A világ 10 legokosabb állata

Alábbi listánkban a világ 10 legokosabb állatát listázzuk nektek. Annyit előre elárulunk, hogy a két nagy kedvencünk is felkerült a listára.

10. Macska

A macskatartók biztos előkelőbb helyezésre számítottak, de a top 10-be bekerülni is szép teljesítmény. A macskák kiváló megfigyelők és gyorsan tanulnak. A kutyához hasonlóan képesek teljesíteni olyan mentális teszteken is, mint az emberi gesztusokra, arckifejezésekre és érzelmekre való reagálás. Amellett, hogy négylábú barátaink sikeresen ismerik fel saját nevüket, illetve gazdájuk hangját, képesek megérteni néhány fizikai törvényt is. Egy Kiotói kutatócsoport felfedezte, hogy a macskafélék értelmezni tudják az ok-okozati összefüggést, sőt még a gravitációs törvényt is.

Amerikai rövidszőrű macskaForrás: 123rf.com

9. Elefánt

Az elefántok nem csak méretükben óriások, de ha észről van szó, bizony ott is nagyot alakítanak. A fenséges dzsungellakót rendkívüli memóriája teszi különlegessé. Az elefánt emlékezőképessége minden feledékeny ember álma. A családot vezető nőstény elefánt képes pontosan megjegyezni falkatársai helyzetét a csoportos mozgások során. A kutatók úgy vélik, hogy ez a figyelemreméltó visszaemlékező képesség, nagyban hozzájárul az elefántok túléléséhez, ugyanis képesek felidézni az alternatív élelmiszer- és vízforrásokhoz vezető útvonalakat is, amikor megszokott területeik kiszáradnak.

Afrikai elefántForrás: 123rf.com

8. Mókus

A mókusok nem csak hihetetlen aranyosak, ügyesek és viccesek, memóriájuk is kiváló, valamint hihetetlen jó megfigyelők és a ravaszság valódi kis bajnokai. Ezeket a képességeket kihasználva, könnyen alkalmazkodnak minden élethelyzethez, nagyban növelve ezzel túlélési esélyeiket.
A táplálékban gazdag hónapokban mindenféle élelmet; diót, makkot, gombát gyűjt, melyet aztán gondosan elrejt, saját titkos éléskamrát létrehozva. A már-már elefántokéval vetekedő memóriájának köszönhetően hónapok múltán is könnyedén visszatalál a rejtekhelyéhez.

A mókus is okosabb, mint gondolnádForrás: 123rf.com

7. Polip

Erre gondoltatok volna? Ha a szimpátia és cukiság listákon nem is, de a legokosabb állatok listáján bizony remekel ez a különleges tengeri élőlény. Tanulási tesztek során megállapították, hogy a polip képes utánozni társainak viselkedését. Egy másik kísérletben egy zsákmányt tartalmazó edényt lógattak a víz alá, ahol a kísérleti polip gond nélkül megoldotta a problémát, kinyitva az edényt és megszerezve a benne rejlő prédákat. A halászok rémálma a polipok gyors helyzetfelismerő képessége, nagyon gyorsan felismeri ugyanis a kínálkozó szökési lehetőséget, a legapróbb réseket. Ha szükséges, megváltoztatja a színét, és álcázva magát, képes elkerülni a legtöbb rá leselkedő veszélyt.

A polipoknak, a fejlettebb gerincesekhez hasonló intelligenciájuk vanForrás: 123rf.com

6. Kutya

Négylábú barátunk a kutya, szinte minden listán az élen végez ha észről, intelligenciáról van szó. A mi listánkon is az előkelő 6. helyet szerezte meg. A kutya nagyon könnyen tanul, és megfelelő képzéssel számos munkára, feladatra megtanítható. Rendkívüli memóriája lehetővé teszi, hogy felismerje az embereket, és velük különleges kötődést alakítson ki. A macskától eltérően, a kutya szabálykövető lény, könnyen beilleszkedik különböző közegekbe, és bár a saját érdekeit is hangsúlyozza, elfogadja a gazdája által hozott szabályokat.

