A kijárós vagy a szobacica a boldog cica? Érvek és ellenérvek

Egyre több olyan kommentháborút látni, amikor állatbarátok és állatvédők azért esnek egymásnak, mert az egyik oldal szerint a boldog macska igenis kijárós, míg mások szerint kedvencünk érdeke, hogy biztonságosan, lakásban tartsuk, mintsem, hogy valami baj érje. Neked mi a véleményed?

Ha az ember saját cicára vágyik, számos dologban döntést kell hoznia a bársonytalpú beköltözése előtt. Dönteni kell például a számára legegészségesebb ételek kiválasztásáról, az állatorvosról és/vagy állatklinikáról, ahol szükség esetén ellátják, de legalább ilyen fontos a megfelelő játékok beszerzése is.

És akkor még nem említettük az alomtakarítást vagy a szőrápolást. Fontos döntések ezek, ám egy felelős gazda tudja, hogy mindez elengedhetetlen a macska boldogságához, teljes értékű életéhez. A fenti dolgokban az állatszeretők többsége egyetért, ugyanakkor van egy téma, amivel kapcsolatban sehogy sem találják a közös nevezőt:

Kinti vagy benti legyen a macska?

Akik azon az elven vannak, hogy a macskának kizárólag lakásban a helye, ők többnyire így próbálják elejét venni a kedvencüket fenyegető különböző betegségeknek és fertőzéseknek. Való igaz, a kijárós cicák könnyebben megfertőződhetnek például FeLV, FIV, FIP vírusos betegségekkel, elkóborolhatnak vagy baleset éri őket.

De vajon mindezt a macskák is így látják, és képesek hozzánk hasonlóan felmérni a kockázatokat? Mennyire válik természetessé nekik a lakásban töltött életforma? Vagy csak testi-lelki változások árán tudnak alkalmazkodni hozzá? Sokan úgy gondolják, hogy a macska természetes ösztöneiből adódóan képtelen elszakadni a 'vadontól', és csak lehet igazán boldog, ha időről időre találkozik a külvilág ingereivel.

Ugyanakkor kutatások szerint hozzánk hasonlóan a macskák is sokat változtak, megszokták a benti tartást, és ha élhetünk ezzel a szóval, el is kényelmesedtek. Hogy ez valóban így van-e, azt se megerősíteni, se cáfolni nem tudjuk. Az viszont tény, hogy korábban soha nem fenyegette annyi veszély a kijárós cicákat, mint napjainkban, és most nem csupán a macskabetegségekre gondolunk, hanem az emberekre is: akik elüthetik, bánthatják, elrabolhatják őket.

Egerészből családtag

Egy megfelelően tartott szobacica minden évben megkapja a szükséges védőoltásokat, ám ha mégis beteg lesz, gazdái gondolkodás nélkül állatorvoshoz viszik. Prémium minőségű táppal etetik, melyek életkorának és egészségi állapotának megfelelően tartalmazzák a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Mindennek köszönhetően a macska nemcsak egészségesebb lesz, de várható élettartama is nő:

akár 15-20 évig is elélhetnek, míg a kinti macskáknál ez a legtöbb esetben maximum 6-7 év.  

Szintén fontos tényező, hogy a mai modern családok időbeosztása és életformája teljesen eltérő attól, mint amilyen egykor volt: több időt töltenek munkahelyükön és kevesebbet otthon.

És mivel a kutyák kevésbé hagyhatók egyedül a macskákhoz képest, több nagyvárosi család inkább egy bársonytalpút választ kisállatnak. A paneldzsungelben nincs is lehetőségük kiengedni a cicát, de ma már azok sem mindig engedik kijárni az állatot, akik egyébként megtehetnék, mert így próbálják megóvni kedvencük életét.

A kijárás veszélyei

Az egyik leggyakoribb kockázat a macskák verekedéséből származó sebek elfertőződése, és az így bejutó kórokozók elszaporodása. A macska szervezete pedig rendkívül gyorsan reagál a fertőzésre: kedvetlen, étvágytalan lesz, valamint gyakran belázasodik. (Ilyen sérüléseken keresztül fertőzhet például a FIV, FIP és a FeLV kórokozója.)

Kinti vagy benti legyen macska: évek óta megy a vita a témárólForrás: 123rf.com

A veszettség ugyancsak egyre gyakoribb cicáknál, sőt az elmúlt évek kutatásai szerint a háziállatok között kimutatott veszettség szinte kivétel nélkül macskát érintett. A betegséget vírus okozza, ami azonban csak és kizárólag egy másik veszett állat harapásával terjed tovább.

Nagyon sokan sajnos elbagatelizálják a sérülések súlyosságát, és túl későn, vagy egyáltalán nem viszik állatorvoshoz macskájukat. Ez abban az esetben különösen nagy probléma, ha a macska a szükséges védőoltásokat sem kapta. Ezek hiányában ugyanis a veszettség tünetei néhány héten, maximum hónapon belül jelentkeznek. A veszett állat viselkedése megváltozik, legyengül, nem eszik, nem iszik.

A veszett macskák ráadásul agresszívebbek, és harapásukkal az embert is megfertőzhetik.  

És ahogy már említettük, az idegen állatok mellett számolnunk kell az emberi kegyetlenséggel is, mivel vannak akik puszta szórakozásból bántalmazzák az állatokat. Mindezeket figyelembe véve tehát mindenkinek jobb, ha a cica bentlakó marad.

3 dolog, ami szebbé teszi a benti cicusok életét

Alakítsd macskabaráttá otthonod

Már egy ablakpárkány vagy egy szobasarok is elég ahhoz, hogy remek szórakozási lehetőséget biztosíts cicádnak: pár doboz, amibe belemászhat, a kedvenc játékai, egy kényelmes kosár, kaparófa, esetleg egy macskamászóka, amire felmászhat vagy amelyben elbújhat.

Ha van rá lehetőséged, állíts egy madáretetőt az ablak elé, meglátod, az odaszálló madarak látványa órákon át képes lekötni a cicát. Érdemes továbbá különböző magasságba felfüggeszthető játékokat is beszerezni, mert a macskák ezeket is szeretik.

Egy macskánál még jobb a kettő

Számos cicát az tesz igazán kiegyensúlyozottá, ha személyiségétől függően kap egy cica- vagy akár kutyatársat. Bár összeszoktatás első hetei ritkán zökkenőmentesek, de mindenképp megéri a fáradságot, mert a társakkal együtt élő állatok általában boldogabbak, egészségesebbek, és tovább is élnek.

Zene a macskafüleknek

Ha azt tapasztalod, hogy cicád bizonyos hangra vagy zenére jól reagál, hagyd neki bekapcsolva, amíg elmész otthonról. Kutatások szerint a klasszikus zene nyugtató hatású a legtöbb macskára, különösen a hegedű- vagy a zongoraszó.

Emellett a meditációs zenék, hangok is megfelelhetnek zenei ízlésüknek.  

Szeretik továbbá az olyan játékokat, amelyekben jutalomfalatok vannak elrejtve - órákig el tudnak szórakozni a kisállatkereskedésekben is kapható szerkezetekkel, hogy megszerezzék kedvenc csemegéjüket.