Szabad tejet adni a macskának?

A tejet lefetyelő macska képe, köszönhetően számos mesének, filmnek vagy kedves képnek, mindannyiunknak ismerős. Sokan épp emiatt azt gondolják, hogy tejjel – sőt mi több, langyos tejecskével itatni a cicát- a kényeztetés netovábbja. Egy kis tál hívogató illatú tej aligha hagy közömbösen egy macskát, de fontos tudnunk és már a cikk elején leszögeznünk, hogy a tehéntej egyáltalán nem megfelelő táplálék a macskáknak, ugyanis a legtöbb bársonytalpú laktózérzékeny.

Csakúgy, mint az emberek, egyes macskák sem tudják megemészteni a tejtermékekben található laktózt (tejcukrot). Egy macska életében az egyetlen alkalom, amikor a szervezetében valóban elegendő laktáz enzim található a laktóz megfelelő megemésztéséhez, az a születés utáni néhány hét. Ez azért van így, hogy a macska az anyatejből gond nélkül táplálkozhasson. Ezt követően egyre kevesebb laktózt lebontó enzim termelődik. A kialakult laktázhiány (laktóz intolerancia) eredménye a laktóz megemésztésének a képtelensége.

A tejet lefetyelő macska képe, köszönhetően számos mesének, filmnek vagy kedves képnek mindannyiunknak ismerősForrás: 123rf.com

Mi történik, ha a macskák tejet isznak?

Amikor egy macska tejet iszik, az emésztetlen laktóz a belekben marad, nem jut be a véráramba, és végül erjedni kezd. A tej fogyasztása így gyomor és bélrendszeri problémákhoz vezethet, mint például hasmenés, hányás, étvágytalanság és súlyvesztés, hasi fájdalom és kellemetlen közérzet, valamint viselkedésbeli változások (agresszió, levertség).
Fontos megemlítenünk azonban, hogy az emberekhez hasonlóan akadnak olyan macskák akiknek nem okoz problémát a tej megemésztése. Ettől függetlenül a legtöbb állatorvos más alternatívákat javasol, mivel a tehéntejnek nincs táplálkozási előnye a macskák számára.

Mikor hagyják abba a macskák az anyatej fogyasztását?

A macskák születésük után anyatejjel táplálkoznak. A macska életében az egyetlen alkalom, amikor szervezete elegendő laktáz enzimmel rendelkezik, a laktóz megfelelő emésztéséhez, a születéskor és életének első 1néhány hetében van. Amint előbújnak a fogaik, a cicák leszoknak a szopizásról és enni kezdenek.

A kismacskák közvetlenül a születés után az anyához bújva maradnak, és alcsony az energiafelhasználásuk. Ennek eredményeként a macskáknak szánt anyatej alacsony zsírtartalmúForrás: 123rf.com

Mit igyon tej helyett a macskád?

Az optimális szervműködés érdekében, a macskáknak sok vízre van szükségük. Nagyszerű módja annak, hogy a macska elegendő vizet kapjon, ha nedves konzervet etetsz vele. A macskák általában kevésbé szeretik az ivóvizet, ezért a nedves táplálék kiválóan alkalmas a macskák hidratáltságának fenntartására. Persze fontos az is, hogy mindig legyen elegendő, tiszta és megfelelő hőmérsékletű víz az itatójában. Sok macska előnyben részesíti az itatókutakat, a mozgásban lévő vizet. (Akár a fürdőszobai csapra is rácuppannak.) A csobogó víz friss íze több ivásra készteti.

Megoldás lehet a laktózmentes tej?

Mivel a legnagyobb problémát a laktóz jelenti, sokan úgy gondolják, hogy kiváló alternatíva, ha egyszerűen laktózmentes tejet adnak a cicának. Sajnos ez nem megoldás!

Ennek megértéséhez gondoljunk az újszülött kis borjúkra, akik közvetlenül a születésük után a saját lábukra állnak, és ha szükséges, képesnek kell lenniük arra, hogy megmeneküljenek a ragadozók elől. Ehhez sok energiára van szükségük, amelyet az anyatej magas zsírtartalmának köszönhetően vesznek fel. Ezzel szemben a kismacskák közvetlenül a születés után az anyához bújva maradnak, és sokkal alacsonyabb az energiafelhasználásuk. Ennek eredményeként a macskáknak szánt anyatej alacsonyabb zsírtartalmú. A laktózmentes tej, tehát bár emészthető lenne a macskák számára, de igazi kalóriabomba, amely károsíthatja az állat egészségét.

Miért tabu a tej, de miért nem a sajt?

A feldolgozott tejtermékek jó fehérjeforrást jelentenek, melyet mérsékelten, azaz csemegeként lehet adni kedvencüknek. Ami a sajtot illeti, a hosszú érlelés azt jelenti, hogy a tejcukor szinte teljesen eltűnik a termékből, így a parmezán és a hasonlóan érlelt fajták már nem jelentenek veszélyt. A baktériumok által fermentált tejtermékek a kémiai összetételt is megváltoztatják. Azonban ezeknek a tejtermékeknek is csak kis adagjairól beszélünk, mint például egy körömnyi kemény sajt vagy egy kanál friss sajt. Az ilyen kis adagokban felszívódó laktóz mennyisége olyan alacsony, hogy általában nem okoz kellemetlenséget a macskának.

Egy kevés sajttal is megkínálhatod a cicát, de szigorúan csak pár falattalForrás: 123rf.com

Megjegyzés: Mivel a tejtermékek sok sót és foszfátot tartalmaznak, ha cicádnak vesebetegsége van, a legjobb, ha inkább a sajtot is kerülöd.

Mi is pontosan a macskatej?

Mit tehetsz ha négylábú társad igazi tejrajongó és szeretnél a kedvére tenni anélkül hogy kockáztatnál? Szerencsére ma már kaphatók speciális, csökkentett laktóztartalmú macskatejek, melyek a macska táplálkozási igényeihez igazítva készültek és táplálék-kiegészítőként bátran adagolhatók. Jellemzően taurinnal, a macska egészségéhez nélkülözhetetlen aminosavval egészülnek ki. A macskatej vitaminokat és kalciumot is tartalmaz. Értékes kiegészítő eledel vemhes, szoptató, legyengült vagy egyéb okokból stresszes macskák számára.

Figyelmeztetés: A macskatej nem ital!
Nincs azzal semmi baj, ha időnként egy tál macskatejjel kényeztetjük a kedvencünket, de a tej semmi esetre sem helyettesíti az ivóvizet.