Miért szeretnek ennyire a macskák kibámulni az ablakon?

Kutatók egy korábbi kísérlet során 304 macskatulajdonosnak tették fel a kérdést, miszerint cicájuk – összesen 577 macska – mivel tölti legszívesebben az idejét. Az eredmények alapján kiderült, hogy a bársonytalpúak 84,3 százaléka napi 5 óránál is többet időzik az ablakban, és onnan kukkol valamit. 

Az, hogy pontosan mi keltette fel a figyelmüket, a gazdik szerint elég változatos képet mutatott: a listán értelemszerűen helyet kaptak az állatok, növények, emberek és járművek, de meglepő módon a semmibe révedés is. 

De miért bámulnak ki a macskák az ablakon?

A macskák amennyire szeretnek lustálkodni, legalább annyira szemlélődni. Otthonunk legmagasabb pontjai, mint például a szerkény teteje vagy az ablak a legkedveltebb tartozkódási helyüknek számít, mivel így egyrészt kielégíthetik kíváncsiságukat, másrészt szeretnek mindent az ellenőrzésük alatt tartani.

A macskák amennyire szeretnek lustálkodni, legalább annyira kibámulni az ablakonForrás: 123rf.com

Plusz, a benti cicusokon gyakran eluralkodhat az unalom, ilyenkor pedig kapóra jön az ablak, melyen kibámulva elszórakoztathatják magukat. Kicsit olyan ez, mint az embereknél a tévénézés.

De miért merednek a semmibe?

A macskák látása több szempontból különbözik az emberétől, de az egyik lényeges különbség, hogy ők gyengébb fényviszonyok között is jól érzékelik a mozgást.

Míg mondjuk számunkra nincs semmi látnivaló odakint, a macska élvezi, ahogy a szél táncot jár a levelek és ágak között, vagy a levelek susogását a földön.

Ahogy az sem kizárt, hogy az állat az ablakon kinézve a saját tükörképét látja, vagy észrevett egy madarat vagy egeret, ami túl kicsi ahhoz, hogy az embereknek is feltűnjön. Amikor pedig szép időnk vank és az ablak is nyitva, a macska azért is szeret a párkányon ücsörögni, mert élvezi a nap melegét, a szellőt vagy épp a befelé áradó szagokat.

Elterelhetjük valamivel a figyelmét?

Ha nincs ablakpárkányunk, akkor célszerű valamilyen bútort tolni az ablak elé, hogy a macska zavartalan kilátáshoz jusson. Ha van rá lehetőségünk, akkor akár egy madáretetőt is elhelyezhetünk a cica látóterében, de persze csak a megfelelő magasságba, nehogy más macskák levadásszák a madarakat.

Ha cicánk zavartan viselkedik nézelődés közben, elképzelhető, hogy egy másik macskát látForrás: 123rf.com

Amennyiben pedig kedvenced éjszaka is szívesen időzik az ablakban, bekapcsolhatsz neki egy külső fényforrást, ami odavonzza a lepkéket és rovarokat.

Végül, ha azt tapasztalnánk, hogy zavartan viselkedik nézelődés közben, elképzelhető, hogy egy másik macskát vagy kutyát lát, ami nyugtalanítja. Ilyenkor zárjuk be az ablakot és húzzuk el a függönyt, nehogy a látvány még jobban felzaklassa.