Mérgező növények a lakásban amiket kerülj ha macskád van

Legyen vágott vagy cserepes, egy kis zöld minden lakást feldob. Macskatartóként azonban nem vihetsz haza akármit, ugyanis egyes növények potenciális veszélyforrást jelentenek négylábú kedvencedre nézve. Mondhatnánk, hogy elég magasabbra helyezni a kaspókat, de a macskatartók jól tudják, hogy ez a „trükk" náluk nem működik...

A macskák imádják rágcsálni a leveleket, sőt magát a virágfejet is, játszani a lelógó hajtásokkal, gömbölyű termésekkel, bogyókkal. De hogy miért?
Egyrészt hogy felkeltsék gazdájuk figyelmét (amit nem árt 100%-ban nekik szentelni) másrészt hogy ezzel segítsék a lenyelt szőr megemésztését, illetve annak felöklendezését. Hogy eltereld a figyelmét a veszélyes növényekről, vegyél neki macskafüvet, macskamentát, amit szabadon rágcsálhat.

Macskafüvet kertészetekben, állatfelszerelés üzletekben de már a nagyobb hipermarketekben is beszerezhetszForrás: 123rf.com

A növényeket enyhén, közepesen és erősen mérgező kategóriába soroljuk, de fontos megemlítenünk a legfontosabb tényezőt ami ezen növények hatását, a mérgezés mértékét befolyásolja. Ez a tényező nem más, mint macska általános egészségi állapota, tehát a kora, súlya, testfelépítése, szervezetének az általános állóképessége. Egy enyhén vagy közepesen mérgező növény és egy jó egészségnek örvendő macska találkozását, tehát jó eséllyel megúszhatod egy gyomorrontással, hányással vagy hasmenéssel. Az erősen mérgező növények azonban egy jó egészségnek örvendő zsebtrigrist is könnyen ledöntenek a tappancsaikról.

Ha már megtörtént a baj... Hogyan ismerd fel a mérgezés tüneteit?

Néhány tünet megfigyelésével meg tudod állapítani, hogy kedvened mérgező növényt fogyasztott-e.

Egyes növények potenciális veszélyforrást jelentenek macskákra nézveForrás: 123rf.com

Óvatosan kell eljárni, ha macskád az alábbi tüneteket produkálja:

  • nyáladzás
  • bizonytalan járás
  • gyengeség, levertség
  • légzési nehézségek
  • gyenge vagy rendszertelen pulzus
  • vizelet megváltozása
  • hányás
  • hasmenés
  • a száj és a torok irritációja, hólyagosodása vagy bedagadása

Figyeld macskád viselkedését a rágástól számított 1-2 napban is, és amennyiben akár csak egyet is tapasztalsz a felsorolt tünetek közül, hívd azonnal az állatorvosod vagy a legközelebbi ügyeletet, ahol tájékoztatnak a további teendőkről.
Inkább hívd „feleslegesen"az orvost, mint hogy a késedelem miatt súlyosabb legyen a baj. Ha ugyanis a mérgező anyag bejut a vérkeringésbe, a macska súlyos károsodást, merevséget, görcsöket vagy belsővérzést szenvedhet.

Mérgező növények és virágok, melyeket jobb, ha nem viszünk haza:

GALÉRIA: Erősen mérgező növények

Hortenzia (Hydrangea)Forrás: 123rf.com

GALÉRIA: Közepesen vagy gyengén mérgező növények

Aloé (Aloe vera)Forrás: 123rf.com

Ha érdekel a teljes lista, ajánljuk az egyik legnagyobb amerikai állatvédő szervezet, az ASPCA angol nyelvű oldalát.