasabb füvet a sünik miatt (egy-két helyen egyébként érdemes is mellőzni a fűnyírást, hogy a sünök elbújhassanak, illetve szabadabban kutathassanak rovarok után).

Ha pedig valaki a családodban még él az avarégetés módszerével, és sehogy sem tudod lebeszélni róla, akkor előtte legalább nézd át jó alaposan a kupacot, nehogy tragikus véget érjen a süninek a kertedben való vendégeskedése.