Macskaalom szagtalanítás házilag

Hogyan lehet megszabadulni a macskaalom rossz szagától? Cikkünkben a leghasznosabb házi praktikákat és tanácsokat gyűjtöttük össze, melyekkel kiiktatható, vagy legalábbis mérsékelhető az alomdobozok szaga a házban.

A macska wc helye a lakásban

Ha van macskád, akkor minden bizonnyal fel vagy szerelve alomdobozzal, tálcával, homokkal, kislapáttal, de előfordulhat, hogy a macskatoalett az állandó tisztítás és alomcsere ellenére is rossz szagokat áraszt. Ezek a kellemetlen szagok, nem csak a gazdikat, de a macskákat is irritálják.

Bár a macskák rendkívül tiszta állatok, és kölyökként gyorsan hozzászoktathatók az alomhasználathoz, annak folyamatos tisztántartása, cseréje a gazdik feladata.

Az alom tisztántartása, cseréje a gazdik feladataForrás: 123rf.com

Fontos, hogy az almot könnyen elérhető, de a figyelő szemek elől félreesőbb helyre helyezd, hogy kedvenced nyugodtan végezhesse a dolgát. Ahogy a gazdiknak, úgy a macskáknak is fontos, hogy az illemhelyükre ne lássanak rá „idegenek", illetve hogy az, fekhelyüktől, etető-itató helyüktől távol helyezkedjen el. Ha lehetőséged van rá, ablakos, jól szellőző helyet válassz.

Nyitott vagy zárt?

Bár a fedett macskatoalett egyre népszerűbb a cicás gazdik körében, sok macska mégsem használja szívesen. Nagy előnye az esztétikusság, a szagok és kikapart kövek mérséklése, azonban nem megfelelő tisztítás esetén, a zárt dobozban rekedt szagok, illetve maga a szűkebb mozgástér is, kedvét szegi a tisztaságmániás macskáknak.

Házi praktikák az illatos almokhoz

Van néhány egyszerű praktika, amelyek megszüntetik az alomdoboz rossz szagát.

Tisztítsd gyakran az almot!

Ahogy mondani szokták... első a megelőzés, ezért a legfontosabb tanács az, hogy naponta távolítsd el a macska ürülékét és az összecsomósodott homokot az alomból. Az alomtálca teljes tartalmát, hetente egyszer érdemes teljesen kicserélni, valamint a tálcát forró, mosogatószeres vízzel átmosni. A macskák rendkívül érzékenyek a szagokra, egyes tisztítószerek hatására elkezdhet azon gondolkodni, hogy szükségleteit a lakás másik pontján végezze. A hipó, és más mesterséges anyagok helyett használjunk ecetet, citromot, szódabikarbónát. 

Naponta távolítsd el a macska ürülékét és az összecsomósodott homokot az alombólForrás: 123rf.com

Válaszd a megfelelő homokot!

A hipermarketekben illetve a kisállatfelszerelés boltokban, webshopokban, rengeteg különböző típusú alom közül válogathatsz, de a megfelelő termék megtalálása bizony nem a legegyszerűbb feladat. A legnagyobb segítséget a választáshoz, bizony maga a macskád nyújtja, ugyanis, a tőlük megszokott határozott véleménynyílvánítással bírálják az almok minőségét is. A kövek vagy homok állaga, nedvszívóképessége, szaga, „kaparhatósága" mind befolyásoló tényezők.

A nagyon poros, aprószemű alom könnyen a mancsokra tapad, bosszantva ezzel az állatot és összepiszkítva a lakástForrás: 123rf.com

Ha szerencséd van, macskád is „rábólint" a népszerű szilícium-dioxid kristály alomra, mely több napig is képes elnyelni a szagokat, illetve nem tapad a mancsok közé.

Ha szerencséd van macskád is „rábólint" a manapság népszerű szilícium-dioxid kristály almokraForrás: 123rf.com

Hogyan használd az alomdobozt?

Miután azonosítottad a megfelelő homokot, helyezz el egy műanyag zacskót az alomtálca alján, majd szórj rá 8 cm-es réteget a homokból. A macskák nagyon szeretnek ásni, dolguk végeztével alaposan betemetni az ürüléket. A legjobb, ha két típusú almot keversz, egy kisebb szemcsés, jól csomósodót, egy nagyobb szemcsés kristályossal. Így, egyaránt biztosított a szagmentesség és a kényelmes használat. Általában a különböző alomdobozok legmegfelelőbb felhasználási módja a csomagoláson is fel van tüntetve.

Illatósító termékek

Már kaphatók olyan illatosítók, melyeket naponta egyszer kell az alomra permetezni, így segítve annak tisztítását illetve a kellemetlen szagok semlegesítését.

Szagmentesen a csodatévő szódabikarbónával

A kellemetlen szagok minimalizálása érdekében egy kis szódabikarbóna és néhány marék zöld fűszer is hozzáadható a homokhoz, melyek természetes illatosítóként a macskádra nézve is veszélytelenek. 

- Keverj a homokhoz 3-4 evőkanál szódabikarbónát
- A szódabikarbóna elnyeli a rossz szagot az alomdobozból, és a probléma megoldódik
- Zöldfűszert, morzsolt gyógynövényt is hozzáadhatsz a homokhoz, ezzel fokozva a szódabikarbóna hatását illetve neked tetsző illatot csempészve a macskatoalettbe

Öntisztító alomdobozok

Az öntisztító alomdobozok működésükben hasonlóak a mi vécéinkhez: a gyakorlatban hidegvíz-bemenetre van szükségük a piszkos szemcsék tisztítására, ventilátorra a homok szárítására, és végül lefolyóra, a szennyvíz eltávolítására.

A macskatartók álma: öntisztító, mozgásérzékelős alomForrás: 123rf.com

Megfelelő táplálkozás

A rossz szagok egyik oka a macska által elfogyasztott táplálékban is kereshető. Próbáld megváltoztatni a macskaeledelt, ha a széklet és vizelet túlságosan kellemetlen szagú.

Ha neked is van bevált módszered, titkos praktikád a macskatoalett tisztántartásával kapcsolatban, írd meg nekünk az info@petplace.hu-ra.