A Golden retriever a kutyafajták között is az egyik legintelligensebb fajtaForrás: 123rf.com

5. Bálna

Ez a gigantikus emlős rendkívüli kommunikációs és nyelvi készségekkel rendelkezik. A bálnák saját nyelven kommunikálnak, és csoportukon belül szoros kapcsolatokat alakítanak ki. Hangjukkal képesek énekelni és hosszabb dallamokat összeállítani. „ A bálna hangja minden csak nem banális". Emellett, bár nem tudni hogyan csinálják, képesek a víz alatt megtalálni a rokonaikat akár több száz mérföldnyi távolságban is.

Te is szívesen meghallgatnád a bálna "énekét"?Forrás: 123rf.com

4. Papagáj

A papagájok intelligenciája vitathatatlan – beszélnek, számolnak (na jó csak 6-ig de akkor is!), élelemtartalékaikat eldugják konkurenseik elől, illetve magabiztosan használnak bizonyos eszközöket is. Képesek utánozni az emberi szavakat, melyeknek megértik a jelentését is. Egy 2019-es Harvard Kutatás megdöbbentő eredményre jutott: „A papagáj, amely korábban már bizonyította, hogy intelligencia terén a 6-8 éves korú gyerekek szintjén áll, a friss kísérletben a kisiskolásoknál minden feladatban jobban teljesített átlagban, de a 14-ből 12 teszttípusban az egyetemistákkal is legalább azonos szinten teljesített."

A papgáj intelligencia terén a 6-8 éves korú gyerekek szintjén állForrás: 123rf.com

3. Delfin

A mindannyiunk által imádott delfinek, listánk harmadik helyén végeztek, bezsebelve ezzel, a legokosabb vízi állat díjat is. Fantasztikus problémamegoldó és rendkívüli kommunikációs készséggel rendelkeznek, gyorsan tanulnak akár komplexebb feladatokat is. Tanulmányok azt mutatják, hogy azon túl, hogy könnyen tanulnak, a megszerzett tudást át is tudják adni, tanítani társaikat. Az összes állat közül a delfineknek van a legösszetettebb kommunikációs rendszerük (fütyülés).

A delfinek között egy füttyjel olyan, mint az emberek között a név: így hívják egymást és magukatForrás: 123rf.com

2. Disznó

Az előítéletekkel ellentétben, a disznó egy rendkívül értelmes és tiszta állat. Értelmi képességei, mint a listán elért helyezése is mutatja, meghaladja még a kutyákét is. A disznók rendkívül tanulékonyak, számtalan dologra beidomíthatók. A malacok szakmai önéletrajzát a végtelenségig színesíthetnénk különböző készségeivel. Rendkívül jól tájékozódnak, fejlett az érzelmi intelligenciájuk, képesek megfigyelni a környezetüket, és memorizálni az őket körülvevő dolgokat. Egy, az öntudat mérésére szolgáló kutatás során a disznóalanyok megtanulták a tükör „működését" és később ezt az új tudásukat kihasználva jutottak el a hőn áhított jutalomfalathoz. A sertéseknél gyakori játékos viselkedés, az állat szociális intelligenciájának egyik legnagyobb jele.

Valószínűleg senki sem gondolná, mennyire intelligensek is a malacokForrás: 123rf.com

1. Csimpánz

Győztesünk, a világ legokosabb állata, leközelebbi rokonunk a csimpánz!

DNS-ük 99 százalék hasonlóságot mutat a miénkkel, így nem meglepő hogy kimagaslóan intelligens állatok. A csimpánz nagyon kíváncsi és hihetetlen ügyes állat, kiváló emlékező képességgel, fejlett vizuális memóriával megáldva. Magabiztosan használ bizonyos eszközöket, például köveket, gallyakat a táplálékszerzéshez vagy épp védekezéshez, támadások elhárításához. A modern technikával is könnyen elboldogulnak, mint a telefon vagy számítógép. Kommunikációs készsége szintén rendkívüli, gazdag gesztusnyelve segítségével képes megértetni magát.

Míg a disznókkal intelligenciánk, a csimpánzokkal DNS-ünk is összekötForrás: 123rf.com

 Neked is okozott meglepetést a lista?