Kisteknős tartása: Megvásárolni könnyebb, mint jól gondozni

A fiatal és a kifejlett példányok szükségletei érthető módon különbözőek, ezért mindig alaposan tájékozódjunk kiszemeltünk tartási és táplálási igényeiről, mert még az egyes fajok között is nagy különbségek lehetnek az igényeiket illetően.

Az ember azt gondolná, hogy mi sem egyszerűbb, mint besétálni a legközelebbi kisállatkereskedésbe, felvenni egy kisteknőst, majd ugyanilyen könnyedén hazasétálni vele. A dolog azonban némileg komplikáltabb.

Kisteknős tartása 

Először is érdemes tisztában lenni azzal, hogy a kicsik roppant érzékenyek, ezért csak mozgékony, nyitott szemű, élénk tekintetű teknőst vásárlojunk. Ugyancsak fontos információ, hogy a kisteknősök rendkívül stresszérzékenyek,

nehezen adaptálódnak a változásokhoz, ezért gondozásukkor nem elegendő, ha eddig csak kifejlett példányokkal volt tapasztalatunk, alaposan fel kell térképeznünk a bébiteknősök igényeit is.  

A  PetMD által megkérdezett szakértők egyöntetű véleménye, hogy a kisteknős lakhelyéről már a vásárlás előtt célszerű gondoskodni: felejtsük el a halaknak tervezett akváriumot, az ugyanis egyáltalán nem megfelelő még a vízi teknősök számára sem. Ezen hűllők ráadásul a víz mellett szárazföldet is igényelnek, hogy időnként kifeküdhessenek pihenni. A víz akkor jó, ha se nem túl mély, de nem is túl sekély.

Hogy mekkora az ideális vízszint, azt a legegyszerűbben úgy számolhatjuk ki, hogy lemérjük a teknőspáncél szélességét, majd ehhez hozzáadunk nagyjából 2,5 centimétert. Ezáltal kedvencünk kedvére úszkálhat, és a partra is könnyen kimehet. Az állatok viselkedését kutató szakember, Brian Ogle  szerint víz a teknőstartás kulcsfontosságú eleme: ha a gazda biztosítja annak tisztaságát azzal, hogy rendszeresen cseréli, illetve egy jó minőségű szűrőt is vásárol a terrárium tisztántartására, akkor megnyugodhat teknőse egészsége felől. 

A teknős vize akkor jó, ha se nem túl mély, de nem is túl sekélyForrás: 123rf.com

A fentiek mellett a teknőstartónak a levegő és a víz hőmérsékletét is rendszeresen ellenőriznie kell, hogy olyan környezetet biztosíthasson kedvencének, mint amilyennel a természetben találkozhatna. A hűllőszakértők szerint ezért a leendő gazdák nézzenek utána, hogy milyen hőmérsékletű levegőt és vizet igényel választott teknősük, mert ha ezt elmulasztják, akkor számos egészségügyi problémát előidézhetnek az állatnál. Amennyiben a teknős folyamatosan rossz hőmérsékletű levegőn és/vagy vízben tartózkodik, akkor abbahagyhatja az evést vagy légúti fertőzést kaphat.

Természetközeli környezetet igényel

Fontos, hogy minél természetközelibb környezetet teremtsünk, hiszen ezáltal a kisteknős és megnyugszik, és hamarabb megszokja új helyét. Tegyünk az akváriumba köveket, gyökereket és zöld növényeket is. Az üvegfal mindenképp legyen elég magas, nehogy kimásszon belőle. Jó mókának tűnhet, de teknőst 'sétáltani' a lakásban nemcsak felelőtlen, de veszélyes is, mert egyrészt lenyelhet olyan dolgokat, amiktől megfullad, másrészt elveszhet, harmadrészt pedig

ha sokáig szárazon van, akkor szervezete jelentős mennyiségű vizet is veszíthet, amitől később vesebetegsége alakulhat ki.  

A kisteknős zavartalan életéhez a megfelelő hőmérséklet fenntartása is nélkülözhetetlen. Ez körülbelül 26-28 °C-ot jelent. A kereskedésekben kapható izzókkal és lámpákkal biztosíthatjuk ezt a hőfokot. Fontos, hogy egy megbízható mérőeszközzel rendszeresen ellenőrizzük az akvárium hőmérsékletét, mert a túl alacsony és a túl magas hőfok egyaránt a kisteknős vesztét okozhatja. A fűtött akvaterráriumot mindenképpen takarjuk le, mert ha a víz feletti levegő sokkal hűvösebb, mint a víz, akkor a kisteknős könnyen megfázhat.

A megfelelő táplálás is fontos

Szintén fontos, hogy mit és mennyit kap enni a kisteknős. A szakértők szerint egy bébiteknős naponta kétszeri etetést igényel, ugyanakkor vigyázzunk, hogy ne etessük túl, mert ha az átlagosnál gyorsabban növekszik, akkor csúnyán eldeformálódhat a páncélja. Az állatkereskedésekben kapható szárított eleségek többségét a kifejlett teknősök táplálására tervezték, ezért vásárlás előtt mindig kérdezzük meg, hogy mekkora teknősnek ajánlott.

A kisteknős tartásának fontos eleme, hogy mit és mennyit kap enni kedvencünkForrás: 123rf.com

A fagyasztott eleségek beltartalma megfelelő a ragadozó életmódot folytató vízi teknősbébik táplálására. Kiegészítésképp némi friss zöldségre lehet még szükség, viszont a maradékok eltávolítására mindig figyeljünk. Egyes fajok fiatal korukban kizárólag ragadozó életmódot folytatnak és csak felnőtt korukban jelennek meg étrendjükben a növényi eredetű táplálékok.

A teknősök akár húsz évig is elélhetnek, ami plusz egy ok arra, hogy mielőtt megvennénk egy kisteknőst, győződjünk meg arról, hogy készen állunk rá, és képesek vagyunk kielégíteni az igényeit. Ha nem megfelelően gondozzuk, akkor nagyon könnyen megbetegedhet és elpusztulhat. Amennyiben pedig letargiát és étvágytalanságot tapasztalunk, azonnal keressünk fel egy hüllőkre szakosodott állatorvost.