5 cuki rágcsáló, amit otthon is tarthatsz

Ha valamiért nem gyarapítanád a kutyások, sem a macskások táborát, akkor sem kell kisállat nélkül maradnod. Válassz például az alábbi megacuki rágcsálók közül házikedvencet, nem fogod megbánni!

A rágcsáló kifejezést hallva először talán neked is az egerek vagy patkányok jutnak eszedbe, akikről a gyerekkori emlékeid után nem feltétlenül az jut eszedbe, hogy milyen szuper lenne ezeket házikedvencként tartani.

De nem csak egeret vagy patkányt tarthatsz otthon, ha kutya vagy macska helyett egy kisebb, különleges házikedvencre vágysz! Az alábbi cuki kis rágcsálókból például szintén okos, barátságos, sőt, akár tanítható kis négylábú társ is válhat.

Nagyobb rágcsálóra vágysz?

Ha a nagyobbak közül választanál, jó választás lehet egy degu. A 23-30 centi hosszúra, illetve 170-312 grammosra növő kisállat az egyik legnagyobb, legérdekesebb rágcsáló, amit külföldi weboldalak azért is ajánlanak otthoni tartásra, mert nagyon jó fej, kíváncsi és könnyen megszelídíthető. Ha türelmes vagy és szépen kézhez szoktatod, jó eséllyel imádni fogja a babusgatást.

A degu nagyon társas lény, ezért sokan azt javasolják, eleve kettőt vigyél haza. Ha nem szeretnél szaporulatot, akkor ugyanolyan neműeket válassz.

Ugyanez igaz a tengerimalacokra is, akikért gyerekek és felnőttek egyaránt rajonganak. Gyerekek mellé azért is ajánlják ezeket a 20-25 centi hosszú, 708-1190 grammos rágcsálókat, mert amellett, hogy cukik, abszolút nem agresszívak. Ritkán harapnak – akkor sem, ha stresszesek. De mivel érzékeny állatok, nagyon kell figyelni az étrendjükre és az egészségükre.

Ha egy, a nyuszi és az egér közti kis cukisággal bővítenéd a családod, és az sem zavar, ha éjszakai állat, és nem annyira hagyja magát szeretgetni, akkor egy csincsilla lehet számodra a legjobb választás. Ezek a 25-35 cm hosszú, 425-710 grammos kis jószágok aktívak, kíváncsiak és játékosak, de nem kifejezetten szeretnek kézben lenni, így az állandó nyunyorgatást sem viselik jól. Ennek ellenére élvezik a gazdájuk közelségét, aki szépségük mellett játékos természetükbe is könnyen beleszerethet. Fontos még, hogy a csincsilla éjszakai állat, de azért nappal is találhatsz pár órát, amikor aktív.

A csincsillák imádják a porfürdőt, és közben irtó szórakoztató nézni őket:

Jöhetnek a pöttömkék?

Ha egy egészen pici rágcsálóval lepnéd meg magad, akkor neked egy édes kis hörcsög kell. De milyen? Az aranyhörcsög a klasszik cukiságbomba – ha hagyod, hogy nappal kialudja magát, és az esti órákban kezdesz el mókázni vele. A mindössze néhány centire és alig 30 grammosra növő törpehörcsög társas lény, és kifejezetten élvezi a szeretgetést.

A mongol futóegér pedig amilyen aprócska (7.5-10 cm, 30-60 gramm), olyan aktív! Nagyon szórakoztató nézni, ahogy ezek a kis mókusszerű lények mókáznak, szaladgálnak. De mivel nagyon gyorsak, és kis méretük miatt szinte bárhonnan kiférnek, a futóegereid megvásárlása vagy örökbe fogadása előtt tedd szökésbiztossá az otthonod!

Extra tipp: Ha már megvan, milyen rágcsálót szeretnél háziállatnak, még ne szaladj a kisállatboltba, inkább gondold át az örökbe fogadást! Nézz körül az interneten, illetve a különböző Facebook-csoportokban, ugyanis rengeteg az örökbe fogadható árva kis hörcsög és tengerimalac. Tedd boldogabbá az ő kis hátralévő életüket azzal, hogy otthont adsz nekik! Örökké hálásak lesznek, és te sem fogod megbánni!