Macska vs. uborka: miért fél ennyire kedvencünk a zöldségtől?

Nem egy és nem két videó kering a neten halálra rémült macskákról, akiket egy uborka kergetett ki a világból. A forgatókönyv többnyire ugyanaz: a gazdi egy uborkát tesz gyanútlan macskája mögé, aki teljesen lefagy, amikor szembesül a zöldség látványával. Kíváncsiak voltunk, hogy vajon mi váltja ki ezt a szélsőséges reakciót.

Miért fél a macska az uborkától?

Az állatorvosok többsége azon a véleményen van, hogy egész egyszerűen azért, mert a (kígyó)uborka látványa a macskák ősi ellenségét, a kígyót jutattja eszükbe. Jogos a kérdés, hogy mégis honnan tudná egy házi macska, hogy hogyan néz ki a kígyó, amikor soha nem találkozott vele? (Ideális esetben legalábbis biztosan nem.)

Nos, nem is tudja, ám az ösztönei mégis azt sugallják, hogy veszélyt jelent rá nézve. Innentől kezdve pedig a macska személyiségétől is függ az uborkára adott reakciója. Ha simán megmutatják neki, akkor valószínűleg kíváncsian szemlélné, ám ha mögé helyezik, szinte garantált a pánik.

De vajon mástól is megijed?

A Reader's Digest által megkérdezett szakértők szerint valójában bármilyen élelmiszert tehetünk a macska mögé, valószínűleg megijed majd tőle, hiszen olyan ez, mintha mögé lopakodnának.

A cica ilyen helyzetben megpróbál a lehető leggyorsabban elmenekülni, majd a távolból újra felméri a veszélyt – magyarázza Jill Goldman etológus.  

Bár az uborkával megijesztett macskákról készült felvételek nagyon népszerűek a videómegosztó portálokon, a szakemberek nem javasolják az efféle szórakozást, mert ezzel csak felesleges stressznek teszed ki kedvencedet, ráadásul menekülés közben könnyen megsérülhet vagy összetörhet valamit.