Home office kutyával: Tippek és trükkök a harmonikus együttéléshez

Immár nyolc éve dolgozom vállalkozóként több kutyával, volt, amikor egyszerre hatan sürögtek körülöttem. Az otthonról történő munkavégzés amúgy sem egyszerű terület, ezért adok néhány tippet, amivel segíthetsz magadnak és a kutyádnak is a mindennapi életben.

Legyen egy fix napi rutinotok

Az én munkám is minden nap más, de vannak fix események, ami kialakítja a napi ritmusunkat, így a kutyának is van mihez igazodnia. Reggeli, déli séta, közös „power nap" délután. Ez különösen fontos, ha vállalkozó vagy és nem alkalmazott, akinek meg van adva, hogy 9-17-ig kell gép előtt ülnie.

Napközben is mozgasd meg, ha teheted

A napi sétát úgy állítsd be, hogy megfelelően lefáraszd kedvencedet, így nyugodtabban fog pihenni amíg dolgozol. Ha megteheted, a nagyobb, aktívabb sétát időzítsd ebédidő környékére. Egyrészt jót fog tenni neked is a napközbeni mozgás, másrészt ilyenkor vannak a legkevesebben a parkokban, ami előny, ha nem szereted a tömeget.

Forrás: Kutya Guru Kutyaiskola

A séta tényleg minőségi együtt töltött idő legyen

Gyakran hallom azt a gazdiktól, hogy hiába gyakorolnak a kutyával, egyszerűen nem fárad le vagy labdázás után gyorsan kipiheni magát. Ha a megszokott, rutinos dolgokat csináltatod vele, akkor tényleg így lesz. De, ha változatos, új dolgokat tanítasz neki vagy tényleg igazán megdolgoztatod, mondjuk egy kis keresgéléssel, akkor biztos lehetsz benne, hogy otthoni aludni fog.

Ne hagyd, hogy rád tapadjon

Ha viszont meg volt a minőségi együttlét, jöhet a külön lét. Nálam szigorú szabály, ha dolgozom, se kutya, se macska nem jöhet oda. Mike nappali fekhelye 2 méterre van tőlem, a többiek a földszinten pihennek. De mindenki a saját helyén, tőlem távolabb. Ha szükséges szerezz be egy szoba boxot, és tanítsd ebben tudatos pihenni. (Egy külön posztban megmutatom majd, hogyan.)

Fő a következetesség

A szabály az szabály, mindig és minden körülmények között. Ha mégis piszkálni kezdene munka közben, akkor újra és újra visszaküldöm a helyére. A lényeg az, hogy megértse, akkor van játék és közös foglalkozás, ha eljött az ideje.

Célszerű asztalnál dolgoznod, nem pedig a kanapéról, mert akkor észrevétlenül is bekapcsol a matrica üzemmód és melléd kuporodva újra kontaktba lép. Annak is eljön az ideje majd a Netflixezéskor.

Szoktasd hozzá a zajokhoz

Különösen nagy kihívás volt az aktívabb online képzés időszakában, hogy a kutyák hallották Laci vagy más hangját, amitől izgatottak lettek. Jó pár levezetett meeting kellett míg semlegessé váltak, célszerű erre is tréningezni Őket.

Növeld az együtt töltött aktív időt

Az együtt töltött aktív idő lehet nyugodtan naponta több. Az órám rendszeresen figyelmeztet, ha több, mint egy órája ülök, ilyenkor felkelek, elmegyek egy pohár vízért, közben megsimogatom, esetleg játszok is velük. Ez aktivizálja az én, üléstől letapadt izmaimat is.

Azok a jó kis "lefoglaló eszközök"

Ha még lenne egy kis dolgod, viszont a kutya már nyüzsög, akkor használhatod a „lefoglaló eszközöket". Ezek azok a játékok, finomságok, amik egy kis időre még lefoglalják. Ez lehet a Kong megtöltve falatokkal, rágcsálni való szarvasagancs vagy fogtisztító.

 

Forrás: Kutya Guru Kutyaiskola

De fontos, hogy ezeket csak időnként és rövid időre alkalmazd, különben értéktelenné válik. Nálam maximum 3-4 naponta, 15 percre kapnak ilyesmit és nagyon imádják. Csak akkor add neki oda, ha a helyén várakozott, azért ne járjon jutalom, ha nem hagyott dolgozni.

+1 Tipp a gazdiknak

Ha éppen most állsz át vállalkozói életre, akkor már biztosan megtapasztaltad, hogy nagyon nehéz nekilátni, főleg a nehezebb feladatoknak. Én a magam részéről nem vagyok reggeliző típus, ezért rögtön kávé után elkezdem az ilyen típusú dolgokat.

Az én esetemben a számlázás és az egyéb adminisztratív tevékenység ilyen, de mindenkinek más a mumusa. Ha már kezdek éhes lenni, egyre motiváltabbnak érzem magam a feladat befejezésére, így a reggeli lesz a jutalom. A jutalmazási rendszer tehát nálunk is működik!