Honnan tudhatom, hogy dehidratált a macskám?

Valahányszor szóba kerül az emberi egészség, ott egészen biztosan felbukkan az elegendő folyadékfogyasztásról szóló intelem is, hiszen ennek hiányában számos betegség, köztük a bőrt és az emésztőrendszert érintők egyaránt kialakulhatnak.

Ám ha kedvenceinkről van szó, akkor már jóval könnyebben megfeledkezhezünk erről, pedig a dehidratáltság számukra is éppoly kedvezőtlenül hat, mint ránk, emberekre. Természetesen a nyári hónapokban is fontos, hogy a kisállatok elegendő folyadékot igyanak, de erre egyébként is nagyon oda kell figyelnie a gazdájunak, különben az egészségük látja kárát.

A macska izgalmasnak tartja a csapból folyó víz csillogását, csobogásátForrás: 123rf.com

A cicatulajdonosok ugyanakkor bizonyára jól tudják, hogy gyakran lehetetlen küldetésnek tűnik rávenni őt az ivásra, különösen ha nem friss a vizük, amit természetesen azonnal ki is szúrnak. Vagyis a dehidratáltság megelőzésének első és legfontosabb lépése annak biztosítása, hogy kedvencünk nonstop tiszta vízhez jusson.

A macskák rendkívül érzékenyek a tisztaságra, ezért leginkább azért szeretnek a csapból inni, mert így frissebb és tisztább vízhez juthatnak. A másik ok a kíváncsi természetük, ami miatt a csapból folyó víz csillogását, csobogását izgalmasabbnak tartják.

Ezért is láthatod, hogy nemcsak iszik belőle, hanem a mancsát használva játszik is vele. A tálkából ivást ezzel szemben kifejezetten rosszul élheti meg, mert ha érzékeny bajsza hozzáér az edény széléhez, az kellemetlen érzés számára – különösen, ha fémedényről beszélünk.  

Bár a macskák alapvetően nem igényelnek sok vizet, de száraz tápos etetés, bizonyos élettani állapotok (mint az időskor), illetve egyes betegségek (ide tartozik a láz, hasmenés, hányás és veseelégtelenség) esetén megnövekszik a folyadékigényük. Ilyenkor mindenképp bőséges folyadékpótlás kell nekik.

Dehidratáltság jelei macskáknál

Viszatérve a dehidratáltsághoz, más betegségekhez hasonlóan ennek is vannak jelei, az alábiak a leggyakoribbak:

Zihálás, lihegés: korábban már írtunk róla, hogy a macskák nemcsak hőségben liheghetnek, hanem például a dehidratáltságtól is.

Beesett szemek: ha nincs elég víz a macska szervezetében, az a szemein is megmutatkozik, és beesett, karikás lesz.

Szájszárazság és sűrű nyál: a miénkhez hasonlóan a cicák szája is kiszárad elegendő folyadék híján, ezért ha ezt, vagy sűrű nyálat tapasztalsz, akkor elképzelhető, hogy a dehidratáltság okozza.

Letargia: ha a macska látszólag egyik pillanatról a másikra elveszíti játékkedvét, akkor tudd, hogy a lehetséges kiváltó okok között a folyadékhiány is szerepelhet.

Bőr rugalmasságának elvesztése: az egyik legjobb módja, hogy kiderítsd, érintett-e kedvenced a témában, óvatosan húzd meg az állat nyaki bőrét, és nézd meg, hogyan nyeri vissza a formáját. Ha könnyen, akkor nincs probléma, ám ha szemlátomást húzódik, és nehezen veszi fel eredeti alakját, akkor valószínűleg folyadékhiányos.

Mikor kell állatorvoshoz fordulni?

Nos, a lehető leghamarabb, paradox módon ugyanis minél nagyobb a folyadékhiány a cica szervezetében, annál biztosabb, hogy nem hajlandó önállóan inni. Az állatorvos felméri a dehidratáltság szintjét, megpróbálja visszaállítani azt a normál állapotába, szükség esetén infúziós kezeléssel.

A legegyszerűbb, hogy amikor elmész otthonról vagy hazaérsz, megnyitod a macskának a csapotForrás: 123rf.com

A történet azonban itt még nem ér véget, mivel az állatorvosok gyakran a macskatulajdonosokat is arra kérik, hogy naplózzák és mutassák meg nekik kedvencük folyadékfogyasztási szokásait, ami alapján aztán eldönthetik a következő lépést, mígnem a macskusz újra ép és egészséges lesz.

Hogyan érheted el, hogy elegendő folyadékot igyon?

A legegyszerűbb, hogy amikor elmész otthonról vagy hazaérsz, megnyitod a macskának a csapot, bár ez nem feltétlenül összeegyeztethető az ő igényeivel, hiszen neki az a legjobb, ha akkor ihat, amikor megszomjazik.

A másik lehetőség a macskaszökőkút beszerzése, amiben noha szintén cserélni kell a vizet, mert egyébként megposhad, viszont mindig a folyó víz illúzióját kelti.  

A macskák többnyire jobban szeretik a macskaszökőkutat a sima tálkához képest, de ettől függetlenül továbbra is előfordulhat, hogy odakérdedzkedik inni, ha megnyitod a csapot.