Így vágd le a macska körmét stresszmentesen

Bizony elég nyűgös dolog tud lenni a körömvágás cicáknál, de ennek nem kell így lennie – a következő tanácsok segíthetnek a stresszmentes macskaköröm-vágásban.

Hogy a macskák miért karmolásszák össze a legkülönbözőbb holmikat, annak számos oka lehet: területet jelölnek, vagy mondjuk csak nyújtás, szórakozás miatt kaparásznak. Ezzel a cicád persze az agyadra mehet, de jó, ha tudod, hogy ez neki sem jó: a túl hosszú köröm ugyanis beakadhat bármibe és letörhet, beszakadhat. De akár benőhet a talppárnák alá is, ami nagyon fájdalmas lehet a cicának.

Nincs más hátra, csak előre, méghozzá a körömvágás felé. Néhány tanáccsal segítünk, hogyan tedd ezt könnyebbé, stresszmentesebbé a macska és persze saját magad számára.

A macska körmének levágása nem könnyű feladat, de kis gyakorlással neked is sikerülni fog!Forrás: 123rf.com

Teremts nyugodt környezetet

Talán most úgy érzed, a körömvágáshoz egyszerűen nincs ideális helyszín és időpont, ez mindenhogy idegbaj. De hadd cáfoljuk meg gyorsan: nyugodt, csendes környezetben, amikor a cicád evés után elpilledt egy kicsit, vagy már alváshoz készülődne, nagyobb eséllyel rá tudod venni a manikűrözésre, mintha fények, árnyékok, zajok vagy éhségérzet terelnék el a figyelmét.

Így csináld!

Egy ideális világban persze, minden macska már kiscica korában megismerné a karomvágó ollót, de a valóságban ez nincs így – sokan csak felnőttként találkoznak ezzel az eszközzel. És mint a legtöbb újdonsággal, ezzel is bizalmatlanok. Szóval először hagyd, hogy a cica megismerje az ollót.

Illetve szánj elég időt arra is, hogy az is kellemes érzetté váljon számára, ha a mancsait masszírozod. Ha 2-3 másodpercig hagyja, és akkor sem tiltakozik, ha finoman megnyomod, míg a körmei ki nem bukkannak, akkor adj neki egy jutifalatot. Így könnyebben megszokja ezt a mozdulatot, és nem fog annyira tiltakozni.

Az alábbi videóban egy állatorvos is bemutatja, hogyan csináld:

3 dolog, amire figyelj

1. Csak a köröm hegyes részét vágd le, a rózsaszín részhez ne nyúlj!
2. Ha azt látod, hogy nincs könnyű dolgod, nem kell egyszerre minden körmét levágni – egyszerre csak egyet, így kevesebb lesz a stressz. Aztán holnap folytatjátok.
3. Minden sikeres körömvágás után jutalmazd meg a cicád, így egy idő után kellemes élményként fog rögzülni neki a manikűrözés.

Ne stresszelj, ha le kell vágni a macskád körmét

Az is fontos, hogy te ne feszülj rá a körömvágásra, mert akkor a cicád is jobban befeszülhet. Gondolj arra, hogy macskaviselkedés-kutatók szerint minden dorombolót rá lehet venni arra, hogy elviselje, sőt, akár élvezze is a manikűrözést – és ezalól a te cicád sem lesz kivétel. Csak maradj türelmes, következetes, és ne feledd a jutifalatokat.