Mi legyen a halott kisállatok játékaival és egyéb dolgaival?

Mindenekelőtt fontos, hogy tudjuk: ebben az esetben nincs jó vagy rossz megoldás, hiszen mindannyian másképp dolgozzuk fel a gyászt, ami teljesen rendben van. Ellenben ha elakadtál abban, hogy mit legyen kisállatod holmijaival most, hogy ő nincs többé, reméljük cikkünk segítségedre lesz.

Ajánld fel őket egy menhelynek vagy állatvédő szervezetnek

Talán a legkézenfekvőbb megoldás, ha elajándékozzuk kisállatunk holmijait a nincsteleneknek. Érdemes szétnézni a lakóhelyünkön működő menhelyek, állatvédelmi szervezetek között, hiszen az adományok mindig jól jönnek: száraz és nedves táp, jutalomfalatok, takarók, alvóhelyek, etető- és itatótálak, játékok, bontatlan állapotú gyógyszerek,

vagyis csupa olyasmi, aminek minden bizonnyal hasznát veszik majd a menhely önkéntesei, na és legfőképp az árva állatok.  

Fontos viszont, hogy az elajándékozás előtt mindenképp egyeztessünk a szimaptikus menhellyel, egyrészt mert az önkénteseknek rengeteg a munkájuk, és ha szó nélkül odaállítunk, akkor nem biztos, hogy időt tudnak szakítani ránk, másrészt így kiderülhet, hogy valójában milyen tárgyi adományokra van szükségük.

Amennyiben nem megoldható, hogy személyesen felkeressünk egy menhelyet, mégis szeretnénk jót cselekedni kisállatounk emlékére, pénzbeli adománnyal is támogathatjuk a rászoruló állatokat. Az állatvédő szervezetek bankszámlaszámát megtaláljuk a honlapjukon.

Állíts neki emlékművet

Sok gazdi kedvencük halála után is szeretné megtalálni az 'együttlét' módját, ezért inkább megtartják a holmikat. Természetesen ez is emberfüggő, így egyesek bedobozolják vagy fiókba teszik a különböző tárgyakat, míg mások emlékművet állítanak fel a lakásban, ami mindennap eszükbe juttatja szeretett kisállatukat.

A nyakörveket és a bilétákat könnyen átalakíthatjuk például ékszerré, kulcstartóvá vagy bármilyen más dekoratív dísszé.  

Míg a kisebb holmik, például a játékok, ruhák, kendők, de még a jutalomfalat is elfér egy szép dobozban, ami aztán mindig szem előtt lehet. Ami pedig a régi plédeket és takarókat illeti, azokat kimoshatjuk, és megkérhetünk egy textilek nyomásával, emblémázásával, feliratozásával foglalkozó céget, hogy nyomják rá néhai kistársunk nevét.

A kidobás is opció

Teljesen rendben van, ha úgy érzed, megkönnyíti a veszteség feldolgozását, ha úgy szabadulsz meg kedvenced dolgaitól, hogy kidobod őket.

A kisállatok elvesztése az egyik legnehezebb dolog, amin egy ember keresztülmehet élete soránForrás: 123rf

Adjunk időt magunknak

A kisállatok elvesztése az egyik legnehezebb dolog, amin egy ember keresztülmehet élete során. Ezért nagyon fontos, hogy elegendő időt adjunk magunknak (legyen az bármennyi), és csak akkor kezdjünk valamit kedvencünk holmijaival, ha úgy érezzük, készen állunk rá.

Az amerikai Psych Central szerint a kisállatok halálát követően ráadásul nemcsak a fizikai hiányukkal kell megküzdeni, az addigi rutinunk is teljesen megváltozik. Bármit is szeretnénk kezdeni tehát hagyatékukkal, nem kell azonnal cselekednünk, hiszen ehhez sosincs késő. Azt pedig minden bizonnyal érezni fogjuk, hogy mikor jön el a megfelelő pillanat.

Előfordulhat, hogy egy hirtelen ötlettől vezérelve mindent kidobunk, majd utólag megbánjuk, de ilyenkor se ostrozzuk magunkat, hiszen úgy cselekedtünk, ahogy akkor éppen jónak láttuk. Ahogy cikkünk elején említettük, a gyászfolyamat mindenkinél másképp zajlik, vagyis nincs jó és rossz megoldás. És bár a tárgyak elveszhetnek, de az emlékeinket soha senki nem veheti el tőlünk. Végső soron ez a gondolat is kapaszkodót nyújthat a nehéz időkben.