Mire való a macskabajusz?

„Olyan finom, hogy megnyalja a bajuszát". Ez a kedves olasz kifejezés rögtön eszünkbe juttatja azt a mindennapos jelenetet, amikor macskánk az ízletes ebéd elfogyasztása után elégedetten tisztogatja pofiját és bajuszát. De vajon csak esztétikai szerepe van ezeknek a különleges szőrszálaknak? Határozottan nem! A macskabajusz valódi tapintó szerv, számos esszenciális funkcióval.

A macskának 12 mozgatható bajusza van a pofa mindkét oldalánForrás: 123rf.com

Hol találunk bajuszt a macskánkon?

 • a pofiján
 • a szeme felett
 • a lábak mögött a kéztőcsöntnál (csuklónál)

Igen, a bajusz nem csak „a bajusz" és megléte döntő fontosságú, egyik legfontosabb funkciója, a térbeli tájékozódás szempontjából. 

A bajusz általában olyan hosszú, amilyen széles a macska testeForrás: 123rf.com

Akkor mire is való a macskabajusz?

A macskafélék ezeket a hosszú szőrszálakat használják környezetük felfedezéséhez. A bajszocskák fontos tapintó szervek, és az ezeken keresztül tárolt információknak köszönhetően a macska képes:
sötétben mozogni, távolságot, magasságot, tereket felmérni, mászni, beazonosítani és levadászni zsákmányát. Az szálakat érő nyomáson kívül a levegő rezgése is értékes információkhoz juttatja a mini ragadozókat. Érdekesség: a latin nyelvekben a bajuszt, a vibrálás szó különböző alakjaival jelölik; vibrisse, vibrsas, vibrisses.

Figyelemre méltó, igaz? Kutatók szerint a bajusz első megjelenése 250 millió évvel ezelőttre nyúlik vissza!

Hogyan működik a bajusz a gyakorlatban?

A macskák bajsza az idegrendszerükhöz kapcsolódik, és valóságos radarként működnek.
Méretük nem véletlen: a macska szája körüli bajusz általában olyan hosszú, amilyen széles a macska teste, így lehetővé teszi, hogy ne szoruljon túl keskeny helyekre, ahol megsérülhet.
A túlsúlyos macskának tehát hosszabb a bajsza, mint egy sovány, sportos macskának.
Nemcsak méretük, de mennyiségük sem véletlenszerű. Általában mindegyik macskának 12 mozgatható bajusza van a pofa mindkét oldalán.

Hallotál már a "bajusz-stresszről"?

Bizony, hivatalosan bizonyított, hogy egyes macskák kifejezetten stresszes állapotba kerülnek a bajszukhoz érő, azokat összenyomő tárgyaktól. Ezek a tárgyak általában az etető-itató táljaik. Ha az alábbiak egyikét is tapasztalod cicádnál, jobb ha leváltod a tálkáit:

 • gondterhelten lépeget a tálkái felett, bár éhes nem tudja rászánni magát az evésre
 • a tálkából kiveszi, kipöcköli az ételt, és azt a földön fogyasztja el
 • nem iszik elég vizet

A megoldás: megfelelő szélességű és mélységű edények!

Hallottál már a "bajusz-stresszről"?Forrás: 123rf.com

A macskám hullajtja a bajuszát: vissza fognak nőni?

Tudván, hogy milyen fontos szerepet tölt be macskánk életében, természetes az ijedtség, az elhullott macskabajszok láttán. De ne aggódj, vissza fognak nőni! A macskabajszok ugyanazt a természetes hajhullási és újranövési ciklust követik, mint az emberi haj. A kihullott bajszok helyére újak nőnek vissza. Azért légy óvatos, soha ne vágd le szándékosan a macskád bajszát! Rettenetes kárt okozna neki. Veszélyeztetné a mozgás képességét, az egyensúly érzékelését, valamint a vadászatát.

A szőrtelen macskáknak van bajsza?

A "csupasz" macskáknak, például a szfinxnek, bár lehet bajszuk (normál, rövid vagy törött), de legtöbbjüknek nincs. Mivel így születnek, ezért nem jelent problémát a hiányuk, ellentétben azokkal a cicákkal akik bár bajszosan születnek idővel veszítek el azt. A szfinxek a farkukat használják az egyensúlyozásra, illetve mivel ők benti cicák, így a legtöbb szabadban előfoduló veszély őket nem is fenyegeti, így nem okoz gondot az antennák hiánya.

A csodás szfinxek mindenben különcökForrás: 123rf.com

Ha a bajusz mesélni tudna...

A macska a bajszával is "beszél" velünk. A macskák testbeszédével és annak megértésével már foglalkoztunk, most nézzük, hogyan értelmezzük a bajszok mozgását.

A bajszok mozgatása a macskák testbeszédének fontos eszközeForrás: 123rf.com
 • „íves" bajusz: ha a szálak nyugodt helyzetben vannak és kis ívet alkotnak, akkor kedvencünk nyugodt hangulatban van
 • hátrahúzódó bajszok: amikor a bajszok hátrafelé mutatnak, macskánk feltehetően riadt és támadásra kész
 • előremutató bajszok: amikor macskánk előre húzza a pofaszakállát, az azt jelenti, hogy kíváncsi és éppen a körülötte lévő teret igyekszik feltérképezni

A színváltó bajusz

A bajszok színe, az évek múlásával szürkévé vagy feketévé válhat. 

A mítoszok a macskák bajszáról

A macskabajusz mindig nagy érdeklődést és kíváncsiságot váltott ki. Mint ahogy az lenni szokott, elterjedt róluk néhány városi legenda is, melyeknek azonban többnyire nincs semmilyen valóságalapja.

Néhány városi legenda a bajuszról:

 • ha elvágod a macska bajszát, az vérezni fog
 • a levágott bajszú macska nem lesz képes a talpára esni
 • a macska bajszának levágása semmilyen következménnyel nem jár macskánk egészségére, életmódjára nézve
 • a bajusz nem nő vissza
 • ha levágod a macska bajszát, könnyebben hazatalál hozzád

Ne higgyünk ezeknek az állításoknak! Bár némelyik viccesnek tűnhet, a gyakorlatban súlyos következményekkel járhat kipróbálásuk.

A bajszok épsége tehát nagyon fontos, vigyázz rá hogy az vigyázhasson kedvencedre.