Macskalétra házilag: Olcsó, és pár óra alatt elkészítheted

A cicatulajdonosok jól tudják, hogy a macskák imádnak fára-, és egyáltalán dolgokra felmászni bármire, és szívesen koptatják karmaikat. Egy mezei létra és némi plusz anyag segítségével ötletes macskalétrát, -mászókát készíthetsz kedvencednek.

Macskalétra házilag

Készíts akár macskalétrát, akár macskamászókat, mindegyiknél szükséged lesz erős, jó minőségű ragasztóra, amivel felerősítheted a létrára a különböző elemeket. Szükséged lesz továbbá szögekre, kalapácsra és ollóra is. A lényeg, hogy mindent erősen rögzíts, hogy a létra kellően biztonságos legyen cicád számára.

Készíthetsz macskalétrát alacsony, lépcsős falétrából: ez méreténél fogva a kisebb lakásokba is ideális lehet. Nagyon fontos, hogy stabil lábakon álló, stabil létrafokokkal rendelkező létrával dolgozz. Ezen kívül szerezz be néhány méter vékony kötelet, két darab erősebb textilből készült díszpárnahuzatot, valamint egy lapos szivacs párnabelsőjét.

Kenj ragasztót a létra lábainak első foka alatti részre, és tekerd körbe jó szorosan a kötéllel. Haladj párhuzamosan, vagyis amíg az egyik lábat bevonod, a másikon ne száradjon meg a ragasztó. Ha elkészültél a lábakkal, ragasztózd be, és tekerd körül a fokokat is. Ezzel megvolna a macskalétra kaparófelülete.

A macskalétra másik nagy előnye, hogy kedvencednek lentre és fentre is kialakíthatsz pihenőhelyet. Alulra függőágyszerűen szögellj egy párnahuzatot a létralábakra és az alsó lépcsőfokra. A huzat némileg legyen hosszabb a kinyitott létra lábai között lévő távolságnál.

Ez azért fontos, hogy az anyagnak legyen egy kis esése, és ne feszüljön mereven. Végül helyezz a másik párnahuzatba párnabelsőt, és szögek segítségével erősítsd fel azt a létra csúcsára. Ez lesz macskád felső pihenőrésze, ahol teljes nyugalomban sziesztázhat.

Második verzió

Bár ez a macskalétra magasabb az előzőnél, összeeszkábálni mégis egyszerű: megvalósításához szükséged lesz egy stabil falétrára, egy akkora kosárra, hogy a macska kényelmesen elfekhessen benne, néhány fokhosszúságú deszkára, illetve szőnyegdarabokra. Utóbbit legegyszerűbben egy régi, leselejtezett szőnyegből kivághatod egy erős ollóval.

A létrafokokra ezúttal a szőnyeggel fedett deszkák kerüljenek. Először szögeld a deszkákat a fokokra, majd vágj ki a deszkák méretével megegyező szőnyegdarabokat. Ezt kövtően ragaszd a szőnyegdarabokat a felszögelt deszkákra.

Ragassz egy darab szőnyeget a kinyitott létra csúcsára is: amennyiben szükségesnek látod, szükséges, kerüljön oda is egy deszka, és erre helyezd majd rá a felső fekhelyként szolgáló szőnyegdarabot.

A kosarat bármelyik tetszőleges létrafokra felszögelheted, mintegy izgalmas, változatos pihenőhelyként kedvencednek. Akkor lesz ideális, ha hagysz mellette lépőfelületet, hogy a macska könnyen megközelíthesse. Ezennel meg is volnál: állítsd az elkészült macskalétrát a lakás egyik biztonságos helyére, és hagyd, hogy a macska birtokba vehesse.

Vakójában csak a képzeleted szabhat határt, hogy milyen macskalétrát barkácsolsz kedvencednek. A lényeg, hogy az ő biztonsága legyen az első és legfontosabb szempont.