Miért ébreszt éjjel a macskám?

Ha macskával élsz, tudod, hogy egy éjszaka sem telhet el anélkül, hogy kedvenced legalább egyszer felébresztene. Általában ez a nem kívánt ébresztés az első hajnali fénnyel következik be, amikor a macskák maximális aktivitással rendelkeznek...

Ragadozó természetük miatt, a macskák kedvenc napszaka, hajnal és sötétedés idején van, ami sajnos épp egybeesik a mi „8 óra pihenésünkkel". Bár egy benti tartású zsebtigirsnek már nem szükséges éjszakai vadászatra indulnia, ösztönei mégis éberré teszik. Ehhez persze hozzájárul az is, hogy napközben ideje nagy részét alvással, heverészéssel tölti. Éjszaka gyakran újra felfedezi azokat a játékokat, melyekre nappal rá sem hederít. Ezek általában a legnagyobb zajjal járó csörgőlabdák, pálcás macskajátékok lesznek, vagy rosszabb esetben egy-egy asztalon hagyott fém toll, kupak vagy pohár...

Mit tegyél, hogy elkerüld ezt a nem kívánt ébresztést?

Az a macska, aki éjjel felébreszt, egyszerűen társaságot keres, mert nem szeretne egyedül lenni. Célja hogy valamilyen reakciót váltson ki gazdájából. Éppen ezért, ha le akarod szoktatni a hajnali ébresztésről, semmiképpen ne engedj a provokációnak.

Cikkünkben néhány túlélési javaslatot mutatunk, amivel megelőzhető vagy kiiktatható az éjjeli ébresztés.

A nem kívánt ébresztés általában az első hajnali fénnyel következik beForrás: 123rf.com

Zárd a hálószoba ajtót!

A leghatékonyabb megoldás arra, hogy elkerüld a hajnali ébresztést, hogy bezárod a hálószoba ajtaját. Eleinte garantált a hangos nyávogás és az ajtó kaparás, de ha válasz nélkül hagyod a négylábú bajkeverőt, előbb-utóbb abbahagyja a provokációt és nagy duzzogva elvonul.

Ne engedj az érzelmi zsarolásnak!

Valaki viszont szereti, ha a macskája éjszaka az ágyon van, egy kis dagasztás és dorombolás után hozzábújva alszik el. Sajnos azonban ez az idilli állapot nem tart sokáig és a hajnali órákban elszabadul a pokol. Ebben az esetben is alkalmazható a figyelmen kívül hagyás. Bármennyire is nehéz, nem szabad felkelni hozzá!

Ébresztést követően ne etesd!

A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz egy hajnali ébresztés során, az az, hogy kikelsz az ágyból és megeteted a kis bajkeverőt. Azt hiheted, hogy a lekenyerezésért cserébe békésen tovább alhatsz, ám ez a megoldás csak még jobban megerősíti abban, hogy célt ér az ébresztéssel és legközelebb annál erőszakosabban fog kelteni, várva az újabb etetést. Célszerű alvás előtt megetetni cicádat, lehetőleg mindig fix időben. Tele hassal csak úgy mint te, kedvenced is könnyebben álomba szenderül.

Fáraszd le napközben!

Ha nincs is időd egész nap négylábú társad szórakoztatni, a lefekvés előtti órákban mindenképp játssz vele, hogy a lehető legjobban lefáraszd.

Egy kis esti játékkal biztosíthatod a nyugodt alvásodForrás: 123rf.com

Húzz fel egy redőnyt, hogy cicád tudjon nézelődni!

A cicák imádnak az ablakon át nézelődni. Bármi ami mozog leköti őket, akár órákon át is képesek egy-egy pontot, utcát, fát fixírozni. Ezek az autók, galambok, bogarak jelenthetik a megoldást a nyugodt éjszakádra!

Ha semmi sem segít, fordulj állatorvoshoz!

Ha a fenti óvintézkedések ellenére sem csitul az éjszakai aktivitás, fordulj állatorvoshoz, mert előfordulhat hogy a fokozott éberség háttérben valamilyen viselkedési rendellenesség áll.

Kellemes pihenést!Forrás: 123rf.com