A csincsillák egy életre választanak párt maguknak

Rendkívül nagy felelősségtudatot igényel, ha valaki csincsillát szeretne kisállatnak, már csak azért is, mert ezek a rágcsálók akár 15-20 évig is elélnek. Összegyűjtöttünk 10 érdekességet, amivel mindenképp érdemes tisztában lenned, mielőtt csincsillatartásra adod a fejed.


Első ránézésre leginkább egy édes kis kövér egérnek tűnik, pedig csincsillát tartani nem sokban különbözik attól, mintha kutyája vagy macskája van az embernek. Érdekesség, hogy 2021-es adatok szerint az USA-ban több mint ötmillió háztartásban csincsillát választottak házi kedvencnek, így a tengerentúlon mostanra népszerűbbek mint mondjuk az egerek vagy a hörcsögök. Ettől függetlenül számos tényezőt mérlegelni kell, mielőtt vásárlásra adnánk a fejünket. Az alábbiakban eláruljuk, pontosan mik ezek.

A csincsilla rágcsáló, tehát mindent megrág

Rágcsáló lévén a csincsillák metszőfogai egész életükben növésben vannak, ezért gazdájának felelős állattartóként biztosítania kell számára egy felületet, ahol kedvence rendszeresen koptathatja fogait. Ilyen lehet például egy habkő, de még jobb, ha állatorvossal konzultálsz a kisállat igényeiről. Nem érdemes megspórólni ezt a lépést, mert ha az embertől nem kap, akkor a csincsilla magának keresi majd a rágnivalót, ami lehet bútor, elektromos vezeték, vagy bármi más, amitől megsérülhet, rosszabb esetben el is pusztulhat.

A csincsilla aktív és gyors állat

Mivel természetes környezetükben a csincsillák prédának számítanak, ezért egyrészt nagyon gyorsak és képesek egész magasra felugrani, másrészt a legapróbb helyre is bepréselik magukat. Ezért ha úgy döntesz, kiengeded a ketrecéből, akkor azt olyan helyiségben tedd, ahol biztosan nem tud elrejtőzni, különben nem lesz egyszerű feladat előcsalogatni. A csincsilla ugyanis nem megy oda hozzád, ha hívod.

Nagy térre van szüksége

A csincsillának nagyobb ketrec kell mint bármelyik másik rágcsálónak, hogy eleget mozoghasson, és ne váljon búskomorrá. Mozgásigényének kielégítésére nem elég egy kerék (amit ráadásul igen ritkán kapni a számára megfelelő méretben), ezért vásárlás előtt mindenképp tájékozódj a lehetőségekről, illetve mérd fel otthonodat is, hogy elegendő teret tudsz-e neki biztosítani.

Sokáig élnek

A csincsilla 15, extrém esetben 20 évig is elélhet. Csak akkor vásárolj tehát, ha komolyan gondolod. Továbbá fontos, hogy tudd, hogy ugyanúgy, ahogy a kutyánál, a macskánál vagy a görénynél, a csincsillánál sem maga az állat kerül sokba, hanem az etetése, az almozása, a ketrec, na és persze a felmerülő állatorvosi költségek.

A csincsilla valódi éjjeli bagoly

A csincsilla éjszakai állat, és nagyon zajos tud lenni. Csak akkor helyezd el a hálószobádban, ha jó alvó vagy. Érdekesség, hogy egyes csincsillák előbb-utóbb átveszi gazdijuk életritmusát, de általánosságban nem ez a jellemző.

Rendszeresen fürdetni kell

Természetesen nem szappannal és vízzel, hanem olyan fürdető homokkal, amit kifejezetten csincsilláknak fejlesztettek ki. A fürdető homoktól egyrészt jó lesz az állat közérzete, másrészt azzal, hogy belehempereg, eltávolítja a bundájáról a felesleges zsírt és egyéb szennyeződéseket. A csincsilla egyébként tisztán tartja magát, ezért gyakorlatilag nincs szaga. Emellett nagyon vastag a bundája, ezért a bolha, atka és más élősködő nem él meg benne. 

Nem bírja a meleget

A csincsilla az Andokból származik, tehát nem bírja a meleget. Nyáron, ha a hőmérséklet 25 fok fölé emelkedik, biztosítanod kell számára a hűtést, akkor is, ha egész nap dolgozol. Így tehát, ha elutazol valahová, a csincsillát a fentebb említett indok miatt el kell helyezni valaki ismerősnél, aki ért hozzá.

Sok türelmet igényel

A csincsilla nagyon különleges állat, azonban nem macska vagy kutya, így nem biztos, hogy szeretni fogja, ha simogatod, és nagyon kevés olyan van, akit lehet dögönyözni. Pont ezért kisgyerekek mellé csak akkor ajánlott, ha a szülők vállalják az ezzel járó kötelezettségeket, illetve a gyerek nem fogja halálra szekírozni az állatot.

Érzékeny a gyomruk és nem isznak sok vizet

A csincsillának nem megfelelő a hörcsög, nyúl vagy más rágcsálók számára készült táp, keresned kell speciális csincsilla eledelt, melyekből biztosítható számára minden szükséges tápanyag és nyomelem. Hogy pontosan mit ehet és mit nem egy csincsilla, arról ezen a linken még többet megtudhatsz. 

Ami pedig a folyadékot illeti, ha teheted, golyós vagy ehhez hasonló önitatót használj, ne tálat, mert abban könnyen összekoszolhatják a vizet vagy összevizezhetik magukat. A csincsilla vizét hetente legalább 3-4 alkalommal kell cserélni, nyáron pedig a nagy meleg miatt még gyakrabban.

Társas lények

Kevesen tudják, de a csincsilla egy életre válszat párt magának, plusz nem is szeret egyedül lenni, ezért mindeképp társaságot igényel. Kevés az a gazdi, aki naponta 3-4 órát rá tud szánni kedvencére, egy másik csincsillával azonban a nap minden percét együtt tölthetik.

Mindent egybevéve, a csincsilla tényleg egy imádnivaló szőrmók. Ám ha az elsőt megveszed, akkor készülj, hogy előbb-utóbb kettő vagy még több lesz, csakhogy kiskedvenced jól érezze magát.