Hogyan mossuk a macska fogát?

Annak ellenére, hogy a macska intelligens, intuitív és független állat, nem szabad elfelejteni, hogy vannak olyan dolgok, amelyeket nem tud egyedül megcsinálni, ilyen például a fogmosás. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan tudod hatékonyan, mégis stresszmentesen tisztítani kedvenced fogait.

Már kaphatók speciális, ujjra húzható macskafogkefék isForrás: 123rf.com

Hogyan szoktassuk hozzá a fogmosáshoz?

A lepedék vagy az ételmaradékok felhalmozódása a macskák fogászati fertőzéseinek fő oka, és ínyfájdalmat, rossz leheletet, legrosszabb esetben pedig fogvesztést és fertőzést okozhat.

A házi macskával ellentétben egy vadmacska olyan tárgyakkal találkozik, melyek rágásával képes a lerakódott lepedéket, ételmaradékot eltávolítani, ledörzsölni fogairól. Ilyen természetes fogtisztítók az ágacskák, fakéreg, növények és füvek. Benti cica esetén, ez a feladat a gazdira hárul.

Az ágak, botok rágásával is tisztulnak a fogakForrás: 123rf.com

Eleinte nem lesz könnyű, de lassan, és rendszeresen végezve ezt a munkát, végül a legellenállóbb zsebtigris is hozzászoktatható a fogmosáshoz.

Milyen gyakran kell "fogatmosnunk"?

Célszerű legalább heti egy alkalommal elvégezni a tisztítást.

Fogmosó szett cicáknak

A macska fogainak tisztítása eltér a mi fogmosási rutinunktól. Fogkrémjük és fogkeféjük is más. Semmiképpen ne használd az utóbbit macskádnál, mivel mérgező lehet számára. Ugyanez vonatkozik a fogkefére is, ugyanis az embereknek való sörték túl kemények lehetnek, és túl nagyok a macska szájához képest. A macska fogmosásának legegyszerűbb módja a steril géz vagy puha szivacs az ujjra tekerve, melyet fogkefeként használhatsz, de állatkereskedésekben már kaphatók speciális, ujjra húzható macskafogkefék is.

Macska fogmosó szettForrás: 123rf.com

Hogyan kell helyesen mosni a macska fogait?

A fogak tisztításának első lépése, hogy gyengéden négy lábra állítsuk kedvencünket úgy, hogy nekünk háttal álljon. Ez az esetleges karmolás, odakapás elkerülése miatt fontos, hiszen mint tudjuk, a macskák nem igazán szeretik, ha lefogjuk, korlátozzuk őket. Érdemes megmutatni neki a fogkeféjét, simogatni a fejét, állkapcsát.

Amikor látod, hogy nyugodtabb, óvatosan húzd fel az ajkát és az egyik ujjaddal kezd el bedörzsölni a fogacskákat a fogkrémmel. Amikor ezzel megvagy és a macskád is hozzászokott a fogkrém ízéhez, a fogkefével vagy az ujjadra tekert gézlappal megkezdheted a fogak átdörzsölését. Ha úgy látod már nem elég a fogkrém, tehetsz még egy keveset a kefére és óvatosan folytathatod a fogmosást. Az alsó fogak tisztításához szükség lehet egy kis nyomásra, hogy a macska kinyissa a száját. A fogkrém használata után nem kell öblíteni a száját, mivel ehető, de adj cicádnak egy kis friss vizet, hogy ihasson.
Ha fogmosás közben bármi rendellenességet észlelsz, mint például; duzzadt íny, gennyesedés, foghiány, sebek, az íny vörössége, mindenképpen fordulj állatorvoshoz!

Mi a teendő, ha a macska nem engedi megtisztítani a fogait?

Ha már ezerféleképpen próbálkoztál a fogak mosásával, de a fokozatos hozzászoktatás és gyengéd technikák sem segítettek, ajánljuk figyelmedbe a kifejezetten macskáknak kifejlesztett rágójátékokat és macskafüveket.

Az emésztést segítő macskafű is hozzájárul a jó szájhigiéniáhozForrás: 123rf.com

Nagyobb állatfelszerelés üzletekben kaphatók fogkőképződés elleni száraztápok, fogápoló jutalomfalatok is. Bár nem 100% -ban hatékonyak, és nem helyettesítik a mély fogtisztítást, de némiképp segítenek javítani a helyzeten.

Megoldás lehet, ha az állatorvosodat kéred meg legalább havonta egyszeri fogtisztításra.Reméljük tanácsaink segítségével sikerül belefoglalnod a fogtisztítást a macskabarátoddal töltött időbe.