Hogyan adjam be a gyógyszert a macskámnak?

A kedves, puha, doromboló szőrgombóc egycsapásra harapó, karmoló, fújtató fenevaddá válik, aki ha nem menekülhet, szó szerint foggal körömmel harcol azért, hogy ne adják be neki a gyógyszerét.

Te pedig valószínűleg teljesen leblokkolsz a rémülettől. Nem is alaptalanul, hiszen ha stressz éri őket, a macskák egy része akkor is védekezni kezd a gyógyszerbevétel, fürdetés vagy bármi más ellen, ha egyébként szelíd. A macskakarmolásnak és -harapásnak pedig akár sürgősségi ellátás is lehet a vége.

Vigyázz magadra, és kedvencedre is

Sajnos mindazon kórokozók, amelyek a harapással, karmolással együtt bekerülnek a macska által okozott sebbe, vagyis ezáltal a szervezetbe, számos problémát okozhatnak.

Amennyiben macskád megharapott, súlyosan megkarmolt, netán ízületbe harapott, haladéktalanul fordulj orvoshoz!  

Az így szerzett sebek mintegy fele ugyanis elfertőződik, ennek oka pedig a macska szájában tanyázó számos baktérium, így például a Pasteurella multocida. Ilyenkor számíthatsz tetanuszinjekcióra, a sebek kimosására, antibiotikumkúrára, a macska megfigyelésére is.

Az a bizonyos ételbe keverés

A legkönnyebb úgy elkerülni a konfliktust, ha a gyógyszert belecsempészed a macska ételébe. Ez kiscicák esetében még működhet, a felnőttek azonban képesek kiszagolni a legkisebb mennyiségű tablettát is, és undorral otthagyják még kedvenc eledelüket is.

Megoldás lehet, ha egy etetést kihagysz a gyógyszeres étel felszolgálása előtt, mert éhesen talán elfogyasztja.

Ám sajnos még ekkor is megtörténhet, hogy bár megeszi az elé rakott ételt, kiköpi szájából a tablettát, lehetőleg akkor, amikor nem figyelsz. Ebben az esetben marad a szájon át történő beadás.

Így védekezz

Stressz esetén a macska teljesen kivetkőzhet önmagából, és még ha a fejét szilárdan is tartod, mind a négy lábát meglepően nagy szögben képes kicsavarni és karmolni velük a legváratlanabb pillanatokban. A macskai izmai tudniillik kifejezetten erősek, reakcióideje hibátlan, bőre rugalmas – csakhogy ez a legtöbb gazdiban akkor tudatosul igazán, amikor megpróbálja lefogni.

Stressz esetén a macska teljesen kivetkőzhet önmagábólForrás: 123rf.com

Épp ezért nem árt óvatosnak lenni a gyógyszer beadásakor, szőrápoláskor, fürdetéskor, és minden olyan helyzetben, amit kedvenced stresszesnek élhet meg. Ilyenkor ugyanis őt egyetlen dolog vezérli: menekülni a kanapé alá, egy sarokba, vagy lényegében bárhová, ahonnan aztán nagyon nehéz lesz előcsalogatni.

Ha pedig menekülésében megakadályozzák, még idegesebb lesz. Akkor tudsz megfelelően védekezni a karmolás, harapás ellen, ha mindezekre jó előre felkészülsz, és bombabiztos tervet dolgozol ki. Gondold át például az alábbiakat: képes vagy egyedül bánni vele és elég határozottan, szakszerűen viselkedni? Félsz tőle? Ha igen, akkor jobban jársz, ha állatorvoshoz fordulsz.

Szerezz egy törölközőt

Ahány macska, annyi személyiség, vagyis akadnak köztük szelídek is, akik zokszó nélkül tűrik, hogy kinyisd a szájukat és belehelyezd a tablettát vagy folyékony orvosságot. Talán kapsz pár sötét pillantást mielőtt elillan, de ez azért nem tragédia. Másrészről viszont ott vannak azok a macskák, amelyek stresszhelyzetben fújnak, karmolnak és harapnak. Na velük másképp kell bánnod, hogy sértetlenül megúszd a kalandot.

Keress egy régebbi, elég nagy és vastag törölközőt, fektesd kinyitva az ágyra, majd helyezd rá a cicát. Gyors és határozott mozdulatokkal csavard bele a macsekot úgy, hogy csak a feje látszódjon ki. Ezzel mind a négy lábát leszoríthatod, miközben nem okozol neki fájdalmat. Ha megfelelően tartod így a törülközőbe bugyolálva, már csak a szájával kell megbirkóznod.

