Hogyan szoktasd le a cicád a bútorok karmolásáról?

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy a karmok élesítése a macskák természetes ösztönéből fakad, mivel többek között így távolítják el körmük elhalt rétegét (hogy az ne akadályozza őket az esetleges védekezésben); a nyújtógyakorlat erősíti a felsőtestüket; a karmolás emellett a terület megjelölésére is szolgál. (Érdekesség, hogy a macskák ujjain illatmirigyek találhatók, amit karmolászás során átadnak az adott felületre, mintegy 'nyomot' hagyva ezzel maguk után.)

A Cat Behavior Associates állatorvos szakértői szerint a macskák romboló magatartása mögött többnyire az unalom vagy a stressz áll, illetve, ahogy fentebb említettük, csupán természetes ösztönei vezérlik. De mit tehetünk ez ellen, és mi az, amit semmiképp se kövessünk el?

Ne távolítsuk el a karmait

Jackson Galaxy, macskasuttogó egy korábbi cikkében ír arról, hogy a karmok eltávolítása egy rendkívül kockázatos műtéti beavatkozás, melynek során ha a sebész túl keveset vagy épp túl sokat távolít el a karmokból, vagy gondatlanul végzi a sebek lezárását, akkor hosszú távú szenvedést okozó, súlyos szövődmények léphetnek fel a cicáknál.

Tudatos odafigyeléssel jó eséllyel véget vethetünk a bútorkaparászásnakForrás: 123rf.com

A karomeltávolításba az első ujjperc eltávolítása is beletartozik, és ha nem távolítják el egészében, akkor ezen a ponton új, deformálódott karom növekedhet a bőr alatt, ami rendkívül fájdalmas lehet. De ha túl sokat távolít el a sebész, az sem jó, mert szintén fájdalmas hegek maradhatnak utána. Ha pedig a sebész nem elég tapasztalt, és nincs felkészülve rá, hogy a macskafajták anatómiája eltérő lehet, akkor könnyen az idegek sérülését okozhatja a műtét során.

Valamint Galaxy szerint könnyen megeshet, hogy a karomeltávolítás után nem fogja használni a macska az almot.  

Ennek számos oka lehet, az egyik, hogy az állatnak sebek vannak a lábán, ha pedig ezekbe belekerülnek az alom homok- vagy egyéb szemcséi, akkor ez fájdalmat okoz a cicának. Ezt elkerülendő egyes macskatulajdonosok a karomeltávolítás után puhább alomra váltanak, de ez is rosszul sülhet el, hiszen a macskák nem szeretik, ha megváltoztatják az éveken át bejáratott alomtípust. Ha pedig nem kedvelik az újat, akkor nem is fogják használni.

A macskák karomtalanításának gyakorlatát világszerte élénk viták övezik: vannak országok (ilyen például Anglia), ahol illegális tettnek számít, olyan helyeken pedig, ahol a törvény nem gördít akadályt a beavatkozás elé, számos állatorvos nem hajlandó elvégezni. És nem csupán etikai okból, hanem mert a macskák elválasztását a számukra oly lényeges karmoktól felesleges kegyetlenségnek tartják.

A kaparófa a barátunk

A szakértők szerint tudatos odafigyeléssel jó eséllyel véget vethetünk a bútorkaparászásnak, ám ehhez mindenekelőtt végig kell gondolnunk, hogy milyen stresszfaktoroknak van kitéve macskánk a mindennapokban, megfelelően ápoljuk-e a körmét, illetve hogyan tudnánk elvonni a figyelmét a berendezési tárgyakról, bútorokról. A leghatékonyabb megelőzés az, ha gondoskodsz róla, hogy a karmai rendszeresen le legyenek vágva. Sokkal jobb megoldás időnként levágni a macska karmait, mint műtéti úton eltávolíttatni azokat.

Miért is kell vágni a macskák karmát? Nos, az okok listája hosszú!

