Miért van a macska fülén zseb?

Aki vett már ölbe valaha is cicát, bizonyára észrevette fülük furcsaságát: hiszen a macskafülek forgathatók és belül teli vannak furcsa kacskaringókkal, az oldalukon egy külön kis zsebbel. De vajon mire való az ún. Henry zsebe? Esetleg rejtegetnek valamit benne?

A macskák füle minden túlzás nélkül lenyűgöző. Elég ha azt vesszük, hogy az ember maximum 20 ezer Hz-ig érzékeli a magas hangokat, addig a bársonytalpúak akár 100 ezer Hz-ig. Ami pedig a kutyákat illeti, ők körülbelül 50 ezer Hz-et hallanak, vagyis bizonyos értelemben a macskák hallása az ebekénél is fejlettebb.

Szemléltetésképp: a macska meghallja a tőle akár 20 méterre cincogó egeret, de a nyíló hűtőszekrény ajtaját is, legyen épp a lakás bármely pontján. Nemcsak kiváló a hallása, de a fülét is képes abba az irányba forgatni, ahonnan a hangot érzékeli – a fülben található 32 izomnak köszönhetően. Sőt, velünk ellentétben a macskák külön-külön is képesek mozgatni fülkagylóikat, 180 fokos szögben.

Miért van zseb a macska fülén?

Ha alaposan megnézzük, jól látszik, hogy a macska fülének külső oldalán egy kis hosszúkás üreg található. Ez az úgynevezett Henry's pocket, magyarul Henry zsebe. Hogy miért pont ezt a nevet kapta, rejtély, ahogy arra sincsenek egyértelmű bizonyítékaink, hogy tulajdonképpen mire is szolgál. Elméletek azért persze születtek ezzel kapcsolatban.

Az egyik szerint a zseb segíti a magas frekvenciájú hangok érzékelését: mondhatni tölcsérként támogatja a hanghullámok belső fülbe jutását, különösen akkor, ha a macskafül vadászat vagy játék közben ferde szöget zár be.

Egy másik elképzelés szerint a zseb megkönnyíti a fül lelapítását azáltal, hogy harmonikaszerű mozgással az egész szerv összecsukhatóvá válik. Amiben viszont minden kutató és állatorvos egyetért az az, hogy a zsebekben megtelepedhetnek a különböző baktériumok és kórokozók, ezért érdemes néha átnézni ezt a területet is.

A macska fülén nemcsak zseb van, hanem kacskaringós hallójárat is, ami fiatalkorban teljesen bőrszínűForrás: 123rf.com

Plus érdekesség, hogy ilyen fülzsebet egyébként megfigyeltek már denevéreknél, menyéteknél és egyes kutyafajtáknál is.

Mit érdemes tudni a fülben lévő kacskaringókról?

Amikor kedvencünk legközelebb álomba szenderedik, érdemes még egy közelebbi pillantást vetni fülére. Ekkor láthatjuk ugyanis, hogy nemcsak zsebe van, de kacskaringós hallójárata is, ami fiatalkorban teljesen bőrszínű, ám idősebb korukra elkezd úgymond koszolódni.

Ha a macska nem rázza a fejét, vakarja folyamatosan a fülét, nem nyávog fájdalmasan és nem jelennek meg apró fekete törmelékek a fülben, akkor nincs teendőnk sem a hallójárattal, sem pedig a zsebbel.

Ellenkező esetben viszont érdemes állatorvoshoz fordulni, mert elképzelhető, hogy kedvencünk fülében fülatkák bújkálnak. Az atkák – ismertebb nevükön rühatkák – elviselhetetlen fájdalmat képesek okozni az állatnak: befúrják magukat a bőr alá, és ott szaporodnak.

Erre a célra gyártott speciális fülcseppel és a szerv tisztításával, valamint rüh elleni spot on használatával megszüntethető a fertőzés, de sajnos bármikor újra kialakulhat, mivel a macskák könnyen átadják egymásnak.  

A vakarózás ráadásul vérző fülsebeket okoz, amik könnyen elfertőződhetnek, vagy ha egy nagyobb ér elpattan, a fül megtelhet vérrel. A kijárós macskát ezért célszerű rendszeresen parazitaellenes, nem csupán bolhák és kullancsok, de atkák elleni védelemmel is ellátni.

Ha pedig koszosnak, esetleg kellemetlen szagúnak érezzük a cicánk fülét, kipucoltathatjuk az állatorvossal, vagy vásárolhatunk otthoni használatra macskának való fülcseppet is. A fülpiszkálóval azonban vigyázzunk, mert ha túl mélyre nyúlunk, könnyen megsérthetjük.

Hegyes fül=ivaros macska?

A macskák füle jóval érdekesebb annál, mint azt elsőre gondolnánk. Időnként összefuthatunk olyan kóbor macskával, amelyiknek hiányzik az egyik füle csücske. Itt szó sincs genetikai hibáról, sokkal inkább a kandúrok fültépési szokásaitól megkülönböztethető állatorvosi kezelés eredményéről.

A cél az, hogy egyértelműen látszódjon az állaton, hogy ivartalanították, ezért az altatásban heverő macskát nemcsak a szaporítószerveitől, de a fülvégeitől is megfosztják. Így az állatbarátok legközelebb nem fogják elkapni és ivartalanításra vinni, hiszen messziről látják majd, hogy ez már megtörtént.

Bár valaki kegyetlennek tartja az eljárást, a kóbor macskák szaporodásának megakadályozása mindannyiunk közös érdeke, éppen ezért például a PETA vagy a Magyar Állatorvosi Kamara is támogatja a módszert.

Mi mindenre jó még a macskák füle?

Amellett, hogy a kóbor cicáknál jelzi, átestek-e már az ivartalanításon, saját zsebe van és kiváló hallást biztosít, van még egy fontos funkciója a macskafülnek, méghozzá kommunikációs: ha a fülek egyenesen előre állnak, a macska figyel, vagy épp játékos kedvében van.

Ha a fülek a fejhez hátrasimulnak, vagy oldalra csapódnak le, az állat fél, védekezik, esetleg támadni készül, ideges, ilyenkor érdemes óvatosan megközelíteni.

Ha csak az egyik fülét mozgatja izgatottan, akkor valami zavarja őt abból az irányból. A jobb fülnek továbbá van még egy fontos szerepe: a bársonytalpúak félelemre és stresszre adott válaszként több adrenalin termelődik szervezetükben, emiatt energiatöbblet keletkezik.  

Ennek egy része hő formájában mutatkozik meg, vagyis minimális emelkedés tapasztalható a testhőmérsékletben. Hacsak nem hőmérőzzük meg – amitől még stresszesebbé válik –, onnan tudhatjuk, hogy ez a folyamat zajlik éppen, hogy megfogjuk a macska jobb fülét. Ha melegebbnek érezzük a teste többi részéhez képest, akkor bizony a cica stresszhormonokat termel.