Fő a határozottság

Az egész procedúra akkor lesz gyors és sikeres, ha kellően határozott vagy. Tartsd az állatot szilárdan a törölközőben a combjaid között, a derekadnak támasztva, a lényeg, hogy a macska ne tudjon kihátrálni.

Ha mégsem bugyoláltad be, akkor tartsd erősen a fejénél fogva. Egyik kezedbe fogd a tablettát vagy a folyékony gyógyszert tartalmazó fecskendőt. Amennyiben nem szívesen nyúlsz kézzel a cica szájába, a tablettát megfoghatod egy csipesszel is.  

Na szóval: egyik kezedben tartsd a gyógyszert (vagy a csipeszt) a hüvelyk- és mutatóujjad között, a másik kezeddel pedig fogd át kedvenced fejét úgy, hogy a tenyered a feje tetején legyen, ujjaidat pedig rásimítottad a koponyára, a felső állkapocsra.

Szintén gyakori módszer, hogy megfogják a macska tarkójának megvastagodott bőrét – a kölyökkori és párzási reflexek miatt ettől pár percre mozdulatlanná merednek–, és így rögzítik az állatot, ebben a helyzetben viszont tilos felemelni.

A tarkóbőr megragadása egyes cicáknál működik, míg mások rosszul reagálnak a dominanciát kifejező mozdulatra. Akárhogy is fogod, döntsd hátra a fejét, ettől az alsó állkapocs általában magától kinyílik. Tartsd mindvégig biztos kézben, miközben a gyógyszert tartó kezed középső ujjával könnyedén, a szemfogak közti apró fogaknál óvatosan lehúzod az alsó állkapcsot, nagyra nyitva a macskaszájat.

Ez nem fájdalmas, még akkor sem, ha a cica megpróbál meggyőzni az ellenkezőjéről. Miközben ezt a pozíciót tartod, megjelennek a fogak, a szájüreg, a cél pedig az, hogy a garathoz minél közelebb tedd a gyógyszert. Dobd vagy nyomd a tablettát minél közelebb a nyelés helyéhez, zárd be az alsó állkapcsot, és tartsd így. Vigyázz, mert a macskák többnyire ilyenkor karmolnak!

Hogy nyeli le a gyógyszert?

A macskák többsége nem hajlandó nyelni, akármit tettél is a szájába. Nyelvével előretolja, szájüregének egyik rejtett szegletébe bújtatja a tablettát, és csak arra vár, hogy elengedd, ő pedig köphessen egy nagyot.

Éppen ezért addig semmiképpen se engedd el kedvenced fejét, amíg meg nem bizonyosodtál arról, hogy nyelt. A száj zárva tartása, a torokrész simogatása, az orrnyílásba történő gyengéd fújás egyaránt hatásos nyelésserkentő lehet.

Amennyiben elbizonytalanodtál, nyisd ki újra a kis szájat, és ellenőrizd a dolgokat. Folyékony gyógyszer beadásánál értelemszerűen könnyebb a dolgod, mert itt csak arra kell figyelni, hogy cicád rendszeresen nyeljen, miközben óvatosan a szájába adagolod az orvosságot. Az azonban nagyon fontos, hogy ebben az esetben ne döntsd nagyon hátra a fejét, nehogy az oldat a légutakba kerüljön.

Innen már csak egyetlen lépés

Ne engedd el rögtön a macskát, akkor sem, ha meggyőződtél arról, hogy a gyógyszer bejutott a nyelőcsövébe. Maradj nyugodt, és kedvenced állapotától függően óvatosan vedd le róla a törölközőt és hagyd elrohanni.

Most semmiképp se próbáld simogatni vagy dédelgetni, mivel a cicának szüksége lehet némi magányra, hogy kiheverje a tortúrát.

Mindig legyen előtte friss víz és ennivaló, ami segíti a gyógyszer gyomorba jutását. Plusz a macskaeledel nagyszerű figyelemelterelő módszer is lehet.

De akkor se lepődj meg, ha az alutasakos vagy a jutalomfalat sem használ: a macskák egy része ilyenkor kihányja az ételt (akkor sajnos a gyógyszerezést is kezdheted elölről), nyáladzik (ez a stressz jele), levizel, egész napra elbújik, vagy összekarmol valamit, például egy bútort. A lényeg, hogy őrizd meg a hidegvéred, és tudd: ez is el fog múlni.