Kutya megnyugtatása szilveszterkor: Hatékony megoldások

Bár még van pár heted szilveszterig felkészíteni kutyádat, mindenesetre adunk néhány tippet, amiről valóban tapasztalat alapján elomdhatjuk, hogy hatékony! Érdemes ezeket a lépéseket akkor is megcsinálni, ha még nem érzékeny kutyád, mert ez sajnos bármikor kialakulhat. Sőt, mivel idén is sokan otthon maradnak, feltehetően több zajra számíthatunk.

Kutya megnyugtatása szilveszterkor

Hetekkel előtte

Zajhoz szoktatás

A legjobb videó a Calmsounds Fireworks több, mint egy órás felvétele, amit Youtube-ról is elérsz, mert ez nem csak a pukkanásokat, de a sokkal ijesztőbb sípoló hangokat is tartalmazza. A lehető legkisebb hangerővel kezd, és csak néhány perccel.

Közben kapjon finom falatokat, játssz vele, tegyetek úgy, mintha mi sem történne. Fokozatosan naponta emelheted a hangerőt, de, ha úgy érzed túl sok, nyugodtan vegyél vissza újra. Figyelj rá, hogy ne terheld túl az idegrendszerét! Ez egyébként neked is segíteni fog, hogy kevésbé legyél majd ideges szilveszter éjszaka.

Bizalom tréning

Keress olyan helyzeteket (magasság, instabil talaj, mélység, sötétség), ahol te nyújtod neki a biztonságot. Minél több ilyen helyzetet él meg veled együtt, annál nagyobb lesz a bizalma feléd!

Fókusz tréning

Szemkontaktus gyakorlása különböző körülmények között. Minél nagyobb az inger, annál magabiztosabban keresi később is veled a kontaktot! Ilyenkor azt tanítjuk a kutyának, hogy bármilyen félelem éri, rajtunk keresztül biztonságba kerülhet.

Napokkal előtte

Állatorvosoddal egyeztetve nyugodtan használhatsz természetes étrendkiegészítőket. Eddig, amit bizalommal ajánlottam az a Fitocanini Stressz nevű gyógynövény pora, de nekünk már a CBD olaj a favorit. Bár elvileg ennek is napok kellenek a feltöltődéshez, nálunk aznap is hatott egy viharos éjszakán.

Készítsd fel a lakást, legyen egy boksz, ketrec letakarva, amiben nyugodtan elbújhatForrás: Kutya Guru Kutyaiskola

Ezek nem szedálják le az állatot, csak nyugtatják az idegrendszert. Mivel a tűzijátékokat már hamarabb is lehet kapni, már ilyenkor se engedném póráz nélkül sétálni, legalább hosszú pórázt mindenképpen használj. Súlyos félelem vagy epilepszia lehetőségénél szintén állatorvosoddal konzultálj erősebb nyugtató használatával kapcsolatban.

Egy nappal előtte

Készítsd fel a lakást, legyen egy boksz, ketrec letakarva, amiben nyugodtan elbújhat. Már egy nappal előtte is fáraszd le alaposan, hosszú séták, túrák, új dolgok tanulása, labda, játék kerestetés.

Aznap

Séta szigorúan pórázon. A napi adag kajáját kézből adnám, így bármikor van alkalmad valamire rájutalmazni és jobban rád fog fókuszálni. Ha zajt észlel maradj nyugodt, mintha mi sem történt volna. Ne kezd el nyugtatgatni, de játszhatsz vele vagy kaphat finom falatokat!

Ha melléd fekszik, hozzád bújik, bátran simogasd meg, de figyelj rá, hogy ez inkább nyugtató, lassú, határozott mozdulat legyen. A félelmet ezzel nem tudod benne megerősíteni, ellenben az érintés stresszcsökkentő hatású.

Ha kerti kutyád van, mindenképpen engedd be. Sajnos számtalan kutya szökik meg ilyenkor ijedtében, aminek súlyos baleset is lehet a vége! Vigyázz rá, hogy boldogan várjátok együtt az Újévet!