Meddig bírja a macska étel nélkül?

A cicád olyan válogatós, vagy az utóbbi időben olyan rossz az étvágya, hogy már megfordult a fejedben, vajon meddig bírná ki evés nélkül? Akkor olvass tovább, mert a választ mindjárt eláruljuk!

A macskák elképesztően válogatósak tudnak lenni, ha evésről van szó - nemcsak az nem mindegy nekik, mit esznek, hanem az sem, mikor, hol... és még talán az sem, hogy milyen társaságban. Ha a te cicád is válogatós, vagy az utóbbi időben rosszabb az étvágya, akkor valószínűleg neked is megfordult már a fejedben, hogy vajon meddig bírná ki, ha egyáltalán semmit sem enne?

A válasz röviden annyi, hogy nem sokáig, de mindjárt azt is megtudod, mi minden állhat az étvágytalanság hátterében, illetve, hogy mikor vidd mindenképp állatorvoshoz

Miért nem eszik a macska, és meddig bírja étel nélkül? A kép illusztrációForrás: 123rf.com

Mennyit egyen a macska?

Azt már valószínűleg mondanunk sem kell, hogy a legtöbb állateledel tasakján fel van tüntetve az adagolás. Ha tudod, hágy kiló a macskád, könnyedén kikeresheted, milyen mennyiséget kellene az adott tápból egy nap alatt elfogyasztania.

De ha ennél alaposabb szeretnél lenni, akkor számos más tényező - például, hogy száraz vagy nedves tápot eszik-e a cica, ivartalanított-e, mennyire aktív, stb. - figyelembe vételével egy macska kalóriakalkulátor segítségével is kiszámíthatod a szükséges kalória- illetve ételmennyiséget.

Mi ezt és ezt a kalóriakalkulátort próbáltuk, de ha nem kísérleteznél, kérd az állatorvosotok tanácsát, segítségét!

Miért nem eszik a macska?

Ez legalább olyan nehéz kérdés, mint az, hogy miért nem indul be reggel az autó, ami előző nap még kifogástalanul működött. Számos oka lehet a macska étvágytalanságának is, többek közt, hogy nem ízlik neki az étel, nem tetszik a környezet, ahol ennie kellene, még nem éhezett meg, de sajnos betegség is állhat a háttérben.

Íme, a macska étvágytalanságának lehetséges okai közül néhány:

  • Betegség, rossz közérzet
  • Rossz ízű, vagy romlott étel
  • Fájdalmas, vagy kellemetlenséggel jár számára az evés
  • Stressz
  • Nemrég kapott oltás
Nem feltétlen betegség az oka, ha nem akar enni a cicaForrás: 123rf.com

Meddig bírja a macska evés-ivás nélkül?

A rövid válasz az, hogy néhány napnál tovább biztos nem, mert ahog a DailyPaws is írja, nem tudnak túl sokáig csupán a testük energiatartalékaiból élni. 

Szóval ha azt látod, hogy a cicád nem nyúl az ételhez, és már több mint két nap telt el anélkül, hogy egy falatot is evett volna, azonnal hívd az állatorvost!

De ha kijárós cica (is), és nem látod pontosan, mikor és mennyit eszik, de arra gyanakszol, hogy gond lehet, akkor minél előbb vizsgáltasd meg a dorombolót. Ez mindenképp szükséges ahhoz, hogy kiderüljön a probléma oka, és a szakemberrel meg tudd beszélni a továbbiakat.

Ne ijedj meg, az esetek többségében nincs nagy baj - a cicád kaphat például étvágyfokozó készítményt, de az is lehet, hogy csak a tápot lesz érdemes lecserélned -, de az mindenképp fontos, hogy gyorsan kiderüljön, miért nem eszik a macska.