Hőségben is liheghetnek a macskák, de más ok is lehet a háttérben

A lihegés alapjáraton a macskák természetes reakciója intenzív mozgás, illetve a nyári melegek esetén. Bizonyos esetekben azonban előfordulhat, hogy látszólag indokolatlanul csinálják, esetleg túl hosszú ideig tart. Az alábbiakban összeszedtük, mikor érdemes állatorvoshoz fordulni, illetve arra is kitérünk, honnan ismerhetjük fel, ha kedvencünk hőgutát kapott.

Helyzetek, amikor nem kell aggódni a lihegés miatt

Állatorvosok szerint a macskák lihegéssel reagálnak bizonyos őket ért eseményekre, például ha idegesek, kifáradtak a mozgástól vagy túlhevültek. Ezen esetekben a reakció többnyire magától befejeződik egy kiadós pihenés után egy hűvösebb helyen. Doktor Elizabeth Cottrell állatorvos szerint a gazdáknak érdemes észben tartaniuk, hogy a macskák alapjáraton gyakrabban lihegnek a kutyáknál, ezért nem kell rögtön orvoshoz vinni őket.

Amikor a lihegés abnormálissá válik

Ha a fent említett állapotok közül egyik sem jellemző a cicára, akkor a zihálás mögött rejtett egészségügyi problémák húzódhatnak meg. Doktor Danel Grimmett a lehetséges okok között említi a szívproblémát: ilyenkor légszomj váltja ki a lihegést a macskáknál. Pihegést okozhat továbbá az asztma, a megfázás és más légúti megbetegedés is. Az orvos szerint minden esetben érdemes állatorvossal konzultálni még kismacskák esetén is, hiszen

 akár veleszületett szervi rendellenesség is állhat a háttérben.

Négy macskabetegség, ami túlzott lihegést okozhat

Asztma: az asztma lihegést, köhögést és fokozott légzési nehézséget okozhat. Akkor alakul ki, amikor a macska belélegzi az allergiás reakciót kiváltó részecskéket. A betegség kezelése jellemzően kortikoszteroid alapú, vagy légúttágító gyógyszerekkel történik.
Szívférgesség: bár ezt a betegséget gyakrabban kötik kutyákhoz, ennek ellenére macskáknál is kialakulhat - és legrosszabb esetben halálos lehet -, ezért fontos, hogy havonta féreghajtót kapjanak. A szívférgesség tünetei közé tartozik a lihegés, amit a légzési nehézségek váltanak ki. A betegség kezelése során a cicák kortikoszteroidokat, illetve oxigénterápiát kapnak.
Pangásos szívelégtelenség: A tüdőben és annak környékén felhalmozódott folyadék mély, szapora légzést, köhögést és zihálást okozhat. Kezelésénél az állatorvos kiszívja a tüdő körül felgyülemlett folyadékot és/vagy értágító gyógyszereket ad a macskáknak, ami szintén megszabadítja a felesleges víztől, illetve stimulálja a szívműködést.
Megfázás, légúti megbetegedés: A légúti fertőzések ugyancsak megnehezítik a macskák légzését, amely lihegést válthat ki. Az ok általában vírusos eredetű, de egy másodlagos bakteriális fertőzés kialakulása is indokolhatja az antibiotikumok alkalmazását. A homeopátiás gyógymódok közül a gőz segítheti a váladék fellazítását és az orron át történő légzés megkönnyítését. Ugyanakkor nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindenekelőtt forduljunk szakemberhez, aki megállapítja a diagnózist, majd kövessük az utasításait.  

Ne akarjuk megkerülni az állatorvost

Amint azt a fenti egészségügyi problémák is jelzik, a macskák lihegése súlyos szervi rendellenességeket is jelezhet. Cottrell szerint a macska valószínűleg nehezen lélegzik, ha ez a folyamat nyitott szájjal vagy lihegéssel, zihálással párosul, és szaporább a megszokottnál. Amennyiben tudjuk, hogy kedvencünket nem érte stressz vagy túlhevülés, mindenképp forduljunk állatorvosához.

