A te macskád is eszik zöldséget, gyümölcsöt?

Macskatartóként ismerheted az érzést, amikor vacsora közben két árgus szempár mered rád, hangos dorombolás, rosszabb esetben nyávogás kíséretében. Megindul a hízelgés, szemtelenebbeknél az asztalra mászás. Ez az a pillanat, amikor minden gazdi szíve ellágyul és már rakosgatjuk is az asztal alá a különböző falatokat. Nagyon fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy mik azok az ételek, amiket gond nélkül adhatsz kedvencednek, és mi az ami tiltólistás.

Cikkünkben a szabadon adható és a tiltólistás zöldségeket, gyümölcsöket mutatjuk be.

Bár a macskák igazi kis ragadozók, néhányuk mégis erős vonzalmat mutat a zöldségek irántForrás: Origo

Bár a macskák igazi kis ragadozók, néhányuk mégis erős vonzalmat mutat a zöldségek iránt.
A zöldségekben lévő rostok és vitaminok jó hatással vannak ugyan a macskákra, de ennek ellenére a zöldségek fogyasztása nem alapvető fontosságú a cicák számára.

Vegetáriánus, vegán étrend a macskáknál egyáltalán nem kivitelezhető, ugyanis a húsban lévő taurin nélkülözhetetlen számukra.

Néhány kivétellel, a macskák mindenféle zöldséget fogyaszthatnak, azonban célszerű a zöldséget nem magában, hanem köretként, zselés húsba, házi kosztba keverve tálalnunk.

Nagy kedvenc a cukkini, articsóka, spárga, sárgarépa, padlizsán és más zöld leveles zöldségek, mint a fejes saláta és a rukkola.

Ezek mind vitaminokban gazdag élelmiszerek, mely vitaminokat azonban a főzés nagyrészt inaktivál. Ennek ellenére, hogy emészthetőbbek legyenek, ajánlott inkább megfőzni őket.

Ha valami igazán vicces produkciót szeretnél látni, ajánljuk figyelmedbe az olívabogyót. Egyes cicák ugyanis egyenesen bolondulnak érte. A műsor először a bogyó paskolgatásával, gurigálásval kezdődik, majd szájukba veszik, kiköpik, aztán a továbbgurulú bogyó körül hemperegnek hangos dorombolás kíséretében. A játék végén pedig mohón bekapják, és már kérik is a következőt.

A macskák imádják az olívabogyót, mértékkel adhatsz nekiForrás: 123rf.com

Amivel vigyázz:

  • Bár a magyar konyhában gyakori, macskákra nézve tiltólistás minden hagymaféle, a káposzta és a nyers burgonya is
  • A kukorica, illetve a különböző gabonák kisebb mennyiségben nem ártalmasak, de nagyobb mennyiségben már nem szabad belőlük ennie a cicáknak
  • A spenót a kalcium-oxalát-tartalma miatt inkább kerülendő, ez az anyag ugyanis hozzájárulhat a húgykövek képződéséhez
  • A puffadást okozó zöldségekkel (bab, karfiol, kelbimbó, brokkoli és paprika) is érdemes vigyázni, és csak módjával szabad belőlük adni a cicáknak
  • Gombát még kis mennyiségben se adj neki, mert a benne lévő toxikus anyagok súlyos reakciót válthatnak ki

És mi a helyzet a gyümölcsökkel?

Bár a macskák nem érzik, és így nem is kívánják az édes ízt, alkalmanként megkóstoltathatunk velük egy-egy gyümölcsöt, színesítve ezzel étrendjüket, vitaminokkal, rostokkal tuningolva szervezetüket.
A zöldségekhez hasonlóan, gyümölcsöt is csak kis mennyiségben adjunk kedvencünknek, ügyelve annak cukortartalmára. A túl édes, magas cukortartalmú gyümölcsök ártalmasak, viszont a magozott alma, a szeletelt banán, ananász, áfonya, eper, málna, szeder és szamóca kis mennyiségben jó választás lehet, ha fel akarjuk dobni macskánk étrendjét. Nyáron görög és sárgadinnyével is próbálkozhatunk, illetve a kajszibarack és mangó is szabadon adható. A gyümölcsöket mindig mossuk meg, távolítsuk el a magokat, héjat, szárakat és vágjuk apró darabokra.

Tiltólistás a szőlő, mazsola és a citrusfélék, de vigyáznunk kell a népszerű avokádóval is, ugyanis kedvencünkre nézve mérgező étel!

Ahogy látod, rengeteg lehetőség van a zöldségek és gyümölcsök bevonására macskád étrendjébe, de legyél elővigyázatos, mindent csak mértékkel, illetve a tiltólistás növények kerülésével csinálj!