A környezetbarát macskatartás alapszabályai

Hát persze, hogy a cicatartás is lehet környezetbarát. Csak néhány alapvető szabályt kell hozzá betartanod, lássuk is ezeket!

Nagyon szeretnél macskát, esetleg több cicát is tartani, de fontos számodra a környezetvédelem is? Egyelőre nem látod át, hogyan érhetnéd el, hogy úgy teljesüljön az első szívügyed, hogy a második se lássa kárát? Akkor hadd segítsünk benne!

Lássuk a környezetbarát macskatartás alapszabályait!Forrás: 123rf.com

Lássuk a környezetbarát macskatartás alapszabályait!

Mondj nemet a műanyagra!
Biztosan egyenként csomagolt konzervet kell venned a cicának? Muszáj minden hónapban új műanyag játékokat és más, műanyagot is tartalmazó holmikat venned neki? Hát persze, hogy nem! Vegyél nagyobb kiszerelésű macskakaját (ezek általában ár-értékben is jobbak), játékvásárlás helyett pedig nézz szét az ismerősöknél vagy a különböző ingyenes csoportokban, hiszen akár egy régi rongyszőnyegből is kincset érő játékot készíthetsz doromboló kis barátodnak!

Játékötletek
Egy üres kartondoboz vagy egy Kinder-tojás belsejébe tett pár magocska vagy csörgő-zörgő apró kavics is az új kedvenc játékává válhat. Légy kreatív, Használj újra, hasznosíts újra, amit csak lehet!

Extra tipp: cseréld le kerámia- vagy fém tálakra az etető- és itatótálkáját, mert ezek bár drágábbak, de sokkal tovább is fogják bírni, mint a műanyag.

Válts környezetbarát verzióra
A macskakajából épp úgy választhatsz környezetbarátabb alternatívát, mint mondjuk macskaalomból. Hogy milyen a környezetbarát macskaeledel? Csirkés vagy halas (a bárány- vagy a marhahúsos helyett), illetve csomagolt snack helyett akár a saját ételedből is eltehetsz neki egy-egy falatot, már ha szereti a cicád a házikosztot.

Tartsd bent a cicádat
A tudósok becslései szerint évente 1.3-4 milliárd madárral és 6.3-22.3 milliárd kisemlőssel végeznek a kijárós házimacskák, számos veszélyeztetett fajt, köztük sok-sok énekesmadarat is fenyegetve ezáltal. Ha mindenképp ki szeretnéd néha engedni, vagy egyszerűen csak nem bírsz vele, ha mindig bent tartod, mert már megszokta a kijárást, akkor köss egy csengőt a nyakába, ami figyelmezteti a madarakat és nála kisebb emlősöket a cicaveszélyre. Az is jó megoldás lehet, ha nem engeded ki kora reggel, illetve este, amikor a környezetedben vadon élő állatok a legaktívabbak - írja a Petplace.com.

Ha bent tartod a cicád, azzal is sokat tehetsz a környezet védelméért! A kép illusztrációForrás: 123rf.com

Használj környezetbarát tisztítószereket a háztartásodban
Ezzel nemcsak a cicádnak teszel jót, hanem magadnak és a bolygónak is! Keresd a klór-, ammónia-, ftalát- és formaldehidmentes „zöld" készítményeket!

Apró változtatások ezek – jó, némelyik kicsit több átgondolást igényel, de szerintünk abszolút betartható –, de ha ezeket be tudod illeszteni a hétköznapjaidba, csökkentheted a cicád ökológiai mancsnyomát. Hajrá, csak ügyesen!