Mi az a Szimat Suli és miért lesz jó neked is és a kutyádnak is?

Gondolj csak bele, egy Afganisztánban teljesítő kutyának nem csupán hallgatnia kell a gazdájára minden körülmények között, de neki kell biztosítania azt, hogy a táborban tartózkodó katonák ne legyenek pokolgép áldozatai, ami maximális precizitást és megbízhatóságot igényel tőle. Ezzel a képzési metodikával nagyon gyorsan tudod akár otthoni, akár külső terepen lefárasztani még a legaktívabb kutyát is.

A különböző szagok keresése közben egy profi számítógép dolgozik a kutya fejében, amely analizál, következtetéseket von le és probléma megoldási stratégiákat állít fel. A képzések során megmutatjuk, hogyan tudod bekapcsolni te is ezt a professzionális gépezetet, valamint járathatod csúcsra.

Mire tanít a Szimatsuli gazdit és kutyát?

A kutyák passzív jelzéssel fognak dolgozni, ami azt jelenti, hogy üléssel, állással vagy fekvéssel jelzik a szagminta pontos helyét. Ehhez ki kell alakítanunk a maximális motivációt és az önkontrollt, így kerülnek tökéletes egyensúlyba munka közben.

A kereső kutyák átlagosan 40-50 szagot képesek megjegyezni, esetünkben mi csak 3-4 félével fogunk dolgozni, a célnak megfelelően. A szagmintákban kizárólag természetes anyagokat használunk, mely nem káros a kutya szervezetére, de jól elkülöníthető a környezettől.

Az alapképzés után, ha a kutya már képes stabil jelzést produkálni és önállóan keresni, akkor próbára tesszük külső, nem hétköznapi terepeken, ahol újabb kihívásokkal kell megküzdenetek. Ha pedig szeretnél még jobban elmélyedni a témában, akkor lehetőséged van a HEDDtech által fejlesztett vizsga rendszerben próbára tenni magatokat, akár versenyhelyzetben is.

A Szimatsuli indulásán innen és túl

Amikor elindítottuk Szimat Suli képzésünk, még nem teljesen láttuk kinek lesz igazán hasznára, de a fő célunk megvolt: egy olyan képzési lehetőséget biztosítani, ahol civil vagy hivatásos kutyával egyaránt segíteni tudjuk a kutyák fejlődését. A tréningek középpontjában pedig mindig a motiváció fog állni.

A tréningek középpontjában mindig a motiváció állForrás: Kutya Guru Kutyaiskola

Azóta világossá vált, hogy mennyi területen tudunk segíteni kutyának és gazdának egyaránt. Kiderült, hogy ez nem csupán egy új sport vagy képzési forma, hanem egy komplex fejlesztési folyamat, melynek terápiás hatása sem utolsó.

A célunk bővült. Már nem csupán az lebegett a szemünk előtt, hogy egy motivációra épített képzést prezentáljunk, hanem hogy az adott kutya lehetőségeihez képest kihozzuk belőle a legtöbbet, mellyel segíteni tudunk bizonytalan, félelmeivel küzdő vagy épp extra makacs kutyák gazdáinak.

Jó néhány páros munkáját és fejlődését látva már számunkra is sokkal többet jelent a küldetésünk. Ez már nem "csak egy képzés", sokkal inkább egy életforma, egy életstílus, ami magával ragad és olyan tapasztalatokban lehet részed, ami nélkül nem tudnád, hogy mennyi mindent hozhattok ki magatokból.

Ide kattintva még többet megtudhatsz a Szimatsuliról.