A kutyakiállítások világa: összetett kiállítási címek

Az előző cikkben írtam a kiállítási korosztályokról és az osztályokban megszerezhető címekről. De mi van akkor, ha kan és szuka is van ugyanabban a korosztályban?

Ebben az esetben összevetik az azonos korú kutyákat és a bíró kiválasztja az általa szebbnek ítélt kutyát.

Nézzük, mit is jelent ez pontosan

 • Bébi osztály: 3-6 hónapos korosztályban a Nagyon ígéretes I. címet kapott kan és szuka közül az egyik megkapja a Best Minor Puppy címet
 • Kölyök osztály: 6-9 hónapos korosztályban a Nagyon ígéretes I. címet kapott kan és szuka közül az egyik megkapja a Best Puppy címet
 • Junior osztály: a Kitűnő I. HPJ címet kapott kan és szuka közül az egyik megkapja a Best Junior címet

A többi korosztályban nincs ilyen összevetés. Az növendék osztálytól felfelé a fajtagyőztes címért konkurálnak a kutyák.

Bárány Margó és kutyája, Murphy kutyakiállításonForrás: Horváth Balázs; dog-foto

A Best in Show program (BIS) keretében van lehetőség további címeket megszerezni.

 • Minor Puppy BIS: minden fajtában a Best Minor Puppy címet kapott kiskutya közül kiválasztják a három legszebb bébi korú kiskutyát 1-3. helyezett rangsorolással.
 • Puppy BIS: minden fajtában a Best Puppy címet kapott kiskutya közül kiválasztják a három legszebb kölyök korú kiskutyát 1-3. helyezett rangsorolással.
 • Junior BIS: minden fajtában a Best Junior címet kapott kutya közül kiválasztják a három legszebb fiatal korú kutyát 1-3. helyezett rangsorolással.
 • Veterán BIS: minden fajtában a Best Veteran címet kapott kutya közül kiválasztják a három legszebb veterán korú kutyát 1-3. helyezett rangsorolással.

Most, hogy ezeket leírtam, lássuk, hogyan „adódnak össze" a különböző kiállításokon megszerzett címek. Ha a lenti feltételeknek eleget teszünk, akkor a kiállításon kapott bírálati lapok és kártyák másolatával együtt egy igénylő lapon kérhetjük kutyánk számára ezeket a kitüntetéseket.

 • Hungária Minor Puppy Bajnok (Hungarian Minor Puppy Grand Winner)
 • Hungária Kölyök Bajnok (Hungarian Puppy Grand Winner
 • Hungária Junior Champion (HJCH)
 • Hungária Champion (HCH)
 • Hungaria Show Champion (HSCH)
 • Hungaria Grand Champion (HGCH)
 • Hungaria Veteran Champion (HVCH)

Ezeknek a címeknek összetett az elérése, a lényeg, hogy több, meghatározott kiállításon kell megszerezni bizonyos feltételek mellett osztálygyőztes címeket, esetenként fajtagyőztes címeket. Mivel ezek már összetettebb címek, nem biztos hogy mindenkit érdekel. De ha téged igen, akkor az alábbi linken minden információt megtalálsz a MEOESZ oldalán.

Büszkén mondhatom, hogy Murphyvel sikerült 4 féle magyar championátus címet is elérnünk.
Ez azt jelenti, hogy a törzskönyves neve előtt jogosult vagyok az alábbi rövidítéseket is feltüntetni.
Így a teljes neve: HJCH HCH HSCH HGCH Ikarus Russian Fata Morgana

Ebből látható, hogy megfordultunk már pár kiállításon. Többször nyert fajtagyőztes címet, volt fajtacsoport győztes is. Nagyon büszke vagyok ezekre az eredményekre, és Murphy helytállására is.

Bárány Margó és Murphy egy kutyakiállításonForrás: Horváth Balázs; dog-foto

Ne feledd a megerősítést, a motivációt!

Mindig tisztában kell lenni mentálisan azzal, hogy ez sokszor egy „szubjektív szépségverseny". Ha nem nyersz, nem kapod meg az áhított címet az adott kiállításon, az nem azt jelenti, hogy nem szép a kutyád. A kutyát mindig úgy kell dicsérni és jutalmazni a ringben, hogy érezze, igenis csodaszép és jól dolgozik, másképpen elveheted a kedvét és nem fogja szívesen csinálni a kiállításokon való, jó értelemben vett „magamutogatást". Murphy szeret pózolni, mindig dicsértem ha szépen állt, minden tréninget sok simivel és közös játékkal fejeztünk be. Ezzel erősítettem meg benne azt, hogy jól dolgozott és a motiváció is megmaradt, mert tudja, hogy a munka után jön a móka.

Mint említettem, a kiállítások világa egy más dimenzió. Ha nem akarsz részt venni kiállítóként, látogatóként is nagy élmény lehet egy ilyen rendezvény. Itt olyan fajtákkal is találkozol majd, melyek nem biztos hogy szembejönnek az utcán. Bátran megszólíthatod a kutya tulajdonosait, kérdezhetsz tőlük a fajtáról, általában segítőkészek. Arra ügyelj, hogy ne akkor kezdeményezz beszélgetést, amikor a kutyával sorban áll a ring előtt, mert a felvezető akkor már a kutyára koncentrál, hangolódnak a megmérettetésre és nem illik kizökkenteni őket ebből az állapotból. Várd meg, míg vége a szereplésüknek. Nézelődni, ismeretségeket kötni, tanulni is sokat lehet itt.

Ennyit a kiállításokról. Ha kedvet kaptál, ne habozz! Látogass el valamelyikre, amely közel van a lakóhelyedhez. A MEOESZ minden évben eseménynaptárral készül, ráadásul 2021 decemberében Budapesten rendezik az Európa Kutyakiállítást, amely erősen ajánlott, ha érdekel a kutyás világ.