Miért nedves a macska orra?

A macska orra nagyon fontos része a testének, amely segíthet abban, hogy megtudjuk, mennyire egészséges kedvencünk. A nedves orr általában jó egészségre és megfelelő hőháztartásra vall, míg a száraz orr sok esetben valamilyen egészségügyi gond előjele. Persze ez nincsen kőbe vésve, egy száraz orrú tappancsos is lehet egészséges, ugyanúgy ahogy egy nedves orrú beteg.

Akkor mégis mi az alapja ennek az elképzelésnek?

A macskák szaglása, a miénknél sokkal fejlettebb. Egészen pontosan tizennégyszer jobb. Orrukban kétszer annyi szagérzékelő sejt található, mely sejtekkel olyan szagokat is képesek érzékelni, melyeket az emberi orr nem észlel.

A macskák orra általában rózsaszínű, de fajtától függően lehet fekete, fehér illetve foltos isForrás: 123rf.com

Annak érdekében, hogy megfelelően működjön, a tisztaságmániás macskák rendszeresen tisztogatják orrukat (is). A szerv maga két orrjáratból áll, melyeket egy vékony porc választ el. Az orr végződését, szőrtelen részét lebenynek vagy tükörnek nevezik. Ez a kis párnás rész olyan mirigyeket tartalmaz, amelyek különleges folyadékot termelnek. Ez a váladék tartja az orrot nedvesen és hűsen.

Ez az orr normális állapota.

Az orrtükör annyira érzékeny, hogy a macska érzékelni tudja az élelem hőmérsékletét anélkül, hogy hozzáérne. A macska nedves orrának másik funkciója a szélirány meghatározása. Orruk tehát ebben is sokkal érzékenyebb, mint az emberé.

Amennyiben az orr száraz és meleg, feltételezhető hogy az állatnak megnövekedett a testhőmérséklete. A macskának száraz az orra alvás közben, valamint közvetlenül az ébredés után, különösen, ha fűtőtestek mellett alszik. Ha egy macska nagyobb fizikai aktivitást mutat, akkor az orrában levő nedvesség is csökken. Emellett a lebeny "kiszáradhat" forró környezetben. kevés folyadékfogyasztás és stressz hatására is.

Az otthonunkban lévő páratartalom mértéke, valamint annak ingadozása is befolyásoló tényező, így egy nap alatt akár többször is váltakozhat az orr nedvességi szintje.

Mikor jelent bajt a száraz orr?

A száraz orr önmagában tehát nem feltétlenül jelent egészségügyi problémát, viszont ha társul bármilyen, a szokásostól eltérő tünettel, akkor jobb, ha inkább szakemberhez fordulunk.

A leggyakoribb kísérő tünetek: meleg fülek, levertség, étvágytalanság, súlyvesztés, hányás vagy hasmenés.

Érdekesség: kutatások szerint, a macskák képesek az ember leheletének "elemzésével" bizonyos betegségek korai kimutatásáraForrás: 123rf.com

Miért folyik a macska orra?

Macskáknál az orrfolyás nem normális jelenség. Csak akkor fordulhat elő, ha kedvencünknek, valamilyen egészségügyi problémája van, például allergia, influenza, rosszabb esetben rák, illetve ha más macskától kapott ütést vagy harapást. Az orrfolyás lehet kétoldalú (vagyis az orr mindkét orrlyukból csöpög) vagy egyoldalú, és lehet krónikus is, mely egy életen át kíséri az állatot.

Ezért ezekben az esetekben mindenképp vigye el kedvencét állatorvoshoz, mivel ő lesz az, aki megtudja az okát, és megadja neki a legmegfelelőbb kezelést.

A macskámnak piros az orra, mi lehet ennek az oka?

A macskák orra általában rózsaszínű, de fajtától függően lehet fekete, fehér illetve foltos is. (Az orr színe, általában a bunda színéhez igazodik.) Ha az alapjáraton rózsaszínű orrot vörösesnek, pirosnak, illetve melegebbnek érezzük, cicánk valószínűleg lázas. Hogy megbizonyosodjunk a lázról, mérjük meg hőmérsékletét a végbélbe helyezett, vazelinbe mártott hőmérővel. Ha 39 ° C-nál magasabb hőmérsékletet mutat, az azt jelenti, hogy az állat beteg és állatorvosi ellátást igényel.

A macskák átlagos testhőmérséklete 38,5 Celsius fok, azaz jóval magasabb, mint az embereké. 0,5 Celsius fok eltérés fel- és lefelé még normálisnak tekinthető.

Enyhe láz esetén valószínű, hogy a macska immunrendszere lépett működésbe egy betegség legyőzése érdekében. A nem múló vagy extra magas láz viszont akár végzetes is lehet orvosi segítség nélkül. A láz annak jele, hogy a macskánk teste küzd valamilyen mikroorganizmus (vírus, baktérium, gomba) ellen, megemeli a hőmérsékletét, hogy megpróbálja megállítani az említett mikroorganizmusok szaporodását. De nem mindig tudja egyedül megnyerni a csatát, ezért mindenképpen forduljunk az állatorvosunkhoz!

A száraz orr önmagában nem feltétlenül jelent egészségügyi problémát, viszont ha társul bármilyen, a szokásostól eltérő tünettel, akkor jobb, ha inkább szakemberhez fordulunkForrás: 123rf.com

Mi a helyzet a fehér orrú macskákkal?

A fehér orrú macskák sebezhetőbbek a laphámrák ellen. A probléma elsősorban kijáró cicáknál fordul elő. Ha a bundás kedvenc nem is hagyja el a házat, elővigyázatosságból akkor is kerüljük az égető napsugárzást, az orr közvetlen sugárzásnak való kitételét.

Varasodás a macska orrán, mit kell tenni?

Az orrban/orron lévő varasodás könnyen összetéveszthető a más macskák által okozott sebekkel. Mikor kell aggódni? Nos, ha kedvencünk sosem hagyja el a házat, mégis megjelennek a sebek, illetve ha a sebek nem gyógyulnak.

Mint írtuk, a fehér orrú macskáknak fokozott védelemre van szüksége a nap ellen, sötétebb orrú társaikhoz képest. 7-8 éves koruktól megjelenhetnek a varasodások. Ez egy nagyon agresszív rák, ezért minél korábban diagnosztizálják a betegséget, annál nagyobb a gyógyulás esélye.

Hogyan ápoljuk macskánk orrát?

Bár a macskák képesek orruk tisztítására, vannak helyzetek, amikor jól jön a gazdi segítsége is. Mivel egy sokfunkciós és érzékeny szervről van szó, vannak bizonyos szabályok, amiket mindig be kell tartanunk!

  • Nedves törlőkendőket nem szabad használni az orr tisztítására, ugyanis ezek összetételében találhatunk allergizáló anyagokat, melyek irritálhatják kedvencünk orrát.
  • Ha por vagy szennyeződés jut az orrba, a macska egyszerű tüsszentéssel megszabadul tőle, ne próbáljuk kipiszkálni!
  • A súlyos szennyeződéseket, felületi sérüléseket csak pamut törlővel tisztogassuk. Ezek azonban csak a látható rész tisztítására használhatók, lehetetlen velük behatolni az orrba.
  • Abban az esetben, ha a kéregszerű felrakódások erősen megszáradnak, először valamilyen puhító krémmel érdemes fellazítani.
  • Ha a cica orra túlságosan nedves, akkor kizárólag papírtörlőt használjunk.

Érdekesség: a macskák orrpárnájának mintázata egyedi, akárcsak az ember ujjlenyomata.