A kutyakiállítások osztályai és a megszerezhető címek

Most arról írok nektek, milyen kiállítási korosztályok vannak, és azokon belül hogyan minősítik a kutyákat.

A kutyakiállításokon minden fajtát kor és nem függvényében bírálnak. Mindig külön bírálják a kanokat és a szukákat, hiszen más kritériumoknak kell megfelelniük. Fontos, hogy minden fajtának van egy fajtastandard leírása, amiben meghatározzák az adott fajtára jellemző fizikai megjelenést, illetve az adott fajta természetére is vannak bizonyos kívánt viselkedésformák.

Kutyatréner kolléganőnk, Bárány Margó maga is számos kutyakiállításon megfordult a kutyáival, így szakmai szemmel és abszolút alaposan írt nekünk erről a külső szemmel elég bonyolultnak tűnő világrólForrás: Fotó: Koppány Zsófia Pet on Pictures

Lássuk a kor szerinti felosztást

Fontos, hogy a kor meghatározásánál nem a nevezés napja, hanem a bírálat napja az irányadó, tehát azt kell figyelembe venni, hogy a kiállítás napján mennyi idős lesz a kutya.

 • 3-6 hónapos kor: Bébi osztály / Minor Puppy Class
 • 6-9 hónapos kor: Kölyök osztály / Puppy Class
 • 9-18 hónapos kor: Fiatal osztály / Junior Class
 • 15-24 hónapos kor: Növendék osztály / Intermediate Class
 • 15 hónapos kortól: Nyílt osztály / Open class
 • 15 hónapos kortól: Munka osztály / Working class - ez csak bizonyos fajták esetében van, az előírt munkavizsga teljesítése esetén nevezhető ebbe az osztályba a kutya.
 • Champion címet elért kutyáknak: Győztes osztály / Champion Class
 • 8 éves kor felett: Érett vagy Veterán osztály

Lássuk, milyen minősítéseket kaphatnak a kutyák a különböző osztályokban

 • Bébi és kölyök osztályban: Nagyon ígéretes, Ígéretes, Nem ígéretes, Nem elbírálható
 • Fiatal, Növendék, Nyílt, Munka, Győztes és Érett osztályokban: Kitűnő, Nagyon jó, Jó, Megfelelő, Diszkvalifikálva/Nem elbírálható
Bárány Margó és fiatalabbik whippet kutyusa, Mira egy kutyakiállításonForrás: Fotó: Koppány Zsófia Pet on Pictures

Mi van akkor, ha egy osztályban több kutya van, és mind nagyon ígéretes, vagy kitűnő?

Ilyenkor a bíró felállít egy sorrendet. Lesz Kitűnő I., Kitűnő II. és így tovább. Előfordul, hogy egy nagyon erős mezőnyben nem lesz minden kutya kitűnő, így az osztályon belül adhat a bíró Nagyon jó és Jó minősítést is. Így minden osztályban lesz egy osztálygyőztes kutya.

Az osztálygyőztes kutyák (Kitűnő I. ) az alábbi címeket kapják:

 • Fiatal osztály: HPJ, azaz Hungaria Prima Junior
 • Növendék, Nyílt, Munka, Győztes és veterán osztályokban:
 • CAC ( ez egy francia kifejezés rövidítése, magyarul azt jelenti: A Nemzeti Championátus várománya)
 • res. CAC; ezt a Kitűnő II. minősítést kapott kutya kapja (osztályonként és nemenként adható).
 • CACIB (a Nemzetközi Champion cím várománya; nemzetközi kiállításokon megszerezhető cím, a növendék, a nyílt, a munka, a győztes és a veterán osztály győztesei közül választják ki nemenként és fajtánként)
 • res. CACIB ( reserved CACIB, a második legszebb kutyának adhatja a bíró)
Bárány Margó egy kutyakiállításon, itt épp Murphy nevű kutyájával láthatóForrás: Fotó: Koppány Zsófia Pet on Pictures

Az osztálygyőztes kutyákat, mind a kanokat, mind a szukákat (fiatal osztálytól felfelé) összevetik, és a bíró kiválasztja az adott kiállítás fajtagyőztes kutyáját. Ez nemtől független. Ez a cím a Hungária Fajtagyőztes cím. (Nemzetközi rövidítése a BOB, azaz a Best of Breed.) Ezután a bíró megnevezi a legszebb ellenkező nemű kutyát is, az a kutya BOS címet kap (angolul: Best of Opposite Sex).

Miután minden fajtában választottak fajtagyőztest, a Best in Show (BIS) program keretén belül összevetik a fajtacsoportok fajtagyőzteseit. A kutyafajtákat ugyanis fajtacsoportokra osztják fel. Tíz fajtacsoport van. Csoportonként felvezetik a fajtagyőztes ebeket, és a bíró 3 helyezettet választ. A Fajtacsoport győztes kutya BOG címet kap (az angol Best of Group kifejezés rövidítése). A második lesz a res.BOG és a harmadik a BOG3.

A fajtacsoport győztes kutyák lesznek a legutolsó kör résztvevő kutyái. Tehát 10 kutya vonul fel a BIS ringben, és itt megválasztják a kiállítás három legszebb kutyáját.

Egy kutyakiállításra való felkészülés mögött mindig rengeteg munka vanForrás: Fotó: Koppány Zsófia Pet on Pictures

Láthatod, hogy nem is olyan egyszerű egy kiállítás és igen komoly szabályrendszere van. Bizony, helyt kell állni, és nagyon sok múlik a felkészülésen.

Kicsit hagyom ülepedni most ezeket az információkat, mert ahogyan a versike is mondja: „Tovább is van, mondjam még?" Majd mondom, mert ez még nem minden!