  1. A hosszú karom bármibe beleakadhat és könnyen letörhet, beszakadhat.
  2. Az, hogy a macska kapar, nem mindig elég ahhoz, hogy a karom kellő mértékben kopjon.
  3. A túlnőtt karom akár a talppárnák alá is nőhet, ez pedig fájdalmat okoz az állatnak, sőt, extrém esetben akár fertőzéshez is vezethet.
  4. A karmok anyaga keratin, ugyanaz az anyag, mint a szőrzet alkotója. A karmok folyamatos növésben vannak. Minden mellső lábon öt karom van, míg a hátsókon 4-4. Ezek mindegyikére ügyelni kell karomvágáskor.
  5. A macskakarmok maradandó nyomot tudnak hagyni az ajtókon, bútorokon.

Az otthoni karomvágás helyett (hacsak nem ehhez szoktattuk cicánkat kiskorától kezdve) keressük fel állatorvosunkat, aki szakszerűen képes ellátni ezt a feladatot.

A szakember szerint hasznos lehet egy kaparófa beszerzése is, ami egyszerre több célt is szolgál. A macska nyugodtan használhatja karmai élesítésére, miközben levezetheti a stresszt és megszabadulhat a felesleges energiáitól. 

Amennyiben mégsem vesz tudomást a kaparófáról, és továbbra is a kanapé szétszedésére koncentrál, a kisállatboltokban kapható macskamentaspray a kaparófához csalogathatja. (Ehhez elég lespriccelni az eszközt a sprayvel.)  

Ezen kívül léteznek olyan riasztóspray-k is, amikkel ellentétes hatást érhetünk el, vagyis távol tarthatjuk a macskát a kritikus területekről – legyen az az ajtófélfa vagy egy antik bútor. Egy megtépázott kanapé esetében jó szolgálatot tehet egy kárpitvédő felhelyezése is, ami másodlagos védelmi vonalként szolgálhat.

Ha a macska stresszesnek tűnik, a feromonos párologtató alkalmazása is segíthet, ami jó közérzetet biztosít az állat számára és oldja a felgyülemlett feszültséget. Ettől ráadásul a gazdik is nyugodtabbak lesznek, mivel ahogy az állatorvos mondja, egy kiegyensúlyozott macska kevésbé hajlamos a pusztításra.

A türelem rózsát terem

Amennyiben tetten érjük cicánkat, Jackson Galaxy óva int minket attól, hogy rákiabáljunk, inkább csak eresszünk meg egy normál hangerejű "Ahh-t". Semmiképp se kiabáljunk, és főként ne mondjuk ki a nevét, különben az egész dolog visszafelé fog elsülni. Galaxy szerint fontos, hogy a macska nevét csakis dícsérő kifejezésekben használjuk, így a gazdájuk hangja (na és persze a nevük), automatikusan pozitív asszociációt kelt bennük.

Célszerű továbbá kijelölni számukra egy 'kaparózugot' a lakásban, ahol zavartalanul kiélhetik ösztöneiket. De mi tesz vonzóvá egy kaparózugot? Nos, ami a kínálatot illeti, manapság számos kaparófa közül választhatunk: létezik például kaparószőnyeg, ami egy pillanat alatt kaparófává változtatja az asztal lábát, így macskánk kedvére élesítheti rajta karmait.

Okos és olcsó megoldás, amellyel meghosszabbíthatja bútoraid élettartamát. Emellett találunk ágyra emlékeztető kaparóhelyet, sőt kaparóalagutat is, a lényeg, hogy az eszköz elég vastag legyen. Galaxy ugyanakkor megjegyezi, hogy sok esetben egy vastag farönk, esetleg kötél is megteszi, egyes macskák ugyanis kifejezetten a természetközeli megoldásokat preferálják.

Ha felállítottuk számára a kis zugot, mindig dicsérjük meg cicánkat, amikor ott élesíti karmait.  

Ugyanakkor ahogy a gyerekeknek, úgy a macskáknak is lehet engedetlenebb napjuk, ilyenkor jó eséllyel elérhetjük a kívánt viselkedést, ha egy kicsit mi magunk is megkaparásszuk a kaparófát, közben megdicsérjük a bársonytalpút, és esetleg némi jutalomfalattal is megajándékozzuk. A lényeg, hogy felejtsük el az agressziót, mert az csak még több agressziót szül.

Amennyiben a fenti dolgokra odafigyelünk, kedvencünkkel való kapcsolatunk egészen biztosan gördülékenyebb lesz.