A lihegés mögött rejtett egészségügyi problémák is állhatnakForrás: 123rf.com

Honnan ismerhetjük fel, hogy cicánk hőgutát kapott?

Az életveszélyes hőguta gyakori tünetei macskáknál a szapora, szájon át történő légzés (légszomj); nyugtalan, gyenge állapot, kimerültség jelei, öntudatlanság; adott esetben hányás. A szervezetet ért sokk szimptómái továbbá a halvány nyálkahártyák, megemelkedett pulzusszám, lapos légzés, valamint a testhőmérséklet negyven fok fölé emelkedése.

Hogyan segíthetünk?

Ha kedvencünknél hőguta jelei mutatkoznak, nincs vesztegetni való időnk, mivel életveszélyes állapotról beszélünk. Létezik azonban néhány olyan elsősegély-jellegű intézkedés, amivel mi is segíthetünk. Mindenekelőtt nagyon fontos, hogy nyugodtak maradjunk. Az idegeskedés a cicára is átragad, ez a stressz pedig csak fokozza a hőtermelést. Gondoskodjunk hűvös, árnyékos környezetről, ahol kipihenheti magát. 

 Adjunk neki hideg vizet, és próbáljuk meg lehűteni akár nedves törölközővel, akár hideg vizes zuhanyoztatással.  


Mikor kell állatorvoshoz fordulni?

Ha macskánk állapota nem javul, esetleg a sokk jeleit mutatná, feltétlenül keressünk fel egy állatorvost. Fontos továbbá, hogy szállítás közben is ügyeljünk a hűvös környezetre. (Az autóban is megtehetjük például, hogy az állatot egy nedves törölközőbe csavarjuk.) A szakember megfigyeli kedvencünket, illetve stabilizálja keringését. A túlhevült cicák általában nedvességterápiát kapnak – infúziók formájában. Emellett kiegészítésként hűtőmatraccal és takaróval segít lehűteni kedvencünket. Mivel a hőguta gyakran életveszélyes állapotot jelent, a túlhevült macskák életfunkciói azok normalizálódásáig intenzív megfigyelést igényelnek.

Voltaképpen mi az a hőguta?

A hőgutát orvosi berkekben hőpirexiaként vagy -hiperpirexiaként is emlegetik. Akkor lép fel, amikor a macska testhőmérséklete meghaladja a negyven fokot, melynek következtében szív- és keringési zavarok alakulnak ki. Ezzel szemben a macskák napszúrást ritkábban kapnak, mivel ilyenkor az agyhártya hőhatás okozta károsodásáról van szó. Ez általában nálunk, embereknél fordul elő.

Hogyan működik a macskák hőszabályozása?

A hőszabályozás ember és macska esetén egyaránt az agyban történik. Pontosabban a köztes-agyban lévő hipotalamuszban. Az agyhoz speciális receptorok útján jut el az információ az aktuális belső testhőmérséklet értékéről. Ezek a receptorok a macska egész testében elosztva megtalálhatók. Az agy ezt követően összehasonlítja a mért aktuális értéket a névleges értékkel. Ha a kettő eltér egymástól, a szervezet különféle mechanizmusok útján képes szabályozni a testhőmérsékletet.

Egy fárasztó játék után normális, ha a macska lihegForrás: 123rf.com

Amikor például a macska fázik, a jelenlegi érték alacsonyabb a névleges értéknél: a szervezet ilyenkor reszketéssel próbál hőt termelni. Amikor pedig liheg, árnyékos helyet keres, vagy fokozottabban tisztogatja szőrét, hogy benedvesítse azt. Ezek a válaszreakciók elősegítik a hőleadást.

Melyek lehetnek a macska hőguta okai?

A leggyakoribb okok közé tartozik a túl hosszú ideig történő tartózkodás egy olyan helyen, ahol nagyon magas a hőmérséklet, az állatnak pedig nincs lehetősége lehűlni. Ilyen hely lehet például az autó.

