Ilyen a boldog macska viselkedése: 10 egyértelmű jelet mutatunk

A macskatulajdonosok bizonyára pontosan ismerik kedvencük változó természetét, hiszen az egyik pillanatban még boldogan dörgölőznek hozzájuk, aztán egyszeriben megsértődnek, és elvonulnak. Tény és való, hogy a macskák imádják a kényeztetést, de persze kizárólag a saját játékszabályaik szerint.

Nos egy ennyire összetett lelkivilágú élőlény nyilván azt is számtalan módon jelezheti felénk, ha boldog és elégedett, de pontosan melyek ezek? A Pet MD három szakértővel, dr. Franklin McMillannel, a Best Friend Animal Society szervezet viselkedéskutatójával, valamint dr. Rachel Barrackkal és dr. Jeffrey Levy állatorvosokkal beszélgetett.

Ilyen a boldog macska viselkedése

Jó étvággyal eszik

Akárcsak az embereknél, a macskáknál is jelezheti a hangulat változásait a jó vagy éppen rossz étvágy. A boldog és elégedett macskák általában szívesen és sokat esznek, ellenben ha rosszkedvűek, unatkoznak vagy magányosak, akkor ritkábban nyúlnak az ételhez– magyarázza McMillan. Habár nem minden macska étvágya egyforma, ha cicánk étvágya huzamosabb időn át sem javul, érdemes állatorvoshoz fordulnunk – teszi hozzá Barrack.

Fizikailak is egészséges

A cicák kedélyállapotát nagyban meghatározza fizikai egészségük.Ha kedvencünk beteg, mondjuk bélproblémája, allergiája vagy légzőszervi panasza van, az a szakértők szerint az érzelmi állapotában is visszaköszön. Érdemes rendszeresen látogatnunk állatorvosunkat, hogy macskánk lelki és fizikai jóllétét egyaránt biztosíthassuk.

A cicák kedélyállapotát nagyban meghatározza fizikai egészségükForrás: 123rf.com

Dorombol

A megkérdezett szakértők a dorombolást tartják az egyik leggyakoribb módnak, amivel kedvencünk kifejezi elégedettségét. Ha elterül mondjuk a szőnyegen és önfeledt dorombolásba kezd, biztosra vehetjük, hogy boldog. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy a macskák időnként saját megnyugtatásukra is dorombolhatnak, ha például megsérülnek vagy stresszhelyzet érte őket, ezért

 

érdemes szakemberhez fordulnunk, ha kedvencünk nem a szokásos helyzetekben dorombol.  

Ellazul

Ha azt látjuk, hogy macskánk nyugodtan fekszik, lábait saját teste alá húzza, akkor ez jó jel, hiszen arra utal, hogy nem stresszeli magát, helyette teljes biztonságban és boldogságban érzi magát.

Örömmel játszik

Az elégedett cicák szívesebben fordítják energiájukat a játékra, hiszen nem éri őket olyan stressz, amivel meg kellene birkózniuk. Ha tehát kedvencünk lelkesen veti bele magát a játékba, tudhatjuk, hogy boldognak érzi magát.

Örül, ha minket lát

Aki tapasztalta már, hogy cicája lelkesen ugrik fel az ágyra reggelente egy gyors üdvözlésre, vagy szemmel láthatóan felélénkült, amikor kétlábúja hazaért, az azt jelzi számunkra, hogy elégedett a helyzetével, és jó passzban van. 

Ha azt látjuk, hogy macskánk nyugodtan fekszik, akkor ez jó jel, hiszen arra utal, teljes biztonságban és boldogságban érzi magátForrás: 123rf

Hozzánk dörgölőzik

A szakértők szerint dörgölőzés a macskák területjelölési szokása, vagyis a hozzánk dörgölőzéssel azt próbálják kifejezésre juttatni, hogy „hozzájuk tartozunk", tehát boldogok a jelenlétünkben.

Dagaszt

Levy egy olyan egyedi jelenségként írja le a dagasztást, amit gyakran megfigyelhetünk macskáknál. Ilyenkor egy puha felületen, félig fekvő pózban, mellső lábukkal dagasztó mozdulatokat végeznek, mely felidézi bennük az élményt, mikor újszülöttként anyja emlőiből itták a tejet. A dagasztás tehát szintén összefügg az elégedettség érzésével.

Kíváncsi

A macskák alapvetően kíváncsi természetű lények, ám kiegyensúlyozott állapotban a megszokottnál is szívesebben fedezik fel környezetüket.  

Barátságos

McMilan szerint a boldog macska szívesen lép interakcióba akár gazdáival, akár más emberekkel a közvetlen környezetében. Hozzátette: ez ugyanakkor személyiségfüggő, hiszen a macskák között is vannak visszahúzódóbbak, ezért akkor sem érdemes elkeseredni, ha cicánkat kevésbé jellemzi a barátkozás.

+1: Megmutatja a hasát

Végezetül Levy az elégedettség és a jó közérzet egyértelmű jelei közé sorolja azt is, ha a cica a hátán fekszik, hassal felfelé.