Bűzmirigy cicáknál: Mit érdemes tudni róla, és hogyan kezelhető?

A kisállattulajdonosok jelentős része akkor szerez tudomást a bűzmirigy létezéséről, amikor gondok vannak vele: a macskák (és egyébként a kutyák) végbélnyílásánál kétoldalt található 1-1 végbélzacskó, melyek kivezető nyílása pedig közvetelenül a végbélnyílásnál helyezkedik el.

A bűzmirigy váladéka kifejezett szúros szagú, a gazda számára egyenesen orrfacsaró a bűz. Színe és állaga a paraffinolajra hasonlít, esetleg enyhén sárgás színű. Normális körülmények között egy híg, áttetsző és tiszta folyadékról beszélünk.

A bűzmirigygyulladás árulkodó jelei macskáknál

A leggyakoribb jelenség, amire a gazda felfigyelhet, hogy a macska feltűnően sokat nyalja, esetleg harapja a fenekét, és bár nem csinálják olyan gyakran mint a kutyák, de gyakran a feneküket is húzzák a földön.

Angela Hoover, az amerikai VCA Kisállat Kórház regionális műszaki igazgatója szerint a macskák ilyenkor fájdalmukban kerülik az alom használatát, panaszosan nyávognak, és elrejtőznek.  

Bár ezek a tünetek szorongásos betegséget is jelezhetnek, ám ha mindez gyakori fenéknyalással és -harapással, illetve borzasztó szaggal párosul, akkor szinte biztosan bűzmirigyulladás áll a háttérben. Amennyiben ezt tapasztalod kedvenceknél, azonnal fordulj állatorvoshoz!

Mi okozza a bűzmirigy gyulladását?

Egészséges macskáknál a mirigyek (mindkét ivarú állat esetében) könnyen ürülnek, gyulladás esetén azonban a mirigykivezető cső elzáródik, ami megakadályozza az ürülést, a váladék további termelődése pedig tovább súlyosbítja a betegséget.

Pár éve az állatorvosok csak elvétve találkoztak ezzel a problémával a macskáknál, napjainkban azonban jelentősen megnőtt a regisztrált esetek száma, kialakulásának okai pedig számos tényezőre visszavezethető: különböző bőrgyulladásos betegségekre, a hallójárat, valamint a végbélzacskó gyulladására (góc vagy tumor) is.

Egészséges macskáknál a bűzmirigyek könnyen ürülnek, gyulladás esetén azonban a mirigykivezető cső elzáródikForrás: 123rf.com

Az állatorvos a kivizsgálás során azt tapasztalja, hogy a végbélzacskók feszülésig megteltek. Rendszerint nehezen üríthetők, tartalmuk eleinte barnás színű, később darabos, esetleg gennyes az elhalt szövetmaradványok miatt.

Ha pedig még tovább kezeletlen marad a betegség, akkor a váladék kátrányszerűen besűrűsödik, extrém esetben majdnem száraz és sűrű lesz. Olyannyira, hogy a kinyomott váladék egyben marad. A súlyosabb esetekhez gyakran társul ekcémás bőrgyulladás, amely előbb viszketéssel, szőrhullással, bőrpírral, később pörkökkel, majd nedvedzéssel járó, kellemetlen, nehezen gyógyuló elváltozásokat okoz.

A végbél tájéka olyan fájdalmas lehet, hogy az állat emiatt nem ürít bélsarat (bélsárpangás). Ha a váladék nem tud a szokásos úton kiürülni, előfordulhat, hogy a végbélnyílás mellett, a bőrön keresztül tör utat magának (kifakad).

A kezelés menete

Minél előbb elcsípik, annál könnyebben kezelhető a bűzmirigyek gyulladása, ezért a szakember azt tanácsolja, hogy ne habozz állatorvoshoz fordulni, ha észleled kedvenceden a fenti tüneteket. Ám mint mondtuk, a kezelés a betegség súlyosságától függ.

Enyhébb esetben a végbélmirigyek mechanikus ürítése meggyógyítja az állatot; súlyos esetben, illetve, ha a betegséghez bőrgyulladás is társul, az állatorvos gyógyszeres kezelést alkalmaz;  

kiterjedt bőrelváltozásnál elkerülhetetlen az antibiotikumos kezelés és/vagy a végbélzacskók fertőtlenítőszeres, antibiotikumos átöblítése. Amennyiben pedig mindezek nem használnak, a végbélzacskókat műtétileg el kell távolítani.

Megelőzhető a betegség?

Bár tuti recept sajnos nincs az elkerülésére, mivel annak kialakulása nem csak egyetlen okra vezethető vissza. A megfelelő táplálkozás és mozgás biztosítása ugyanakkor csökkenti a kialakulás valószínűségét.

Hoover hozzáteszi: ha a macskának egy-két napig hasmenése van, akkor valószínűleg nem fog kialakulni gyulladás, ám ha az mondjuk egy hétig is elhúzódik, akkor a bűzmirigy gyulladásának kockázata is nagyobb.

A legtöbb, amit felelős gazdiként tehetsz, hogy folyamatosan éberen figyeled a jeleket, és ha azt látod, hogy cicád húzza a fenekén a földön, nem használja az almot, valamint feltűnően gyakran nyalja a hátsó felét, keress fel egy állatorvost, aki szakszerűen orvosolja a problémát.