A macskák is izzadnak?

A szakemberek kétféle izzadságmirigyet különböztetnek meg: az ekkrint és az apokrint. Míg az ekkrin izzadságmirigyek a hőháztartást szabályozzák, az apokrin izzadságmirigyek illatanyagokat termelnek. A macskáknak – az emberrel ellentétben – szinte kizárólag apokrin izzadságmirigyeik vannak. Ekkrin izzadságmirigyek csak a nem szőrös bőrön találhatók, vagyis a talppárnákon és a lábujjak közötti területen.

 Ezért aztán a cicák nincsenek abban a helyzetben, hogy izzadság útján leadják a felesleges hőt.  


Hogyan kerülhető el, hogy kedvencünk hőgutát kapjon?

Mivel egy autó akár húsz fokos külső hőmérséklet mellett is gyorsan hőkamrává változhat – függetlenül attól, hogy nyitva vannak-e az ablakok vagy sem - ezért a macskákat, kutyákat és más állatokat sohasem szabad hosszabb időre az utastérben hagyni. Mindig, a rendkívül forró napokon pedig különösen fontos, hogy gondoskodjunk elegendő mennyiségű ivóvízről az állat számára, és ha van rá lehetőségünk, sötétítsük be a helyiségeket.

Az itatókutakkal ivásra ösztönözhetjük macskánkat és egyúttal megakadályozhatjuk a kiszáradást. Emellett a hőleadást segíthetik a különböző hűtőpárnák, -matracok, ahogy a nedves takaró és törölköző szintén növeli túlhevült macskánk komfortérzetét. Ha kedvencünk nagyon szenvedne a magas külső hőmérséklettől, állatorvosunktól is informálódhatunk az esetleges szőrnyírás lehetőségéről. Hogy ez lehetséges-e vagy sem, többek között a fajta függvénye.

További hasznos tippek a hőguta elkerülésére:

Rendszeresen gondozzuk cicánk bundáját: Az imént említettük, hogy a nyári hónapokban – különösen a hosszú szőrű fajták esetén – érdemes tájékozódni a bunda ritkításának lehetőségéről az állatorvossal. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor is célszerű minél gyakrabban átkefélnünk a szőrét, ami elősegíti a hőleadást.

Mindig, a rendkívül forró napokon pedig különösen fontos, hogy gondoskodjunk elegendő mennyiségű ivóvízről kedvencünk számára, és ha van rá lehetőségünk, sötétítsük be a helyiségeketForrás: 123rf.com

Mini ventilátor a cicának: Már kétezer forintért vásárolhatunk mini tölthető, kézi ventilátort, amit, ha a földre helyezünk - lehetőség szerint a légkondi vagy a nyitott ablak közelébe -, akkor ezzel is hűthetjük kedvencünket. A művelet még hatásosabb, ha lefagyasztunk egy üveg vizet, és azt a ventilátor elé helyezzük. A fagyasztott vizet úgy is felhasználhatjuk, hogy egy ruhába tekerjük úgy, hogy az a macska számára csábító legyen az alvásra.

Helyezzünk el friss vizet a lakásban: Amennyiben nincs lehetőségünk egy ivókút beszerzésére, helyezzünk el a lakás több pontján friss vizet, hogy ivásra serkentsük kedvencünket. Ne feledkezzünk meg a folyadék napi szintű cseréjéről sem!

Csavarjuk fel a szőnyeget: A macskák köztudottan szívesen alszanak elnyújtózva a hideg padlón. Ez nem valami úri passzió, hanem ezzel is hűteni próbálják magukat. Ezért a legmelegebb hónapokban érdemes feltekerni a szőnyegeket, ezzel is biztosítva a macsek hűsölését. Végezetül mindig figyeljük cicánk lábnyomát: a nedves mancsnyomok az izzadás jelei, ezért, ha ilyet tapasztalunk, érdemes megnézni, hogy van-e az állatnak elég ivóvize.